SSD-ovi sve jeftiniji

Dok je cijena čvrstih diskova nakon poplava na Tajlandu osjetno skočila i još uvijek nije pala na razine prije katastrofe, SSD-ovi su sve više i više u ovom kontekstu prihvatljiviji korisnicima. Pad cijena SSD-ova je naravno očekivan budući da proizvodnja NAND flash čipova nije poremećena, a tu je i konstantni faktor unaprjeđivanja proizvodnog procesa kako bi čipovi bili što manji, pa samim time i jeftiniji.

Dečki sa portala The Tech Report odlučili su istražiti koliko su točno pale SSD-ova te su uz pomoć servisa Camelegg koji prati cijene jednog od najvećih američkih e-tailera, tvrtke Newegg, analizirali ovo tržište. Budući da je vrlo teško prikazati oscilacije cijena svih uređaja u jednom grafikonu, analizirali su manje-više sve popularne SSD-ove.

Općeniti zaključak je da su cijene SSD-ova u posljednjih godinu dana pale u prosjeku prepolovile. Najveći pad cijene doživjeli su SSD-ovi velikog kapaciteta tvrtki OCZ, Corsair i Crucial dok je kod drugih, primjerice Intela, pad bio manji. Nekoliko modela uspjelo je probiti i nekad nedostižnu granicu od jednog dolara za gigabajt podataka.