ZadarZadne-Izdvojeno

Učenike treba zainteresirati i van razreda

047184_f90f5536525289708df2Profesor Dinko Marin, dobitnik godišnje nagrade “Federik Grisogono” za promicanje geografske struke i znanosti u Zadarskoj županiji. Nagradu dodjeljuje Hrvatsko geografsko društvo Zadar. Profesor Marin zaposlen je u zadarskoj Osnovnoj školi “Bartula Kašića”.

1.Čestitamo na nagradi, čuli smo prilikom službenog objašnjena, kako ste pokrenuli niz projekata za popularizaciju znanosti geografije u školi?

Hvala vam, a čujte kad dođete u školi, prvo morate uspostaviti kontakt sa svojim razredom. Učenici postavljaju milijun pitanja, a na pitanja treba odgovoriti. Odgovori se ne nalaze samo u udžbeniku, zato sam im ponudio niz aktivnosti, počevši od geologije. Vi učenicima možete pričati o stijeni no drugačije je kad oni tu stijenu dodirnu. S takvim projektima sam i ja započeo, izložbom, izradili smo i web stranicu, pa tako i javnost može vidjeti što radimo.

2. U svom obraćanju, rekli ste i kako geografija kao znanost je podcjenjena?

“Položaj geografije u Hrvatskoj je nažalost srozan pogotovo kad vidite geografske studije vani na kojima se pruža široka lepeza zapošljavanja. U Hrvatskoj su rijetki primjeri u kojima su raspisani natječaji za urbaniste, a u kojima se traže geografi. Pa tko može bolje pričati o prostoru nego geografi ?!. Također, u javnosti se često misli kako biti geograf znači znati nabrojati sve rijeke, gradove, države itd…. Nije to samo geografije, ona je primijenjena znanost o prostoru i utjecaju prirode na taj prostor. Imate i situaciju, da je za peti razred u osnovnim školama, satnicageografija jedan i pol sat, što je jako malo s obzirom na veličinu sadržaja. A apsurd je i da je geografija u pomorskoj školi stavljena na jedan sat, pa kako će budući pomorci navigavat.”

3. Za kraj, vaša poruka za sve one koji planiraju upisati geografiju?

 Dođite otvoreni s puno ljubavi za ovu znanost. Kada naiđete na probleme tijekom studija, sjetite se da je student kao voda, odnosno da može proći kroz sve kao voda pa tako i kroz taj problem.





Related Articles

Back to top button