ZadarZadne-Izdvojeno

Šjor gradonačelniče?

10479560_669564209801711_7256605634784909755_nObično se zna reći, kada se gleda na neka politička zbivanja u našoj državi, kako nas očekuje burna politička jesen. Zadarska previranja oko vraćanja imena Kalelarge, najpoznatije zadarske ulice izazvao je već sada burna zbivanja, a do jeseni je još poprilično. Dakle, zadarska ljetna zbivanja vezana su uz Kalelargu.

Zadarska Kalelarga godinama je kultna ulica grada, ulica na kojoj se odvija sav šušur i žamor. Generacije i generacije Zadrana odrasle su na toj zadarskoj ulici, koja ne samo da je u srcu Zadrana, nego je postala poznata svakom turistu koji ljeti posjeti Zadar. Biti u Zadru, a ne napraviti đir Kalelargom, isto je i kao da niste bili u Zadru – reći će svaki Zadranin bilo kojem putniku-namirniku koji posjeti Donatov grad i upozna se sa svim njegovim kulturno-povijesnim znamenitostima.

Istina je, tijekom godina, ta zadarska ulica mijenjala je svoj naziv. Različite političke strukture koje su dolazile na vlast mijenjale su njezin naziv jer su smatrali da su upravo oni ti koji najbolje osluškuju puls naroda, zadarskog puka, pa su odlučivali kako će se ta ulica zvati. Tako se jedno vrijeme ulica zvala Ulica Ivana Lole Ribara po poznatom heroju iz NOR-a, pa je onda jedno vrijeme nosila naziv Omladinska ulica. Dolaskom HDZ-a na vlast koji kormilari Zadrom već dugi niz godina ona je nazvana Širokom ulicom, kao “izvorni” prijevod naziva Kalelarga koja kao takva potječe iz talijanskog jezika.

Građanska inicijativa “Svi za Kalelargu” krenula je prije nekog vremena u akciju prikupljanja potpisa kojom bi se vratio Kalelargi prijašnji naziv. Skupilo se gotovo 11 tisuća potpisa gdje su Zadrani na legitiman i općepriznati način prema zakonima koji su na snazi u Republici Hrvatskoj, odlučili se ne bi li izborili vraćanje starog naziva ulice po kojoj je ona kao takva i poznata.

Nedavni susret predstavnika Građanske inicijative kod gradonačelnika grada Zadra, Božidara Kalmete dao je naslutiti da će akcija Građanske inicijative uroditi plodom jer je gradonačelnik podržao akciju i izjavio kako nema nikakvih problema da se ne poštuje volja naroda, dakle građana Zadra na čijem je on mjestu vodećeg čovjeka grada. I tu sada nastaju problemi. Komisija za imenovanje ulica se ne saziva jer kako je istaknuo njezin predsjednik, prof. Šimičević, ne saziva sjednicu Komisije jer “kočnicu” povlači upravo gradonačelnik Kalmeta. Ni to nije sve: u dnevni red za sjednicu Gradskog vijeća ne uvrštava se točka dnevnog reda o zahtjevu Građanske inicijative jer, kako tvrde iz Gradskog Poglavarstva, dnevni red je “nabijen” prevelikim brojem točaka dnevnog reda i onda bi sjednica tog tijela gradske vlasti trajala u nedogled.

Jedan portal je na svojim stranicama prije neki dan donio detaljnu analizu rada upravo Gradskog vijeća, pa čak ide i korak dalje i navodi i visinu novčanih naknada koje dobivanju članovi Gradskog vijeća, a ono se ne saziva redovito kako bi u svom radu bio što je moguće više uspješan i ne bi se nagomilavale točke dnevnog reda i sjednice bi u tom slučaju bile što je moguće više učinkovite.

Tijekom čitavog ovog vremena, u javnosti, odnosno u sredstvima javnog priopćavanja javljali su se pojedine “persone non granta” koje su sebi zadale jasan zadatak u svojim promišljanjima kojim argumentiraju svoja poimanja naziva ulice Kalelarge. Izvlače je tako iz konteksta i poistovjećuju sa fašizmom, talijanizacijom i sa čime sve još ne. Toliko je još dijelova, pa i ulica u Zadru koji imaju isto takav prizvuk “talijanizma” pa to ne dira nikoga u Gradskom Poglavarstvu grada Zadra, pa ni samog gradonačelnika Zadra.

Još uvijek se može dogoditi da se u “pet do dvanaest” uvrsti točka dnevnik reda o Kalelargi na sjednici Gradskog vijeća, jer svi ističu da gradonačelnik ima tu moć i dakako, svoj ugled kojeg će se slušati i realizirati njegov naum. Pri tom, i sam gradonačelnik zaboravlja (da li to uistinu i čini – op.a.) na obećanje dano predstavnicima Građanske inicijative prilikom njihovog nedavnog zajedničkog susreta. Osobno, u to čisto sumnjam jer bi na taj način gradonačelnik Kalmeta pokazao svu svoju političku neozbiljnost. U Građanskoj inicijativi pak ističu kako idu dalje i kako ih “zastrašivanje” gradonačelnika neće pokolebati u svojoj namjeri kojom traže vraćanje imena Kalelarge najpoznatijoj zadarskoj ulici.

Sam Kalmeta prilikom zadnjim lokalnih izbora, na svom plakatu i u tv-spotu napravljenom za svoju kampanju, upravo je slikan (i snimljen) ne na Širokoj ulici, nego upravo na Kalelargi.

Zato, šjor gradonačelniče, narod od vas očekuje, svi Zadrani, a posebno njih više od 11 tisuća koji su potpisali peticiju za vraćanje imena Kalelarge da ispoštujete svoja obećanja koje ste dali ničim izazvani i da shvatite da (ne) osluškivanje naroda samo vama osobno može nanijeti svu političku štetu jer ćete ostati zapamćeni kao političar koji je gledao samo svoje osobne interese, a ne interese onih koji su vas birali – žitelja grada Zadra.

Ostalo je malo vremena do sazivanja sjednice Gradskog vijeća pa ostaje za vidjeti koje će poteze napraviti gradonačelnik Zadra i hoće li ostati dosljedan svojim obećanjima i izgovorenoj podršci akciji Građanske inicijative ili će se na sve to oglušiti.

Zvonko Mijić.

VIDEO SPOT:





Related Articles

Back to top button