ZADAR SportZadne-Izdvojeno

Vjerovnici trebaju prihvatiti model vraćanja duga

mcaNad Košarkaškim klubom Zadar, koji već godinama grca u dugovima, otvoren je predstečajni postupak. Ministarstvo financija i FINA tu su informaciju objavili na svojim službenim stranicama, a u Rješenju Nagodbenog vijeća je navedeno da je Ante Poljak imenovan za predstečajnog povjerenika.

Svi vjerovnici pozvani su da u roku od 30 dana dostave tražbine Financijskoj agenciji, a 7. lipnja zakazano je i prvo ročište i to u prostorijama zagrebačke FINA-e. Pozvan je, također i KK Zadar da u roku od sedam dana Nagodbenom vijeću dostavi obračun svojih potraživanja kao i popis svih svojih dužnika. Korak je to na koji su se, kao posljednju nadu, u KK Zadru odlučili još koncem prošle godine, a nakon čega su, 5. veljače, podnijeli prijedlog za otvaranje predstečajne nagodbe. Nagodbeno vijeće uzelo je u obzir činjenicu da je riječ o specifičnoj djelatnosti pa su donijeli i Rješenje o privremenoj mjeri, deblokirali račun kluba i tako im omogućili nesmetano organiziranje utakmica.

– Ne vidim razlog da se ovo ne završi na najbolji mogući način. Račun je deblokiran i predstečajna nagodba prihvaćena. Treba sačekati da svi vjerovnici dostave svoja potraživanja. Mišljenja sam kako bi se neki od njih trebali odreći dijela potraživanja. Prvenstveno tu mislim na Grad Zadar i potraživanje za komunalnu naknadu te na Poreznu upravu – rekao nam je Ante Poljak, predstečajni povjerenik zadarskog »posrnulog ponosa« s ukupnim dugom od 41 milijun i 582 tisuće kuna.

Direktor Marino Čačić pojašnjava kako je to zato što klub nema nikakvih nekretninama ili pokretnina, pa ni financijskih sredstava na računu.

– U slučaju stečaja ne bi se nitko iz stečajne mase naplatio, jer nje zapravo ne bi ni bilo. Stečaj bi bio samo otvoren i zatvoren. Ovako, svi zajedno imamo još jednu šansu – vjerovnici za naplatu potraživanja, a klub za opstanak – kaže Čačić. No, njega, istaknuo je, više zabrinjava novi zakon po kojemu s ulaskom u Europsku uniju se mijenjaju i pravila financiranja športskih klubova.





Related Articles

Back to top button