ZadarZadne-Izdvojeno

SAPUNAR OPET SPOMINJAO KALMETU – Nakon Sapunarovog ‘naknadnog prisjećanja’ iz HAC-a izuzeto 9 tisuća ugovora od 2005. do 2010.

Foto: Hina
Foto: Hina

Prema posljednjim dostupnim informacijama koje su vezane za aferu HAC, u četvrtak je počelo fotokopiranje i izuzimanje kompletne dokumentacije vezane za ugovore koje je HAC potpisivao s nekoliko građevinskih tvrtki u razdoblju od 2005. do 2010. Nakon puna tri dana, istražitelji USKOK-a konačno imaju kompletnu dokumentaciju ove državne tvrtke čiji se predsjednici Upravnih i Nadzornih odbora uglavnom nalaze u istražnom zatvoru nakon što je bivši član Uprave, Josip Sapunar, nedugo nakon što je uhićen – propjevao.

Podsjetimo, Josip Sapunar uhićen je 19. listopada 2013. pod sumnjom da je iz HAC-a izvukao 5 milijuna eura koji su završili na računima tvrtki Igora Premilovca. Kao i ostalim osumnjičenima, određen mu je jednomjesečni pritvor.

Ubrzo nakon toga uhićeni su bivši državni tajnici Milivoj Mikulić i Zdravko Livaković, kao i bivši predsjednik Hrvatskih cesta, Stjepko Boban, sve redom najbliži suradnici Božidara Kalmete. Među uhićenima su se našli i članovi Uprave Viadukta Ivan Berket, Damir Kezele i predsjednik Uprave Zagorje Tehnobetona Miroslav Bunić, koji je nakon dopune svog iskaza jučer pušten na slobodu.

Zdravko Livaković (Foto:Index.hr/FAH)
Zdravko Livaković (Foto:Index.hr/FAH)

Hoće li Livaković i družina za sedam dana na slobodu?

Prema neslužbenim informacijama, Livaković i ostali nisu bili previše zainteresirani za otkrivanje bilo kakvih inkriminirajućih podataka, pa se tako bivšem državnom tajniku, ali i ostalim gore navedenim bivšim djelatnicima HAC-a, kao i direktorima građevinskih tvrtki, ne piše najbolje kad je sloboda u pitanju. Naime, pritvorenicima tridesetodnevni pritvor ističe za sedam dana i realno ne postoje velike šanse da itko od njih tako brzo završi na slobodi. Izuzetak je Miroslav Bunić koji je nakon dopune svog iskaza prije nekoliko dana pušten da se brani sa slobode.

Zdravko Livaković i Božidar Kalmeta
Zdravko Livaković i Božidar Kalmeta

Sapunar opet spominjao Kalmetu

Jedini koji u potpunosti surađuje s USKOK-ovim istražiteljima je je Josip Sapunar, nakon čijeg iskaza su pritvoreni Milivoj Mikulić,  Zdravko Livaković, Ivan Berket, Damir Kezele i Miroslav Bunić. Podsjetimo, nakon što je Sapunar uhićen 2010. u svom iskazu više puta je izjavio kako mu je zadarski gradonačelnik, Božidar Kalmeta, u više navrata kazao kako bi HAC trebao poslovati s Fimi medijom (video iskaz Josipa Sapunara iz 2010. možete pogledati klikom ovdje). I danas, tri godine poslije, Sapunar u svom iskazu navodno opet spominje Kalmetu, međutim, do dana današnjeg bivšem ministru nije pala ni dlaka s glave.

>>> Sve bitne informacije o Aferi HAC možete doznati ovdje.





Related Articles

Back to top button