Zadar

U Zadru 600 novih privatnih iznajmljivača

Pročelnik za gospodarstvo i obrtništvo Grada Zadra, Ivica Katić jučer je na Forumu obiteljskog smještaja ustvrdio kako je Zadar postao iznimna turistička destinacija što se tiče i kruzing turizma te da je ostvareno više od pola milijuna prometa putnika u zadarskoj Zračnoj luci. Katić tvrdi kako je otvoreno i niz novih hotela (?) i hostela te smještajnih jedinica u privatnom vlasništvu.

– Ove godine će se ostvariti 455.000 dolazaka turista i 1,7 milijuna noćenja što Zadar svrstava u vrh svih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Za 26 posto ili 600 novih privatnih iznajmljivača je porastao broj ove godine. Polovina noćenja ostvareno je u obiteljskom smještaju, kazao je Katić.

Da je obiteljski smještaj važan dio hrvatskog turizma mišljenja je i direktor TZ Grada Zadra Ante Rados koji je rekao kako od ukupnog broja smještajnih kapaciteta 75 posto se odnosi na privatni smještaj u Zadru. – Naši ljudi su se senzibilizirali po pitanju turizma kao izvora prihoda, a to turističke radnike obvezuje da im budu dobar servis kako bi oni taj svoj put što bolje razvijali, kazao je Rados.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić objavio je kako najveće kapaciteta obiteljskog smještaja ima Splitsko-dalmatinska županija. Oni imaju 29 posto, slijede Kvarner, Zadarska i Istarska županija sa po 16 posto kapaciteta, te šibenska regija s 9 posto postelja u obiteljskom smještaju. Najčešći gosti su iz Njemačke, Poljske, Češke, Slovačke, Italije, Hrvatske, Austrije.

Prema istraživanju, kojeg je provela HTZ, prosječna potrošnja u obiteljskom smještaju je 56,78 eura dnevno po osobi, što je za oko 10 eura manje od prosječne potrošnje svih gostiju u Hrvatskoj.

 





Related Articles

Back to top button