IzdvojenoZadar

SPEKTAKULARAN VIDEO: Krila Oluje i aviolegenda iznad Zadra

Promijenio je avio industriju, transportna verzija korištena je u Drugom svjetskom ratu, a i James Bond našao se u njegovoj pilotskoj kabini. Na putu iz Zagreba u Atenu, u Zadru su ga pozdravili letači akrobatske grupe Krila Oluje. Riječ je o Douglasu DC3 starom 77 godina.

Aviolegendu putnički DC3, napravljen davne 1940. u Santa Moniki, u stopu prate Krila Oluje. Na zadarskom nebu imali su prvi zračni susret u životu. Stariji je sporiji, a mlađi, očekivano, mnogo brži.

Pokušali smo održati brzinu na njegovoj koja je 130 čvorova, a mi letimo na 250 čvorova, što je ličilo na našu brzinu slijetanja a ne manevra. – objašnjava pilot Damir Barišić. 

Na zadarskoj rivi neobično mnogo ljudi za nedjeljno jutro. Brat i sestra Vid i Frida složili su se da avion jako buči i sretni su što ga vide.

Iako ova verzija nije ratna, već putnička, on je najdugovječniji srebrni letač na svijetu. Sedamdeset i sedam godina mu je tek, renoviran je, a vlasnik u pola godine planira obletjeti svijet i upisati se u knjigu rekorda. Turisti iz Južne Koreje nisu se na zadarskom Pozdravu suncu našli slučajno. 

Nakon pozdrava Zadru, avion je nastavio let prema drevnoj Ateni.

Mi smo samo jedna od grupa koja će ga pratiti. sad je na putu prema Grčkoj gdje će ga pratiti F16. – najavljuje pilot Darko Belančić

Dok ovaj leti – tri su zauvijek prizemljena i u našoj zemlji, Otočac, Željava i Zemunik mjesta su gdje možete vidjeti transportnu verziju, poznatu pod nadimkom Dakota.

Related Articles

Back to top button