ZADAR SportZadne-Izdvojeno

Pripreme: Košarkaši Zadra pregazili mladoliku Samaru

Franko Kaštropil (Foto: 057info.hr)

Ante Nazor je u svom neslužbenom debiju na klupi Zadra upisao uvjerljivu pobjedu. Njegovoj se momčadi na Višnjiku se suprotstavila Samara, ali ne ona iz prvog razreda ruske košarke, već neki drugi sastav iz tog grada, kvalitativno dosta inferiorniji od Zadrana. No, za zagrijavanje sasvim dovoljno. Krenuli su domaći dobro poznatom postavom iz prošle sezone, Delaš, Batur, Olivari, Ivanov, a jedini novak bio je Bariša Krasić. I baš je on ostavio najbolji dojam na otvaranju utakmice. Rusi su odmah dali do znanja da im se igra uglavnom bazira na šutu iza linije 6,75 i nakon prve pogođene trice poveli su 3:7. Bilo je to, međutim, sve od njih po pitanju natjecateljskog dijela utakmice.

Raspucani Krasić

Krasić je za zagrijavanje stavio dva bacanja pa pogodio svoju prvu tricu. Malo kasnije je isto učinio i Batur pa se u strijelce iz kontranapada upisao Delaš, nakon čega opet stupa na scenu Krasić. Trica, trica, dvica za 21:12 u osmoj minuti. Do trenutka kada je izišao iz igre postigao je 13 poena, a cijela protivnička momčad 12. Zamijenio ga je Romeo Travis, a publika je obojicu dočekala srdačnim pljeskom, baš kao prethodno Garyja Ervina, koji je ušao umjesto Delaša. Novi razigravač na prvu se svidio Zadranima. Povukao je nekoliko brzih kontranapada, asistirao, izborio prekršaj i pogodio dva penala. S linije slobodnih bacanja zabio je i Olivari pa dvaput iz igre Ivanov za velikih 29:12. Rezultatski je priča odavno bila riješena, no to je bilo manje bitno. Zadrani su, prema najavama, htjeli uspostaviti dobar odnos s publikom i na tome su ustrajali svih četrdeset minuta. Od Rusa i dalje samo dalekometni pokušaji, od kojih su neki i pogodili cilj, ali premalo da bi se barem koliko toliko približili.

Pljesak Amerikancima

Početkom druge četvrtine, nakon dva promašena penala, u strijelce se upisao i Travis, koji je do poluvremena sakupio šest poena, te jednom lijepo blokirao pokušaj šuta protivničkog igrača. Dovoljno za još jedan lijepi pljesak s tribina. Zabili su i Ramljak, Šango i Mikulić, što će reći da je Nazor već do poluvremena poslao na parket jedanaest igrača. Svih osim Ante Smolića, koji je bio u sastavu umjesto Joze Brkića. Novi zadarski centar je na treningu ozlijedio zglob, ali nije riječ o ozbiljnijem problemu, te se očekuje da će biti u pogonu već za nekoliko dana. Samara je drugo poluvrijeme otvorila serijom 5-0, došla na -20, 52:32 i onda se opet prebacila u ulogu promatrača. Travis se istaknuo još jednim energičnim zakucavanjem, Delaš je stavio tricu, a razigrao se i Kaštropil. Njegovo je zakucavanje izazvalo najveće veselje na tribinama. Nazorova je momčad u napadu igrala vrlo dobro, brzo, tečno i efikasno. Koliko je to bilo zbog slabosti protivnika, a koliko zbog zadarske kvalitete i uigranosti, pokazat će nešto ozbiljniji protivnici. U svakom slučaju, za prvu ovosezonsku utakmicu, igra Zadra izgledala je vrlo dobro. A ne treba zaboraviti da se, osim ozlijeđenog Brkića, momčadi treba priključiti još i reprezentativac Goran Vrbanc. Olivari je zapečatio treću četvrtinu dvama koševima, a Šango na isti način otvorio četvrtu za 79:36. Pa onda opet malo centri na djelu. Kaštropil zakucava, a Krasić zabija koš-faul iz tranzicije i razlika se nastavlja povećavati. Do kraja susreta vrijedi zabilježiti i da su svi zadarski igrači postigli poene. Posljednji je to napravio Smolić za 93:41. Otišlo se i preko stotke, zahvaljujući Mikulićevom košu za konačnih 101:45. Sve u svemu, novi Zadar je na kraju pobrao još jedan veliki pljesak s tribina. Gledateljima se svidjelo kako se momčad Ante Nazora predstavila na otvaranju povratničke sezone u regionalnu ligu, no svi su naravno svjesni da pravi ispiti tek sljede.

Šime Špralja u Poljskoj

Šime Špralja karijeru će nastaviti u Poljskoj. Jednogodišnji ugovor potpisao je Treflom iz Sopota, koji je prošle sezone igrao finale nacionalnog prvenstva, te izgubio od Prokoma u sedmoj utakmici doigravanja. Zadarski centar, koji će u prosincu napuniti 29 godina, prošle je sezone nastupao za češki Nymburk i rumunjsku Timisoaru, gdje je bio na prosjecima od 11 poena i 4,2 skoka u nacionalnom prvenstvu, te 19,4 poena i šest skokova u Balkanskoj ligi. Prethodno je pet sezona proveo u Širokom, s kojim ima četiri naslova prvaka BiH, te tri osvojena kupa, a branio je i boje matičnog Zadra (prvenstvo Hrvatske, dva kupa Krešimira Ćosića i regionalna liga), te Splita. U Prokom je došao na inzistiranje trenera Žana Tabaka.

Red za ulaznice

Dugo ispred dvorane Krešimira Ćosića nije bio red za ulaznice, barem kada je košarka u pitanju. Sinoć, po dolasku na Višnjik, desetak minuta prije početka utakmice, u redu je čekalo stotinjak ljudi, a još ih je pristizalo u posljednji trenutak. U dvorani se tako skupilo preko tisuću i pol gledatelja, odnosno više nego na većini A-1 ligaških utakmica prošle sezone.

ZADAR – SAMARA 101:45 (29:15, 23:12, 22:9, 27:9)ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 1500. Suci: Hordov, Čanković i Vulić (svi Zadar).

ZADAR: Smolić 4, Mikulić 4, Delaš 5, Ervin 6, Olivari 11, Ramljak 9, Batur 6, Šango 11, Kaštropil 12, Travis 8, Krasić 16, Ivanov 9. Trener: Ante Nazor.

SAMARA: Zaharčuk 2, Tiazev 6, Konstontinov, Pogosian 6, Budorin, Dudarevič 4, Dankevič 7, Jatsenko, Čilikin 8, Olenev 2, Nazarov 6, Sorokin 4. Trener: Sergej Zozulin.

Šut za dva: Zadar 32-46, 70%; Samara 11-35, 31%.

Šut za tri: Zadar 8-20, 40% (Krasić 3, Šango 2, Batur, Olivari, Delaš); Samara 7-21, 33% (Tiazev 2, Pogosian 2, Čilikin 2, Dankevič).

Slobodna bacanja: Zadar 13-23, 57%; Samara 2-4, 50%.

Skokovi: Zadar 40 (29+11); Samara 21 (15+6).

Osobne pogreške: Zadar 16; Samara 18.





Related Articles

Back to top button