ZadarZadne-Izdvojeno

Tisuće mladih kreće na križni put linijom obrane Zadra

Mladi ljudi s područja zadarske nadbiskupije u subotu će prijeći put dug 11 kilometara, točno putem gdje je u Domovinskom ratu bila linija obrane grada Zadra. Ove smo godine križni put mladih zadarske nadbiskupije u korizmenom vremenu osmislili u suradnji s braniteljima, koji će se na nekoliko mjesta obratiti mladima.

Namjera je da ovogodišnji križni put ima edukativni karakter, da mladi znaju gdje je bila linija obrane grada, da je praktički bila unutar granica Zadra. Ovo je prvi put da se u Hrvatskoj organizira ovakav događaj i ovakva suradnja nadbiskupije, mladih i branitelja − kazala je Ines Grbić iz Ureda za odnose s javnošću Zadarske nadbiskupije.

Inicijativa i organizacija subotnjeg događaja, na kojemu se očekuju tisuće mladih i brojni branitelji sa zadarskoga područja, krenula je iz Ureda za mlade Zadarske nadbiskupije.

Braniteljske udruge

− Križni put ide linijom obrane grada Zadra u Domovinskom ratu. Zajedno s mladima, na tom će križnom putu sudjelovati i pripadnici braniteljskih udruga, sudionici Domovinskog rata koji će mladima svjedočiti o danima obrane. Želja nam je da mladi vrednuju žrtvu naših branitelja − istaknuo je don Zdenko Dundović, povjerenik za mlade Zadarske nadbiskupije.

Sudionici će prijeći put od Dračevca, uz brdo Križ, preko Babinduba, Crnog i Ćubrijana do Bokanjca.

Za sudjelovanje u organizaciji cijeloga puta iz Nadbiskupije su kontaktirali sa Hvidrom kako bi se povezali s braniteljskim udrugama i dogovorili koji će se branitelji, i na kojim lokacijama, obratiti mladima.

− S brojnim braniteljskim udrugama dogovaramo sudjelovanje u hodnji, te smo dogovorili da se mladima obratimo na četirima lokacijama: na Dračevcu, u Crnome, na Ćubrijanu i na Bokanjcu, gdje se branio grad i gdje su poginuli naši suborci. Želimo da mladi vide liniju obrane grada koja je dosezala do samih kuća, i da im o tome govore oni koji su tada branili grad s prve crte. Simbolično ćemo povezati križni put mladih u korizmenom vremenu s našim “križnim putem“ koji smo prošli držeći liniju presudnu za obranu Zadra − rekao je Klaudio Vidaić, dopredsjednik zadarske Hvidre.





Related Articles

Back to top button