112IzdvojenoZadar

Vještak: “Daruvarac je bio uračunjiv dok je tukao djevojku. Znao je što radi”

Na Općinskom sudu u Zadru nastavlja se suđenje kukavici koji je u WC-u kafića brutalno pretukao bivšu djevojku

Na Općinskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje Darku Kovačeviću, poznatijem pod nadimkom ‘Darko Daruvarac’, zbog slučaja brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke s kojom je prethodno bio u vezi. Ona se na sudu nije pojavila pošto se u KBC Dubrava oporavlja od operativnog zahvata. 

Na početku suđenja optuženi se izjasnio kako se ne osjeća krivim za navodnu prijetnju smrću pretučenoj djevojci, rekavši kako je to ‘konstrukcija oštećenice’ i njezine majke. Također, Daruvarac je rekao kako se ne osjeća krivim za nanošenje teških tjelesnih ozljeda na način kako ga se tereti. 

Tužiteljstvo je za Kovačevića predložilo pet i pol godina zatvora, a na sudu su potom izneseni stravični detalji optužnice. 

Obrana ima brojne svjedoke

Obrana je navela imenima i prezimenima listu svjedoka, tražit će ispis razgovora Daruvarca i djevojke tri mjeseca prije samog događaja te psihijatrijsko vještačenje okrivljenika u vrijeme počinjenja djela.

Za video snimku nadzorne kamere iz kafića koju je izuzela policija odvjetnik Daruvarca Andrej Korljan traži da se izuzme kao nezakonit dokaz.

Daruvarac je zatražio da mu se uz izabranog odvjetnika Korljana otpusti branitelj po službenoj dužnosti, ali sudac to nije dopustio.

Tužiteljstvo inzistira i na snimci kao dokazu, te apelita protiv svjedočenja brata oštećenog zbog opasnosti od pristranosti.

Prijetio joj da će je ubiti nakon izlaska iz zatvora

U optužnici koja je pročitana na sudu stoji da je Darko 28. svibnja donio bombu u kafić i rekao svojoj (povremenoj) djevojci da će 20 godina bit u zatvoru, ali kad iziđe da će ubiti i nju i njezinu obitelj.

Sutradan je Daruvarac ponovno došao u kafić, odveo djevojku u WC, optužio je da ga vara i zatim je počeo tući. U WC je tada ušao jedan od njegovih prijatelja i rekao mu ‘Nemoj je tako jako tući, ubit ćeš je!’, na što je Daruvarac odvratio ‘To i želim!’

Nastavio je udarati i u kafiću pred ostalim gostima, oborio je na pod i tukao rukama i nogama po glavi i cijelom tijelu čime je ona zadobila frakturu nosa i duge teške ozljede. 

Sudska vještakinja sudske medicine Marija Baković opisala je stravične ozljede koje je djevojka pretrpjela: imala je višestruki prijelom nosa, nosnih kostiju i nosne pregrade, krvarenje u čeoni sinus, višestruka kontuzijska žarišta po licu, razderotinu korijena nosa i iznad desne očne šupljine, razderotinu gornje usne, otok lica te višestruke razderotine oba oka…

Sudski vještak psihijatar Denis Sabljar nakon pregleda Daruvarca 5.11. zaključio je kako on ne boluje ni od kakve duševne bolesti, niti nedostatne duševne razvijenosti, privremene duševne bolesti ili ovisnosti. 

“Jedina dijagnoza je da ima poremećaj spavanja, kako sam optuženik tvrdi zbog grižnje savjesti”, rečeno je na suđenju. 

“Kovačević je nezrela osoba niske tolerancije”

Međutim, psihijatrijski vještak zaključuje da je Darko Kovačević nezrela osoba niske tolerancije na frustracije, razdražljiv, buntovan, gnjevan prema okolini, neposlušan, tvrdoglav, sklon impulzivnim postupcima, nepredvidljiv. Takve osobe se smatraju nepravedno okrivljenima i nemaju grižnje savjesti za ono što naprave drugima. Vještak smatra da je u vrijeme počinjenja djela Kovačević bio sposoban vladati svojom voljom i postupcima. 

Psihijatru je za vrijeme vještačenja rekao da je pio te večeri, što se ne može dokazati jer nije alkotestiran, ali da to nije moglo utjecati značajno na njega kao ni to što je u to vrijeme koristio i testosteron, hormone rasta, anabolike… U obitelji nije bio zlostavljan iako je tijekom rata kao izbjegao iz Banja Luke gdje su maltretirani i potjerani od Srba, srušena im je kuća, a Kovačeviću su prijetili nožem.

Optuženi je rekao psihijatru da je taj dan bio na fešti kod prijatelja za Sv. Antu, pa je taj dan od 14 do 22 sata popio dvije litre vina i 10 viski kola. 

Proces prvotno odgođen zbog ‘medijskog linča’

Daruvarac se na sudu prvi put pojavio prije mjesec dana, a u sudnicu je uz Darka došla i 18-godišnja Zadranka, žrtva njegovog nekontroliranog nasilja. Kako je njegov odvjetnik Andrej Korljan tom prilikom od Vrhovnog suda zatražio izuzeće zadarskog suda zbog ‘atmosfere medijskog linča’ koja je stvorena spram optuženika, sudski proces počinje tek danas.

“Očekuje se njegova drakonska kazna. U takvoj atmosferi se teško može biti nepristran”, kazao je 11. listopada odvjetnik Korljan. 

Podsjećamo, Kovačević je 18-godišnjakinju vidio u društvu nepoznatog muškarca nakon čega ju je pratio do kafića u kojem ona radi, na zadarskoj Meladi. Prvo ju je napao verbalno, a zatim i fizički, a navodno je izrekao i prijetnje njezinoj obitelji. Kad je djevojka otišla u WC, on je krenuo za njom.

Tukao ju je šakama i glavom joj udarao o umivaonik, a zatim pobjegao. Policija ga je pronašla iduće jutro, završio je u istražnom zatvoru, nakon čega mu je određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Nadzorne kamere su snimile kako su ozlijeđenu djevojku iz lokve krvi u toaletu izvukli djelatnica i jedan gost kafića. Završila je u bolnici s teškim ozljedama lica i glave.


Related Articles

Back to top button