112IzdvojenoZadar

Sud potvrdio: HDZ je zločinačka organizacija

Donesena je presuda u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim nekadašnjim suradnicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi Media, objavio je Index

Sanader je u ponovljenom suđenju nepravomoćno proglašen krivim i osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 8 godina, dok HDZ mora platiti 3.5 milijuna kuna kazne i u proračun vratiti 14.6 milijuna.

Odvjetnik HDZ-a: Žalit ćemo se

 

“HDZ je proglašen odgovornim za radnje fizičkih osoba, Sanadera i Pavošević. To je objektivna odgovornost. Kažnjen je s 3.5 milijuna kuna i oduzima im se imovinska korist od 14.6 milijuna. Držim da ovo vijeće nije otklonilo naloge Vrhovnog suda glede utvrđivanja činjenica. Odbilo je dokazne prijedloge HDZ-a, držim da ćemo u žalbi uspjeti. Vrh stranke i članstvo nema nikakve veze s kriminalnim radnjama fizičkih osoba”, rekao je odvjetnik HDZ-a nakon izricanja presude.

HDZ mora platiti kaznu i vratiti 14.6 milijuna

Uz bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera, kažnjenog s osam godina, zatvorske kazne u slučaju Fimi Media dobili su i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević.

Barišić je nepravomoćno osuđen na dvije godine i 10 mjeseci, dok je Pavošević kažnjena s godinom i četiri mjeseca zatvora. Glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček, koji je u prvom postupku jedini dobio uvjetnu kaznu, sada je oslobođen optužbe.

Zagrebački Županijski sud je utvrdio da je Sanader nezakonito stekao 275.000 kuna, a njegovoj obitelji, postane li presuda pravomoćna, odlukom suda oduzet će se preko 15.8 milijuna kuna za koje nije dokazano porijeklo.

Od tvrtke Fimi Media oduzet će se, u slučaju pravomoćnosti, 11.9 milijuna kuna, dok je za njenu vlasnicu, koja je u međuvremenu preminula, utvrđeno da je ostvarila nešto više od 2.5 milijuna kuna nezakonite koristi.

Dio novca koji HDZ mora vratiti već je blokiran

Dio novca koji će, postane li presuda pravomoćna, morati vratiti HDZ kao prva stranka osuđena za korupciju, već je blokiran.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi Media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu koju je još 2013. donijela zagrebačka sutkinja Ivana Kršul.

Na prvom suđenju Sanader je dobio 9 godina zatvora

Na prvom suđenju Sanader je nepravomoćno kažnjen s devet godina zatvora i povratom preko 15 milijuna kuna nepripadajuće koristi, dok je HDZ trebao vratiti više od 24 milijuna kuna te platiti pet milijuna kuna kazne.

Baršić, Pavošević i Jurak su 2013. nakon priznanja osuđeni na blaže zatvorske kazne i povrat novca, a na novom su suđenju, za razliku od prvog postupka, negirali krivnju. Maček je jedini uz Sanadera od početka odbacivao sve što mu je Uskok stavljao na teret, a na prvom je suđenju kažnjen uvjetno.

Sanader, koji od 2019. izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u međuvremenu je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Roberta Ježića.

Ovako je teklo izricanje i obrazloženje presude

Izricanje presude:

(izdvajamo najbitnije dijelove koje čita sutkinja, snimka će biti objavljena nakon izricanja presude)

“Vodeća parlamentarna stranka predstavlja koncentraciju moći u svim segmentima društva. Od trgovačkih društava i institucija tražila je da angažiraju Fimi Mediju.

Kad su je angažirali, HDZ je dio zadržavao za sebe, a dio predavao Sanaderu. 

Prvooptuženi Sanader organizirao je grupu ljudi za počinjenje kaznenih djela. Barišić i Pavošević pripadali su toj grupi ljudi.

