ZadarZadne-Izdvojeno

Ustavna tužba zbog masterplana bolnica

Opća bolnica Zadar (Foto: 057info)
Opća bolnica Zadar (Foto: 057info)
Tužbu je najavio predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić koji kaže kako ministar Ostojić nema pojma o onome što radi.

Masterplanom bolnica ukida se 30 posto ili oko 5 tisuća kreveta za akutne bolesnike, a povećava se broj za dnevne. Spajaju se i bolnice u različitim županijama: na primjer – gospićka sa zadarskom i virovitička s koprivničkom. Masterplanom zdravstva ministar Ostojić planira na godinu uštedjeti 400 milijuna kuna. Predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić tvrdi – ministar nema pojma što radi i čeka ga za koji dan ustavna tužba:

Ministar je potpuno zaboravio tko su osnivači bolnica , to su hrvatske županije, znači nema veze s ministarstvom zdravlja i ovo što radi je apsolutno protuustavno, protuzakonito i može očekivati kroz koji dan čim se taj master plan usvoji ustavnu tužbu od Virovitičko-podravske županije , a vjerujem i od svih ostalih županija i nakon toga kad se ustavna tužba usvoji ja očekujem da će on podnijeti ostavku.

Južna regija obuhvaća pet bolnica, od kojih se integracija ne predviđa za KBC Split i OB Dubrovnik. Za preostale tri bolnice predviđeno je funkcionalno povezivanje: OB Zadar iz Južne regije i OB Gospić iz Zapadne regije, te OB Šibensko-kninske županije i OB Hrvatski ponos Knin.

Kapaciteti bolnica te regije smanjit će se u tri godine za 8,62 posto. Akutne postelje bit će smanjene za 28,23 posto (s 2.692 na 1.932), dok će se povećati kapaciteti dnevne bolnice za 66,76 posto (s 358 na 597), te broj postelja za produženo liječenje i palijativnu skrb za 242 postelje (sa 185 na 427).





Related Articles

Back to top button