Šime Buterin osvojio drugi Masters

U subotu, 12.05.2012. odigran je posljednji, deseti turnir iz serije mastersa Zadarske županije. Vrlo dobra posjeta, 39 igrača, a nitko nije nezadovoljan napustio Zemunik. Ipak, najzadovoljniji može biti Šime Z.Buterin koji je nakon slavlja na petom mastersu u „Terri“ sve ponovio i u „CD-u“. Ovog puta je odličan rezultat ostvario još uvjerljivije, sa samo jednim izgubljenijm setom i to od Daniela Krizmana u finalu desne strane.

Prvo se  na njegovom putu našala domaća uzdanica Dalibor Cico Čanković a zatim i Luka Zubčić. Nakon što je njih dvojicu riješio bez večih problema isto je ponovio i protiv sve boljeg Romana Skroče. U polufinalu desne strane odličan otpor pružio mu je još jedan domaći igrač, Marin Šarić, ali i on je ispračen bez osvojenog seta. U finalu desne strane suprotstavlja mu se Daniel Krizman i on prvi na turniru uzima set protiv odličnog Šime Z.Buterina ali to je bilo sve što je mogao. Daniel Krizman je morao u repesaž, u finale lijeve strane a tamo ga je čekao odlični Marin Šarić. Obojica su pružila vrhunsku igru ali malo sretniji, smireniji i za strelicu bolji bio je ipak Daniel Krizman uz odličan izlaz sa 127.

Finale turnira bilo je repriza finala desne strane i očekivao se žestok okršaj ali izgleda da je Daniel Krizman, ipak, svoje najbolje strele već potrošio i uvjerljivih 2:0 za Šimu Z.Buterina i drugo slavlje na mastersima ove sezone.

Turnir je bio posebno zanimljiv iz razloga što je ovo bila posljednja šansa da se promjeni stanje u ukupnom poretku te da neki igrači koji do sada nisu bili zadovoljni svojim plasmanom pokušaju izboriti završni masters, top-16 Zadarske županije.  Šanse su imali Daniel Stipčević, Mateo Iveljić, Tonći Iveljić, Luka Zubčić, Denis Paravinja i Romano Skroče. Svi oni su se nadali dobrom plasmanu ali im je trebao i kiks nekog od trojca Jure Jerak, Mladen Kurtin i Toni Frleta kako bi se ugurali u među 16. Kako je navedeni trojac rano ispao s turnira, M.Kurtin i J.Jerak u prvom a T.Frleta u drugom kolu, igračima ispod njih se ukazala prilika da probojem među šest najboljih izbore završni masters.

Denis Paravinja je rušio sve pred sobom (V.Eškinja, Š.Katuša, N.Lončar) ali mu se na putu prvo desio Marin Šarić koji ga je izbacio sa desne strane, a zatim i Ivan Zubčić koji ga je pobijedio na lijevoj strani i ostavio ga na diobi 9-12 mjesta. Nedovoljno bodova za Denisa Paravinju.

Daniel Stipčević – Livio je nakon osvajanja drugog mjesta na domaćem terenu u „Barbi“ tražio još jedan visok plasman za proboj u top 16. Dobro je krenuo, s desne strane je uklonio direktnog konkurenta, Mladena Kurtina, ali ga je u slijedećem kolu zaustavio Mateo Bencun, klupski suigrač M.Kurtina. Na lijevoj strani D.Stipčević izbacuje D.Čankovića ali nalijeće na još jednog igrača Jazina 2, Ivan Zubčića i tu je priči bio kraj.

Romano Skroče je odigrao dobar turnir, u prvom kolu je izbacio A.Marušića (uz jedan savršeni 180), a u drugom je eliminirao N.Barića i najavio da bi mogao jako visoko. Ipak, nalijeće na izvanrednog Šimu Z.Buterina i seli na lijevu stranu gdje njegov klupski suigrač, Ivan Matak, nema milosti i ostavlja R.Skroču na diobi 9-12 mjesta.

U igri su bila još dva igrača, Luka Zubčić i Mateo Iveljić a ždrijeb ih je spojio na lijevoj strani, za ulazak među osmoricu najboljih. Prije toga je Luka Zubčić pobijedio M.Zelanta, Nevena Dokozu i Nina Barića ali je poražen od, naravno, Šime Z.Buterina. Mateo Iveljić, koji vrijedi puno više od 21.mjesta gdje se nalazio prije početka turnira, u direktnom okršaju lako izlazi na kraj sa Lukom Zubčićem, pri čemu demonstrira odličan izlaz sa 135. Prije toga, M.Iveljić je savladao Tonija Frletu, Borisa-Bobu Čubrića i pomalo nesretno izgubio od D.Krizmana. U drugom setu, Mateo Iveljić je imao obični 20 za pobjedu i prolaz u dva seta, ali neće ruka nego u tripl i što bi rekli Zemuničani „preora je“. U trećem setu, Mateo Iveljić ponovo odličan ali D.Krizman pokazuje zašto je u vrhu Zadarskog pikada, umjesto svojih brojeva, 20 i 18, spušta se na 19 i savršenom serijom od 171 preokreće meč na svoju stranu. Za ulazak među posljednju šestoricu a time i na top 16, trebala mu je pobjeda protiv odličnog Bože Smolića ali usprkos vrlo dobroj igri (180 u prvom setu) uspio je zakomplicirati stvar na izlazu sa 62 a B.Smoliću netreba dva puta nuditi. Božo Smolić je ovom pobjedom uspio i na četvrtom turniru za redom biti među 6 prvoplasiranih čime je još jednom potvrdio odličnu formu.