U vremenu od 2005. do 2009., u namjeri pribavljanja imovinske koristi, Sanader je naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišić ne evidentira u poslovnim knjigama. Dio tog novca Sanader je zadržao za sebe, a 8.2 milijuna kuna iskorišteno je za financiranje HDZ-a.

Na sastanku 4.4. 2007., koristeći autoritet predsjednika vlade i sustav ovisnosti, naložio je da se angažira Fimi Media i da im se plaća i za neizvršene poslove.

Sanader je s Barišićem i pokojnom Nevenkom Jurak dogovorio da će dio novca predavati njemu, a dio drugim osobama i HDZ-u.

Sander uzeo za putovanja i odijela, HDZ za Thompsona

Barišić je 275 tisuća kuna predao Sanaderu, od čega 50 tisuća kuna za putovanje u Ameriku, a 35 tisuća eura za kupnju Brioni odijela.

Dijelom prikupljenog novca obavljena su plaćanja u korist HDZ-a kupnjom udjela u Hrvatskom listu i Osječkoj televiziji za plaćanje Marka Perkovića Thompsona.

Za korist HDZ-a plaćali su račune za usluge cateringa i druge usluge i robu u iznosu od 5.2 milijuna kuna.

HDZ pribavio 14 milijuna kuna

Sanaderu je pribavljena korist od 275 tisuća kuna, HDZ-u 14 milijuna kuna.

HDZ je odgovoran što je od 2005. do 2009. kaznenim djelima Sanadera i Pavošević pribavio sebi nepripadnu dobit od 14.6 milijuna kuna.

Od Sanadera i članova obitelji oduzima se 275 tisuća kuna, utvrđen mu je nesrazmjer imovine od 15 milijuna kuna, pa mu se oduzima i 701 tisuća eura sa žiroračuna kod Raiffeisena u Innsbrucku, 95 tisuća eura štednje isto iz Innsbrucka, 180 tisuća eura štednje isto iz Innsbrucka, 120 tisuća eura isto iz Innsbrucka, 50 tisuća eura iz sefa u Innsbrucku na ime Ive Šarića, novac kunske štednje Mirjane Sanader 243 tisuće kuna, 18 tisuća eura u PBZ-u na ime Petre Sanader, 1094 švicarska franka, 11 tisuća eura, 16 tisuća eura i 39 tisuća dolara i 925 australskih dolara s računa Petre Sanader, 11 tisuća eura iz Zabe na ime Petre Sanader, 17.7 tisuća eura u PBZ-u na ime Brune Sanader, 5.4 tisuće eura u Zabi na ime Brune Sanader u RBA, 38 tisuća eura u PBZ-u na ime pokojne Karmele Šarić, 109 tisuća eura iz RBA na ime Ive Sanadera, pokretnine i umjetnička djela u vlasništvu Sanadera od najmanje 25 tisuća eura.

Iz stana: Umjetnine iz poslovnih prostora od 29 tisuća eura, umjetnine iz stana u Splitu od 72 tisuće eura, umjetnine iz kuće od 315 tisuća eura.

Barišiću 2 godine i 10 mjeseci

Barišiću je određena 1 godina zatvora plus 2 godine i 3 mjeseca, jedinstveno 2 godine i 10 mjeseci. Branka Pavošević  je dobila kaznu od 1 godine plus 1 godinu, jedinstveno 1 godine i 4 mjeseca zatvora.

HDZ

  • Novčana kazna od 3.5 milijuna kuna
  • Oduzima se imovinska korist od 14.7 milijuna kuna ostvarena kaznenim djelima
  • 2 milijuna kuna deponiranih kod suda i 300 tisuća eura deponiranih kod Ministarstva financija
  • Nalaže se da HDZ uplati 10.359 milijuna kuna u korist proračuna u roku od 15 dana

Ratko Maček oslobođen

Nije dokazano da je Barišić predao Sanaderu 15 milijuna kuna.

Optuženici su dužni platiti troškove postupka, a Sanader i HDZ solidarno 800 tisuća za vještačenja.

