IzdvojenoZadar

U stanu koji je pod kontrolom Centra za socijalni rad 10-godišnje dijete bez dijagnoe pozitivno na Normabel

STAN IZ PAKLA

Dijete od 10 godina, štićenik Hrvatskog zavoda za socijalni rad pozitivno je na benzodiazepin, odnosno na lijek Normabel, nalaz je to testa na urin kojega je izradio Zavod za javno zdravstvo Zadar na inicijativu majke maloljetnog djeteta. Iako djetetu nikad nije postavljena dijagnoza koja bi podrazumijevala konzumaciju Normabela, prema riječima majke 10-godišnjaka, on je Normabel konzumirao u stanu koji bi trebao biti pod nadzorom djelatnika Centra za socijalni rad, međutim, očito je da pristup lijekovima nemaju samo djelatnici Centra, već i, nažalost, maloljetna djeca.

Prema podacima koji su dostupni ZADAR Newsu, 10-godišnjaku je Normabel dala 12-godišnja kolegica, također štićenica Centra za socijalni rad koja ima postavljenu liječničku dijagnozu prema kojoj mora konzumirati Normabel, ali strogo uz prisutnost ovlaštene osobe. Također, zbog sumnje kako ovo nije izolirani slučaj da maloljetna djeca dolaze do Normabela iako nemaju postavljene dijagnoze niti bi smjeli konzumirati Normabel, ali i zbog sumnje na maltretiranje djece, više roditelja je podnijelo prijavu policiji.

Maloljetna djeca na Normabelima i Zoloftima

Tko je dopustio maloljetnoj djeci da pristupaju lijekovima koji bi trebali biti pod ključem pitali smo i Martinu Čuljak Jovančević, v.d. predstojnice CZSR koja nam se javila na telefon, ali nije htjela komentirati slučaj “jer je u gužvi” i “jer na sastanku”. Čuljak Jovančević uputila nas je da joj se javimo e-mailom, što smo i učinili.

Evo i e-maila kojega smo poslali Čuljak Jovančević:

Poštovana Martina Čuljak Jovančević,

Nastavno na naš telefonski razgovor postavljam vam sljedeća pitanja:

Kako je moguće da je maloljetno dijete koje je korisnik vaše ustanove pozitivno na benzodiazepin, odnosno na lijek Normabel ako djetetu nikad nitko nije postavio dijagnozu koja bi podrazumijevala konzumiranje takvog lijeka?

Prema pisanim dokumentima i nalazima koje posjedujemo to se upravo dogodilo u vašoj ustanovi, odnosno u stanu u kojemu boravi malodobno dijete rođeno 2013. godine.

Kako je moguće da osobe koje bi trebale brinuti o djeci u stanu zapravo ne rade svoj posao i na ovaj način drogiraju djecu?

Hoćete li kazneno prijaviti osobe koje bi se trebali brinuti o maloljetnim korisnicima vaše ustanove zbog očitog počinjenja kaznenog djela na štetu djeteta?

Što ste dosad poduzeli po pitanju izvještaja koje ste dobivali od strane osobe koja je vršila stručni nadzor nad majkom i djetetom do danas?

Koga ste do danas izvijestili o ovim očitim kršenjima prava djece u ustanovi kojom upravljate?

Mislite li zbog svega podnijeti ostavku?

Pitali smo ravnateljicu CZSR Martinu Čuljak Jovančević hoće li podnijeti ostavku

Kao što smo već najavili u svojoj objavi na Facebooku od prije nekoliko dana, ZADAR News inzistirat će na odgovorima na gore postavljena, ali i neka druga pitanja koja su se u međuvremenu pojavila.

U iščekivanju očitovanja Martine Čuljak Jovančević kojoj smo uputili niz pitanja, redakciji ZADAR Newsa javili su se i drugi roditelji koji su nas upozorili kako djeca u spornim stanovima koji bi trebali biti pod stručnim nadzorom CZSR žive u lošim uvjetima zbog čega često na lokacijama na kojima se nalaze sporni stanovi nerijetko reagira i policija.

Česti dolasci policije u stanove pod nadzorom CZSR

ZADAR Newsu jedna majka ispričala je kako joj je kćerka završila na hitnoj zbog fizičkog obračuna u kojemu je jedna štićenica CZSR drugoj štićenici zalijepila oči ljepilom “superbond”.

– To su stanovi iz pakla, često reagira i policija i stvari nisu pod kontrolom ljudi koji bi se trebali brinuti o djeci. Strašno je da se djeci od 10, 11 i 12 godina postavljaju dijagnoze prema kojima moraju konzumirati lijekove poput Normabela i Zolofta, antidepresiva. Nakon toga djeca imaju nevjerojatne glavobolje, ali nitko ništa ne poduzima po tom pitanju – govori nam očajna majka koja je slučaj prijavila policiji.

Štićenica završila s “superbond” ljepilom u očima, djecu s povišenom tjelesnom (38,3) temperaturom šalju u školu…

Druga majka s kojom smo pričali kaže nam kako je njeno dijete poslano u školu unatoč činjenici da je dijete imalo povišenu tjelesnu temperaturu.

– Dijete je imalo 38,3 stupnjeva tjelesne temperature, ali je svejedno završilo u školi s dodatnim tegobama. Gospođe koje su trebale brinuti o djetetu rekle su mu “da mu nije ništa” i on je takav, s temperaturom od 38,3 poslan u školu, a iz škole se vratio iscrpljen i još bolesniji. Molimo institucije ove države da nas shvate ozbiljno i da stanu u obranu djece – govori nam očajna majka.

NASTAVLJA SE…





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button