IzdvojenoZadar

Za bazene u zadarskom zaleđu 1.5 milijun kuna

Iz Zadarske županije 63 projekta ostvarilo je pravo na bespovratne potpore Ministarstva turizma u iznosu od oko 2,5 milijuna kuna u  sklopu projekta “Konkurentnost turističkog gospodarstva”, putem kojeg  će se s ukupno 24 milijuna i 896 tisuća kuna sufinancirati 606 projekata  usmjerenih na podizanje konkurentnosti turističkog gospodarstva na  području svih županija.

Najviše ostvarenih poticaja bilo je u mjeri namijenjenoj uređenju bazena u kojoj će država financirati čak 37 bazena iz Zadarske županije s  oko 1,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Prema informacijama koje smo našli na stranicama Ministarstva turizma, bazeni se grade duž cijele županije – od otoka, preko Zadra do zaleđa, gdje su najbrojniji. Svaki  objekt u prosjeku je dobio od 30.000 do 50.000 kuna poticaja za izgradnju bazena. 

U mjeri koja se odnosi na sve vrste objekata, iz skupine hoteli, potpore  su dobila tri projekta iz naše županije, u mjeri za kampove i kamp odmorišta jedan projekt, dok je u mjeri ostali ugostiteljski objekti za smještaj  dobilo šest projekata iz Zadarske županije. Za seljačka domaćinstva –  OPG potpore je dobilo šest projekata iz Zadarske županije, za razvoj posebnih oblika turizma osam projekata, a za prepoznatljivost i Hrvatski  otočni proizvod dva projekta.

 – Ove se godine produžio proces dodjele bespovratnih sredstava jer je  Ministarstvo bilo iznenađeno brojem pristiglih prijava, među kojima su  najbrojnije bile upravo ove za bazene koji su zadnje tri godine pravi hit,  posebno u ruralnom dijelu županije. Rustikalno ili moderno uređeni objekti s bazenom bukirani su velik dio godine i surađuju sa specijaliziranim agencijama tako da imaju jako dobar odaziv turista, rekao je Ante  Galić iz Turističke zajednice Zadar.

Na pitanje što privlači turiste da za godišnji odmor odaberu boravak u  zaleđu, u kući s bazenom, umjesto dosadašnjeg trenda da ljetuju u kući  ili apartmanu koji je prvi red do mora, Galić kaže kako je pojam prostora  relativan pojam.

 – Turistima nije problem uzeti kuću u zaleđu te putovati automobilom  20-ak kilometara do plaže, dok se nama koji živimo na moru to čini predaleko. Osim toga, turistima koji odaberu ovu vrstu smještaja važan je i  ostali sadržaj – da su im u blizini izleti, vinske ceste i slično, kazao je Galić  dodavši da nema straha od inflacije kuća s bazenima jer je potražnja za  ovakvim objektima u stalnom porastu.

Bazen podiže cijenu za duplo

Na pitanje zašto vlada tako velik interes za izgradnju bazena, posebno u zaleđu,  Ivan Čupić kaže kako bazen za duplo podiže cijenu apartmana ili kuće.

–  Pratimo ruralni razvoj te smo primijetili ako se u nekom selu izgradi kuća s bazenom, sljedeće godine grade se još barem dvije. Ovakvim projektima želimo potaknuti privatne iznajmljivače da se javljaju na natječaje koji su prva stepenica prema  pripremi za natječaje iz EU fondova, gdje se daju mnogo veća sredstva, rekao je  Čupić.

Foto: indizajn.rtl.hr





Related Articles

Back to top button