112ZadarZadne-Izdvojeno

Večernji potvrdio pisanje ZDNews.hr-a – Kalmetino uhićenje pitanje je dana!

?BRANO BAÈIÆ, BOŽIDAR KALMETA, ZDRAVKO LIVAKOVIÆ, JOIP BORIÆ U PAGUKao što je i objavio ZDNews.hr 30. listopada 2014. godine, uhićenje Božidara Kalmete, zadarskog gradonačelnika, pitanje je dana. Danas, vjerujemo i sata. (više pročitajte ovdje: http://www.zdnews.hr/posljednji-dani-na-slobodi-bozidara-kalmete/ )

Prema neslužbenim informacijama, njegovo uhićenje mogli bi se dogoditi vrlo brzo, pa tako nije isključeno da novinarske ekipe danas i narednih dana budu ispred kuće Kalmete i Livakovića u Arbanasima.

Otvorena je istraga nad Božidarom Kalmetom zbog, kako je danas objavio DORH, osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, kaznenog djela protuzakonitog posredovanja, četiri kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te tri kaznena djela poticanja na primanje mita.

Božidar Kalmeta nije nam odgovorio na telefonski poziv, a svih posljednjih godinu dana na tvrdnje, ali i špekulacije o njegovom eventualnom uhićenju je govorio kako on nije odgovaran za kriminal u HAC-u i da ništa nije znao. Podsjetimo, nakon što je prije točno godinu dana uhićen njegov državni tajnik Zdravko Livaković, Kalmeta je uz ponavljanje kako ne zna ništa o kriminalu u HAC-u za Livakovića rekao kako je njegov prijatelj i kako je puno pridonio razvoju Zadra.

Nakon donošenja rješenja o provođenju istrage protiv osmorice okrivljenika u listopadu 2013. godine i rješenja o provođenju i proširenju istrage protiv sedmorice okrivljenika u studenome 2013. godine, USKOK je sada donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv gradonačelnika Zadra.

Kako je objavio DORH, osnovano se sumnja da je četrnaestookrivljeni Kalmeta kao tadašnji ministar mora, turizma, prometa i razvitka a potom ministar mora, prometa i infrastrukture od 2005. do kraja 2010. godine, u Zagrebu, u namjeri stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge okrivljenike, u zajedničko djelovanje povezao I. okr., državnog tajnika u navedenom Ministarstvu te predsjednika Nadzornog odbora društava Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste, II. okr., člana Uprave HAC-a a potom pomoćnika ministra u navedenom Ministarstvu, III. okr., člana Uprave HAC-a i IV. okr., predsjednika Uprave društva Hrvatske ceste a nakon toga predsjednika Uprave HAC-a.

U cilju ostvarenja plana grupe, I., II., III. i IV. okrivljenik su, sukladno dogovoru s XIV. okr., realizirali izvlačenje novca iz društava HAC i HC preko angažiranih izvođača radova te su, koristeći pritom autoritet investitora, stavljanjem pojedinih izvođača u povoljniji položaj za dobivanje poslova, plaćanjem neosnovano uvećanih vrijednosti izvedenih radova kao i plaćanjem neizvršenih vantroškovničkih radova, od odgovornih osoba trgovačkih društava zauzvrat tražili isplatu novčanih nagrada koje su im dijelom, u iznosu od 1.000.000,00 kuna, izravno isplaćene u gotovini, dok je isplata dijela nagrade realizirana na način da je III. okr. angažirao V. okr., odgovornu osobu u jednom društvu i voditelja poslova u više trgovačkih društava i jednom obrtu, koji je po uputama III. okr. izdavao fiktivne fakture trgovačkim društvima za poslove koji nikad nisu obavljeni.

Na opisani način je na račune društava i obrta V. okr. uplaćeno ukupno najmanje 30.000.000,00 kuna a potom je navedeni iznos uplaćen na račune inozemnog društva V. okr. koji ga je zatim podigao i za sebe, sukladno dogovoru, zadržao najmanje 5.500.000,00 kuna, dok su iznos od najmanje 24.500.000,00 kuna međusobno podijelili I., II., III., IV. i XIV. okrivljenik.

Više o aferi Remorker i proširenju istrage na Božidara Kalmetu pratite ovdje iz minute u minutu!

Related Articles

Back to top button