Zadar

Prve natječaje za novac iz EU fondova Zadar raspisuje iduće godine

Kao što smo već javljali u našem informativnom programu Grad Zadar dobio je na raspolaganje 35 milijuna eura iz europskih fondova koje može iskoristiti za različite projekte do 2020. godine. Prvi javni natječaji za ova sredstva trebali bi biti raspisani iduće godine.

Preprema za prijavu na ovaj program trajala je godinu dana, a u Gradu ističu kako je upravo njihova prijava dobila najviše bodova.  Grad Zadar uz pomoć ovog novca planira realizaciju niza projekata. Gradski pročelnik za EU fondove Šime Erlić:

Projekti poput kulturne baštine, dakle Providurove ili primjerice Citadele su prihvatljivi za financiranje iz ovoga instrumenta i stavljeni su u tu bazu. Isto tako primjerice projekt Centra za mlade kao dio investicija u brownfield također je prihvatljiv.

Tu je također i implementacija inteligentnog prometnog sustava grada, što uključuje pametni sustav nadzora i upravljanja prometom, zatim projekt održive urbane logistike u povijesnoj gradskoj jezgri Poluotoka, nabava i osuvremenjivanje putničkog voznog parka, eko autobusa i  dostavnih vozila s niskom emisijom CO2.

U području razvoja poduzetništva planira se dodatno unaprjeđenje poduzetničkih potpornih institucija, poduzetničkog inkubatora, razvojne agencije i novog coworking prostora, ali i gradnja novih prostora za poduzetnike poput novih specijaliziranih inkubatora za uslužne djelatnosti visoke dodane vrijednosti. Iako sredstva neće moći iskoristiti poduzetnici moći će ga iskoristiti udruge i drugi subjekti.

Mi ćemo to morati definirati u suradnji s nadležnim ministarstvima. Primjerice ukoliko se radi o socijali ili školstvu s nadležnim ministarstvom znanosti i obrazovanja ćemo morati definirati javne pozive iz ITU-a. Ukoliko primjerice želimo unaprijediti neki dio strukovnog obrazovanja u našemu školstvu, raspisat ćemo takav natječaj i dodijeljivati sredstva u tom konkretnom slučaju školama, za unaprjeđenje programa. Otprilike na taj način će sustav funkcionirati.  

Prvi natječaji bit će raspisani tijekom iduće godine, najavio je pročelnik Erlić.





Related Articles

Back to top button