Zadar

Tjedan energetske učinkovitosti: obaveza uštede 20%

Na otvaranju tjedna energetske učinkovitosti koji se u organizaciji Grada Zadra i UNDP-e održava do subote, dogradonačelnik Darko Kasap je najavio kako je u nizu predstojećih predavanja i aktivnosti glavna nit kako se pripremiti za europske kriterije i za natjecanje za EU fondove.

Obaveza je Hrvatske da do 2020. godine potrošnju energije smanji za 20 posto i da se 20 posto energije proizvodi iz obnovljivih izvora. Svijest o potrebi promjene vidi se po tome što prije tri godine nije bilo zainetresiranih za akciju ugradnji solarnih kolektora za grijanje vode, a sada ima 33 takva projekta u kućanstvima.

Država želi pokazati na koji se sve način može štedjeti na temelju korištenja 6000 zgrada javnih i državnih ustanova. Čak 45 posto energije koristi se za grijanje zgrada, a namjera je potaknuti lokalne vlasti da planiraju smanjenje energetske potrošnje, navela je Jelena McColgan, koordinatorica UNDP-a za sjevernu Dalmaciju i Liku.

U projekte su već uključeni Zadar, Biograd, Nin i Pag, već se četiti godine biljleže podaci o potrošnji energije i vode. Samo primjer korištenja štednih žarulja govori o koristima cijelog projekta – jadno kućanstvo može uštedjeti i do 200 kuna godišnje zamjenom samo dvije žarulje štednima.

Predviđene su mnoge mjere – od dva puta jedno očitavanja potrošnje vode i struje do promjena vanjske stolarije i postavljanje izolacije. U petka će u Zadru biti otvoren EE info ured, a u subotu održati EE info dan za građanstvo.





Related Articles

Back to top button