ZadarZadne-Izdvojeno

PRIOPĆENJE Marko Pupić Bakrač: “Tomislavu Škari netko podmeće?; Alarmirati institucije oko stanja u pojedinim tvrtkama kako bi se ispitala zakonitost njihovog rada i zaštitila prava radnika”

Marko Pupić Bakrač
Marko Pupić Bakrač

Nakon što je Marko Pupić Bakrač, budući nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zadra na jučerašnjoj pressici Akcije Mladih optužio tvrtke Franto i Lignum da njihovi vlasnici vrše pritiske na svoje djelatnike da „moraju glasati za Božidara Kalmetu i HDZ“, te nakon današnje izjave Tomislava Škare i Ivana Jurjevića (Zadarski list) u kojima isti Pupićeve izjave nazivaju lažnim tvrdeći kako njihove tvrtke nemaju “velikih poslova“ s Gradom Zadrom, Marko Pupić Bakrač odlučio se obratiti javnosti. Njegovo priopćenje, kako je i zamolio, prenosimo u cijelosti.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Na pressici koja je održana 25.05.2013 godine, a je imala za svrhu predstavljanje naših vijećnika u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini otvorila se tema pritiska na birače zbog od strane HDZ-a insceniranog slučaja u Banjevcima. Smatrao sam za potrebno javnost izvijestiti tko su ti koji stvarno vrše pritisak na birače i na koji način to rade. Nisam više mislio raspravljati po tom pitanju ali pošto su neki od aktera traže polemiku i tvrde da lažem, odlučio sam se obratiti javnosti.

Prvo bih se osvrnuo na tezu da niti jedna zadarska građevinska tvrtka nije dobila poslove s Gradom Zadrom. Tko se bavi tim poslovima zna da oni koji dobiju poslove nisu nužno i izvođači, ne vuku se ljudi i strojevi iz npr. Osijeka jer bi to bio preveliki trošak. Radove uglavnom obavljaju lokalni podizvođači. S obzirom da se preko tih radova izvlače ogromni novci iz proračuna grada Zadra (stručnjaci koje sam kontaktirao kažu oko 10% ili 35 milijuna kuna proračunskog novca) za očekivati je da se te radnje pokušavaju prikriti raznoraznim makinacijama. Tako eto poslove „rade“ tvrtke van Zadra a svoj dio kolača u poslu imaju svi.

Tomislav Škara tvrdi da Franto nema gotovo nikakve poslovne odnose s Gradom Zadrom, a svi smo svjedoci da na zadarskim prometnicama gdje god se nešto radi, kopa i ruje prisutni su radnici u radnim odjelima na kojima piše Franto, kao i strojevi s istim logom. Dakle, s obzirom da on nema poslovne odnose s Gradom, moglo bi se zaključiti da netko smješta Tomislavu Škari prerušavajući radnike i strojeve kako bi se stekao dojam da te poslove izvodi njegova tvrtka. Isto tako Tomislav Škara se svima žali kako ima problema zbog dugovanja Grada prema njegovoj tvrtci. Ako ništa ne radi sa gradom nejasno je kako je taj dug nastao? Ili mu Grad Zadar isplaćuje bez obzira na to što ništa ne radi?

Što se tiče Lignuma svi smo upoznati sa situacijom oko Bagatovog nogometnog igrališta i sličnim makinacijama sa zemljištima na kojima se dobro zarađivalo. Mnogima je u interesu da HDZ ostane na vlasti u gradu Zadru kako bi sačuvali svoj privilegirani položaj u poslovanju pod političkom protekcijom. Sredstva se nisu birala ni na ovi izborima. Gazilo se ljudsko dostojanstvo zaposlenika u gradu, gradskim tvrtkama i onima koji su poslovanjem vezani za grad tjerajući ih da svojim potpisima podrže kandidaturu Božidara Kalmete, a kasnije i vršeći pritiske da se glasuje za HDZ.
U većini tih tvrtki koje rade s Gradom pod privilegiranim uvjetima, radnicima je zabranjeno sindikalno organiziranje, imaju loš tretman a kao što smo uostalom vidjeli na ovim izborima ponižava ih se, gaze se njihova ljudska i demokratska prava.

Kao budući gradski vijećnik mogu obećati da ću do u detalje istraživati poslove koji se odnose na javne radove i investicije kako bih onemogućio daljnju pljačku gradskog novca. Također ću alarmirati institucije oko stanja u pojedinim tvrtkama kako bi se ispitala zakonitost njihovog rada i zaštitila prava radnika. Sada naravno za to imam dodatni motiv, kako bih dokazao da nisam lažov i obranio svoju čast i ugled.





Related Articles

Back to top button