Ovdje ste mogli pratiti obrazloženje presude

(izdvajamo dijelove obrazloženja presude)

“Predmet ovog postupka je politička korupcija u korist HDZ-a. Udruživanjem za počinjenje kaznenog djela, Sanader je povezao ljude i organizirao sve da bi se financirao HDZ.

Dogovorili su da će se HDZ financirati iz dobiti tvrtke Fimi Media koju je ta tvrtka ostvarila od trgovačkih društava i institucija u vlasništvu države.

Plaćanje Miše Kovača i Nine Badrić nije dokazano.

Sanader je nastupao s pozicije premijera, jasno je da je to mogao činiti koristeći se autoritetom i položajem ovisnosti trgovačkih tijela i institucija. Nije nastupao kao predsjednik HDZ-a, ali istodobno je bio odgovorna osoba u HDZ-u.

Zlorabio je položaj premijera, a iz pozicije predsjednika HDZ-a je raspoređivao novac za sebe i za korist stranke.

Bez Sanaderovog naloga nije bilo moguće kupiti ni jedan CD. HDZ je odgovoran za kaznena djela Ive Sanadera i Branke Pavošević.

Nije vjerojatno da je Sanader zaradio u Austriji onoliko koliko navodi. U Austriji ne postoji podatak o Sanaderovim dohocima ni porezni akti koji bi se na njega odnosili.

Sanaderu će ukupno biti oduzeta 12.3 milijuna kuna u gotovini i 3.3 milijuna kuna u pokretninama i umjetninama.

Na izricanju presude nema ni Sanadera ni drugih optuženika

Sanader ni njegovi suoptuženici u petak nisu nazočni izricanju presude u ponovljenom postupku zbog izvlačenja 70-ak milijuna kuna preko marketinške agencije Fimi Media, koja je tijekom desetogodišnjeg postupka postala sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

Iako je na odsluženju druge zatvorske kazne, Sanader nije u sudnici, već na rehabilitaciji u toplicama, a mogućnost nedolaska od suda je zatražio uoči završnih govora prošloga tjedna, zbog zdravstvenog stanja, odnosno postoperativne rehabilitacije i pandemije koronavirusa.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi Media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu koju je još 2013. donijela zagrebačka sutkinja Ivana Kršul.

Odvjetnici HDZ-a ustvrdili su da bi odgovornost stranke trebala biti u prekršajnoj domeni

I dok Uskok smatra da je i tijekom ponovljenog suđenja dokazao krivnju Sanadera, njegove bivše stranke i suoptuženika za korupciju, obrana tvrdi da dokaza o krivnji nema.

Odvjetnici HDZ-a ustvrdili su da bi odgovornost stranke trebala biti u prekršajnoj domeni, a Sanaderova obrana ponavlja da se inkriminacija temelji isključivo na riječima bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, čiji su iskazi, kako tvrde, “kontradiktorni, nesuglasni i nelogični”.

Barišićev je odvjetnik, pak, u svom završnom govoru danas kazao da je HDZ-ov rizničar, koji je bio i šef Carinske uprave, izričito postupao po nalogu Ive Sanadera, koji je stranku vodio autoritarno. Barišić pritom, tvrdi njegov odvjetnik Tomislav Grahovac, nije dovodio u pitanje Sanaderove naloge, a bio je uvjeren da sve radi za dobrobit stranke. Kazao je i da u to vrijeme nikome nije palo na pamet proturječiti Sanaderu te da mu je Barišić bio blizak bez obzira na to koliko bivši premijer to negirao.

Uz Sanadera, Barišića i HDZ na optuženičkoj klupi su i HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček.

Vlasnica Fimi Medije je tijekom ponovljenog suđenja preminula

Nevenka Jurak, vlasnica agencije Fimi Media, po kojoj je nazvana najpoznatija korupcijska afera u hrvatskoj politici, tijekom ponovljenog suđenja je preminula pa je postupak za nju obustavljen.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi Media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013. godine.





Related Articles

Back to top button