112Zadne-Izdvojeno

Velika akcija hrvatske i slovenske policije: Pretražuju stanove u Zagrebu i Zadru. Uhićene 3 osobe!

ZAGREB – Hrvatski i slovenski kriminalisti pretražuju šest adresa na području Zagreba i Zadra te 12 na području Maribora u sklopu zajedničke istrage o korupciji u KBM Projektu, hrvatskoj tvrtki kćeri Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) , priopćila je slovenska policija.

U akciji na slovenskoj strani sudjeluje 85 kriminalista i policajaca, a uhićene su tri osobe.

Kako su iz Maribora javljali slovenski novinari, policija je prije sedam ujutro probudila bivšeg predsjednika uprave NKBM Matjaža Kovačića, a pod istragom su i drugi bivši čelni ljudi banke.

Prema pisanju slovenskih medija, policija istražuje sporne poslove nekretninama u kojima je mariborska banka izgubila milijune, a koruptivni su poslovi omogućili i tvrtki 3Lan da pokuša kupiti slovenski list Večer , vjerojatno kako bi i iz njega izvlačila novac.

Kako je još prije nekoliko mjeseci objavio list Dnevnik, iz banke se novac izvlačio preko KBM Projekta, koji je od 2006. do 2009. kupovao fiktivna hrvatska poduzeća, osnovana samo radi te prijevare.

Novoosnovano bi poduzeće preko noći dobilo višemilijunski kredit od NKBM za kupovinu zemljišta u okolici Zagreba, Dalmaciji i Slavoniji, a nekoliko mjeseci kasnije bi zemljište preprodao KBM Projektu za dvostruku cijenu.

Na taj je način KBM Projekt u tri godine za 60 milijuna eura kupio tvrtke, u čijem su vlasništvu bila samo sporna zemljišta, a koja su samo nekoliko mjeseci ranije stajala 30 milijuna.

Prema spekulacijama slovenskih medija, u današnjoj akciji policija pokušava ustanoviti je li netko od hrvatskih državljana koji su od KBM Projekta za udjele u poduzećima primili oko 60 milijuna eura imao transakcijski račun u NKBM-u.





Related Articles

Back to top button