Domaći navijači najviše su očekivali od svog udarnog dvojca, Marina Šarića i Dalibora Čankovića. Nažalost, D.Čanković-Cico nije pružio svoju najbolju igru i smjestio se na diobi 17-24. mjesta ali s obzirom na neugodnu ozljedu koja je iza njega vjeruje se da će na završnom mastersu biti u top formi.  Zato je u pravom elementu bio Marin Šarić. Prvo je s lakoćom riješio Matu Bulića i Marka Kresovića a nešto teži posao u kojem je izvojevao pobjedu imao je protiv B.Smolića (2:1). Slijedeći na repertoaru je bio D.Paravinja ali ni on nije mogao više od jednog seta. Na lijevoj strani, M.Šarić se našao nakon poraza od Š.Z.Buterina ali tek tada odigrava svoje najbolje partije. Za pobjedu protiv Ivana Mataka pogodio je izlaz u petom krugu sa 101 a u slijedećem kolu još jednom pobjeđuje B.Smolića, ponovo 2:1. U izjednačenom finalu lijeve strane, tijesno je poražen od D.Krizmana ali prema njegovim riječima: „Glavno da je jedna kanta ostala doma“ lako se može zaključiti da je zadovoljan odigranim turnirom.

Nesretno, četvrto mjesto uzeo je B.Smolić, a dvojac iz Vidikovca, Ivan Matak i Marin Čolak morao se zadovoljiti diobom 5.i 6. mjesta. Oktet najboljih na turniru zatvaraju Ivan Zubčić i Mateo Iveljić kojem je trebala još samo stepenica više da bi u zadnji trenutak ušao među top 16. Ivan Zubčić, vodeči igrač županijske rang liste, je kao i na prošlom turniru u „3M“-u osvojio „tek“ sedmo mjesto ali je i dalje uvjerljivo prvi u ukupnom poretku. Sam je rekao :“pokušavam odigrati opušteni turnir i tempiram formu za završnicu kupa i završni masters, tako da me trenutno slabiji rezultati ne opterećuju previše.“

Mate Pinčić i njegova ekipa uložili su mnogo truda oko organizacije i svaka ima čast što su u kratkom vremenu uspjeli organizirati solidan turnir a ne treba spominjati i podsjećati kako Zemuničani ugošćuju. Meso vrhunsko s glavnim kuharom Kirom izmamilo je sponatani aplauz.

Ipak, najviše pohvale moraju se uputiti Romani Vidović koja je iako nježnijeg spola, pružila pravu mušku igru i ostvarila tri pobjede. Nakon prvog kola u kojem je izgubila od Tonija Frlete a nije se znalo tko od njih dvoje ima veću tremu, na lijevoj je strani potaracala Niku Ražova, Bobu Čubrića i Marka Kresovića. Ivan Matak, iako đentlmen, ipak nije dozvoli iznenađenje. Na kraju je Romana zauzela odlično 13.mjesto. Svaka joj čast na hrabrosti a za prikazanu igru može joj se samo čestitati. Bravo Romana, dala si odličan primjer i ostalim curama ali i nama iz saveza da u Zadarskoj županiji postoji interes i ženske populacije za pikadom.

Na kraju, kad se sve zbroji, odlično subotnje druženje u veseloj Zemuničkoj atmosferi sasvim sigurno su veliki vjetar u leđa domaćinima za organizaciju sličnih manifestacija.

Kako je ovo bio posljednji, deseti turnir iz masters serije PSZDŽ , na ukupnoj rang listi nije bilo previše značajnih promjena ali valja podsjetiti da su završni topo 16 turnir izborili:

mjesto

prezime i ime

klub

ukupno bodova

1

ZUBČIĆ IVAN Jazine II

342

2

KRIZMAN DANIJEL Jazine II

242

3

BUTERIN ŠIME Z Novi Bokanjac

224

4

STURNELA ROKO Jazine II

213

5

MATEK SLAVEN Zara

165

6

SMOLIĆ BOŽO Barba

160

7

BARIĆ NINO Novi Bokanjac

159

8

ŠARIĆ MARIN CD

157

9

BUTERIN IVAN Novi Bokanjac

140

10

RAŽNJEVIĆ IVAN Liberty

134

11

MATAK IVAN Vidikovac

132

12

BENCUN MATEO Jazine II

129

13

ČANKOVIĆ DALIBOR CD

118

14

KURTIN MLADEN Jazine II

107

15

JERAK JURE Barba

106

16

FRLETA TONI 3 M

105

 

Malo ispod njih su ostali:

mjesto

prezime i ime klub

ukupno bodova

17

ZUBČIĆ LUKA Jazine II

96

17

IVELJIĆ MATEO 3 M

96

19

STIPČEVIĆ DANIJEL Barba

95

20

IVELJIĆ TONĆI 3 M

82

20

PARAVINJA DENIS Liberty

82

 

Nakon posljednjeg mastersa zna se i ždrijeb završnog turnira (09.06.2012.) koji će se odigrati u „Kvartu“, domaćem terenu PK Jazine 2, a parovi su:

1

ZUBČIĆ IVAN

16

FRLETA TONI

8

ŠARIĆ MARIN

9

BUTERIN IVAN

5

MATEK SLAVEN

12

BENCUN MATEO

4

STURNELA ROKO

13

ČANKOVIĆ DALIBOR

6

SMOLIĆ BOŽO

11

MATAK IVAN

3

BUTERIN ŠIME Z

14

KURTIN MLADEN

7

BARIĆ NINO

10

RAŽNJEVIĆ IVAN

2

KRIZMAN DANIJEL

15

JERAK JURE