GalerijeZadar

Škabrnja se prisjeća srpskog agresora koji je na čelu s Ratkom Mladićem počinio zvjerske zločine

Škabrnja se prisjeća svojih žrtava – mještana i branitelja mučki ubijenih u velikosrpskoj agresiji. Na današnji dan prije 25 godine, rano ujutro, srpski agresor potpomognut zrakoplovstvom, tenkovima i pješaštvom 9. Kninskog korpusa bivše JNA na čelu s Ratkom Mladićem počeo je svoj krvavi pohod na Škabrnju.

Samo tog 18. studenoga ’91. u Škabrnji je ubijeno 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana i u susjednome Nadinu, a tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u “Oluji” broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. Za svu nesreću i zločine, krivci nisu kažnjeni.

I danas ljutnja zbog toga ne jenjava kod zapovjednika obrane Škabrnje Marka Miljanića jer se zna tko je sudjelovao u masakru: “Da su učestvovali ovdje Ratko Mladić, Tripko Čečović, Sretko Lakić, Mile Uzelac to su pukovnici Jugoslavenske narodne armije. Oni nama podmeću klipove i medicinsku sestru i ispada da je medicinska sestra Zorana Banić poklala pola Škabrnje. Jadni bi mi bili da smo pali od ruke Zorane Banić i njoj sličnih. Na nama je deveti kninski korpus isprobao sve svoje naoružanje”, rekao je Miljanić.

Škabrnja je, kaže Miljanić, prva u Hrvatskoj iskusila horor kazetnih bombi: “Tko je bacao te kazetne bombe, tko je rukovodio s tenkovima, oklopnom brigadom, dodaje Miljanić.

Miljanić je razočaran današnjim odnosom prema Domovinskom ratu: “Sve dosadašnje vlade ništa nisu poduuzeli da oni ne koji su razarali Škabrnju, Vukovar i druga mjesta, nego je trećina Hrvatske bila okupirana. Žalosno je da danas onaj tko je tada bio agresor on je u ulozi pobjednika, a mi koji smo pobijedili u Domovinskom ratu i prolili svoju krv, mi smo u ulozi optuženika”, kaže Marko Miljanić.

Škabrnjskim žrtvama došli su se pokloniti i ministri unutarnjih poslova i pravosuđa Vlaho Orepić i Ante Šprlje te potpredsjednik Sabora Milijan Brkić. “Ja sam osobno došao s jednim dubokim osjećajem poštovanja, poniznosti pokloniti se žrtvama. Poklonio sam se Vukovaru i poklanjam se Škabrnji i s obećanjem da sigurno ni te žrtve, ni ovaj grad i mjesto neću iznevjeriti”, rekao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje naglasio je kako je njegova glavna misija ustrajati na kažnjavanju počinitelja ovih zločina: “Mi smo u Haagu imali dva procesa koji su se ticala Škabrnje: Martića i Babića. Babić se suočio s istinom i okončao život samoubojstvom jer se nije mogao nositi s onime za što je odgovoran. Martić leži u zatvoru, između ostalog i za Škabrnju. Dvoje ljudi je pravomoćno osuđeno za Škabrnju i izdržali svoje kazne. Međutim, niti jedna kazna nije dovoljna da vrati mrtve među žive”, poručuje ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić naglasio je kako nam je svima u Hrvatskoj potrebno zajedničko suglasje oko zločina – tko je počinitelj, a tko žrtva: “Mislim da smo mi koji obavljamo javnu dužnost, dužni napraviti sve od sebe, pogotovo organi progona i istrage da se počinitelji privedu pravdi i da žrtve i njihove obitelji pronađu mir, ali isto tako da pošaljemo poruku živućima, našoj djeci i budućnosti da se takve stvari više nikada ne smiju ponoviti”, rekao je Milijan Brkić.

en5b2337 en5b2346 en5b2430 en5b2441 en5b2461 en5b2469 en5b2480 en5b2504 en5b2536 en5b2565 en5b2570 en5b2575 en5b2581 en5b2585 en5b2588 en5b2591 en5b2598 en5b2626 en5b2639 en5b2644 en5b2654 en5b2657 en5b2662 en5b2666 en5b2672 en5b2673

Foto: Zadarska županija





Related Articles

Back to top button