Škabrnja se prisjeća srpskog agresora koji je na čelu s Ratkom Mladićem počinio zvjerske zločine

Škabrnja se prisjeća svojih žrtava – mještana i branitelja mučki ubijenih u velikosrpskoj agresiji. Na današnji dan prije 25 godine, rano ujutro, srpski agresor potpomognut zrakoplovstvom, tenkovima i pješaštvom 9. Kninskog korpusa bivše JNA na čelu s Ratkom Mladićem počeo je svoj krvavi pohod na Škabrnju.

Samo tog 18. studenoga ’91. u Škabrnji je ubijeno 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana i u susjednome Nadinu, a tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u “Oluji” broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. Za svu nesreću i zločine, krivci nisu kažnjeni.

I danas ljutnja zbog toga ne jenjava kod zapovjednika obrane Škabrnje Marka Miljanića jer se zna tko je sudjelovao u masakru: “Da su učestvovali ovdje Ratko Mladić, Tripko Čečović, Sretko Lakić, Mile Uzelac to su pukovnici Jugoslavenske narodne armije. Oni nama podmeću klipove i medicinsku sestru i ispada da je medicinska sestra Zorana Banić poklala pola Škabrnje. Jadni bi mi bili da smo pali od ruke Zorane Banić i njoj sličnih. Na nama je deveti kninski korpus isprobao sve svoje naoružanje”, rekao je Miljanić.

Škabrnja je, kaže Miljanić, prva u Hrvatskoj iskusila horor kazetnih bombi: “Tko je bacao te kazetne bombe, tko je rukovodio s tenkovima, oklopnom brigadom, dodaje Miljanić.

Miljanić je razočaran današnjim odnosom prema Domovinskom ratu: “Sve dosadašnje vlade ništa nisu poduuzeli da oni ne koji su razarali Škabrnju, Vukovar i druga mjesta, nego je trećina Hrvatske bila okupirana. Žalosno je da danas onaj tko je tada bio agresor on je u ulozi pobjednika, a mi koji smo pobijedili u Domovinskom ratu i prolili svoju krv, mi smo u ulozi optuženika”, kaže Marko Miljanić.

Škabrnjskim žrtvama došli su se pokloniti i ministri unutarnjih poslova i pravosuđa Vlaho Orepić i Ante Šprlje te potpredsjednik Sabora Milijan Brkić. “Ja sam osobno došao s jednim dubokim osjećajem poštovanja, poniznosti pokloniti se žrtvama. Poklonio sam se Vukovaru i poklanjam se Škabrnji i s obećanjem da sigurno ni te žrtve, ni ovaj grad i mjesto neću iznevjeriti”, rekao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje naglasio je kako je njegova glavna misija ustrajati na kažnjavanju počinitelja ovih zločina: “Mi smo u Haagu imali dva procesa koji su se ticala Škabrnje: Martića i Babića. Babić se suočio s istinom i okončao život samoubojstvom jer se nije mogao nositi s onime za što je odgovoran. Martić leži u zatvoru, između ostalog i za Škabrnju. Dvoje ljudi je pravomoćno osuđeno za Škabrnju i izdržali svoje kazne. Međutim, niti jedna kazna nije dovoljna da vrati mrtve među žive”, poručuje ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić naglasio je kako nam je svima u Hrvatskoj potrebno zajedničko suglasje oko zločina – tko je počinitelj, a tko žrtva: “Mislim da smo mi koji obavljamo javnu dužnost, dužni napraviti sve od sebe, pogotovo organi progona i istrage da se počinitelji privedu pravdi i da žrtve i njihove obitelji pronađu mir, ali isto tako da pošaljemo poruku živućima, našoj djeci i budućnosti da se takve stvari više nikada ne smiju ponoviti”, rekao je Milijan Brkić.

Foto: Zadarska županija