Zadar

VIDEO – Zadarska Nadbiskupija brani svećenika koji bahato prijeti obitelji Mika deložacijom

Zadrska Nadbiskupija ne vidi ništa sporno u izjavi njihovog glavnog ekonoma don Srećka Petrova koji je za ZADAR News o slučaju obitelji Mika i njihovog možebitnog deložiranja iz strana u kojemu žive od 1965. godine između ostaloga, a na opće zgražanje javnosti kazao: “Zadarska nadbiskupija neće valjda čekati dok Mike ne izumru pa da uđe u svoj posjed? Oni znaju da to nije njihovo. Ako ne isele, dat ćemo ih na sud”.

Dapače, Zadarska Nadbiskupija ide i korak dalje, ignorirajući naša pitanja, pa nadalje, u pisanom odgovoru za ZADAR News brane svog ekonoma.

A ovo su pitanja koja smo dva puta poslali Zadarskoj Nadbiskupiji:

– Ocijenjuje li Zadarska Nadbiskupija govor don Srećka Petrova prikladnim ili neprikladnim?

– Ukoliko govor don Srećka Petrova smatrate neprikladnim, što će po tom pitanju učiniti Zadarska Nadbiskupija?

Unatoč nastojanjima da dobijemo odgovor na postavljena pitanja, sve što smo dobili bilo je ponavljanje retorike od prije nekoliko dana. Unatoč velikom zgražanju javnosti, Zadarska nadbiskupija ostala je pri svojim tvrdnjama i, kako se čini, od svojih zahtjeva ne namjeravaju odustati.

Evo i odgovora kojega smo dobili:

“Iz dokumentacije koja je dostavljena i objavljena pogledom na vlasništvo imovine u ulici Ive Prodana 15/II, jasno je kako Zadarska nadbiskupija nema nikakvih obveza prema gospodinu Miki Donatu koji Vam je dostavio nepotpune informacije u svezi spomenute nekretnine.

Ekonomi Zadarske nadbiskupije, najprije kanonik Čedomil Šupraha koji je bio ovlašten spomenutu nekretninu kupiti i uknjižiti na Zadarsku nadbiskupiju, kao i sadašnji ekonom don Srećko Petrov koji je to naslijedio, imaju obvezu prema crkvenom zakoniku „upravljati biskupijskim dobrima onako kako odredi ekonomsko vijeće pod vlašću biskupa“.

Nažalost, preko dvadeset godina Ekonomsko vijeće nije moglo ni upravljati, a niti doći u posjed svoga vlasništva, zbog bespravnog boravka tamo obitelji gospodina Mike.

I kad su pred nekoliko tjedana bili započeli bespravnu obnovu uzurpiranog crkvenog prostora, Nadbiskupija je kao vlasnik toga stana dobila obavijest preko Zavoda za zaštitu spomenika o tom bespravnom činu. Stoga je Nadbiskupija pokrenula upravni postupak u svrhu zaštite vlastite imovine.

U tom vidu može se shvatiti i spomenuta izjava ekonoma don Srećka Petrova, koji je snagom službe ovlašten upravljati crkvenom imovinom, a zbog bezakonja i kršenja pozitivnih državnih propisa od strane obitelji Mika, ne može doći u posjed spomenutog stana.

Svi građani ove zemlje kao i sve državne institucije, moraju štititi red i zakon, u čemu i mediji imaju obvezu prenositi istinu i činiti sve da se red, pravo vlasništva, propisi i zakoni poštuju.

Napominjemo da su Zadarska nadbiskupija i baš don Srećko Petrov, ekonom, u puno dužem kontinuitetu itekako pokazali i potvrdili svoju strpljivost, poštovanje i obazrivost, već i samom činjenicom što se niz godina obitelji Mika tolerira živjeti u stanu kojeg nisu vlasnik.

Zadarska nadbiskupija”

Dokument koji demantira Zadarsku Nadbiskupiju: Objavljujemo uvjerenje o prebivalištu prema kojemu na adresi Don Ive Prodana, Donat Mika živi od 30.8.1984.
U međuvremenu ZADAR News došao je u posjed dokumenta iz Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno PU Zadarske. Taj dokument demantira navode Zadarske Nadbiskupije iz njihovog očitovanja, odnosno, policijsko uvjerenje potvrđuje kako je Donato Mika od 1984. godine, kada mu je izdana prva osobna iskaznica, sve do danas, ima prebivalište na adresi Don Ive Prodana 15! Originalni dokument objavljujemo ispod ovog teksta.

VIDEO – Donat Mika: “Svećenici 20 godina izbjegavaju moj dom, nisu nas htjeli doći blagosloviti”
U nastavku pogledajte i ekskluzivni intervju s Donatom Mikom, koji između ostaloga tvrdi kako svećenici nisu bili na blagoslovu njegovog doma više od 20 godina.





Related Articles

Back to top button