ZADAR SportZadne-Izdvojeno

Zadar slavio protiv Ruskon Mordavije unatoč očajnoj trećoj četvrtini

Ive Ivanov

Ako su dan ranije  u porazu od osam  razlike od Jeniseja  košarkaši Zadra ostavili solidan dojam, onda se može  reći da danas u pobjedi istom razlikom protiv Ruskon Mordovije nisu. Ruski  prvoligaš Jenisej je bio protivnik slične kvalitete, dok  je drugoligaš iz Saranska  bar za klasu ispod Zadra.

Unatoč tome, stvorio je  momčadi Ante Nazora  mnogo problema. Ponajviše  se to odnosi na treću četvrtinu koja je završila rezultatom 25:8 u korist ruske momčadi. Bila je to već  više puta viđena crna rupa  Zadrana, iz koje dugo, predugo nisu mogli pronaći  izlaz.

Na veliki odmor su otišli s prednošću od 17 poena  (19:36), a u trećoj  četvrtini preko šest  minuta nisu uspjeli postići  koš. Ušli su opušteno, posve drukčije nego li na  početku utakmice i to im se  osvetilo. Slabo u obrani, još  slabije u napadu. Mordovija je do prvog zadarskog  koša čak šest puta zabila iz  igre (četiri dvice i dvije  trice), a malo kasnije je još  triput poentirala iza linije  6,75, te prešla u vodstvo  44:42.

Ipak, Zadrani su se  tada pribrali i normalizirali  svoju igru, te nisu dopustili  potonuće. Delaš, Batur i  Brkić bili su mirne ruke s  linije slobodnih bacanja,  Travis je zabio koš-faul, nadovezao se Ervin sa četiri  poena pa još jednom Delaš  iz igre i utakmica je prelomljena (49:57). Rusi su  sve teže dolazili do koša, ali  pravo je pitanje gdje je  takva, agresivna i čvrsta  zadarska obrana bila u  trećoj četvrtini. Još jednom  je Mordovija pokušala zaprijetiti, prišla na 53:57, ali  se u ključnom trenutku  ukazao Vrbanc, koji je  počeo u petorci pa veći dio  susreta prosjedio na klupi.

Zabio je tricu pa je s poludistance pogodio Krasić i  još jednom Delaš, koji je uz  Travisa bio najbolji strijelac  Zadra s 13 poena. Ruse je  predvodio Ključnjikov sa  14 koševa, a postigao je  četiri od deset trica svoje  momčadi. Da je Zadar  treću četvrtinu odigrao kao  prvo poluvrijeme ili posljednju dionicu ovu bi utakmicu dobio uvjerljivom razlikom, no ovako ostaje pitanje zašto se i dalje događaju crne rupe u igri i  nadasve, kako ih eliminirati.

Jer jasno je da će  kvalitetniji protivnici u  ABA ligi svaku takvu rupu,  a naročito ovako velike, iskoristiti da prelome utakmicu u svoju korist. Pojedinačno, ako ćemo tražiti  pozitivce, ovaj put možemo  izdvojiti Romea Travisa koji  izgleda još nije u punoj  formi, ali već pokazuje osobine lidera, koje su prijeko  potrebne ovoj momčadi. Sinoć u sastavu nije bilo kapetana Ive Ivanova zbog  povišene temperature, dok  su Šime Olivari i Franko  Šango ostali u Zadru.

ZADAR: Mikulić, Brkić 7, Delaš 13, Ervin 8, Vrbanc 10, Ramljak 3, Batur 2,  Kaštropil, 4 Travis 13, Krasić 4, Prostran. Trener: Ante Nazor.

RUSKON MORDOVIJA: Semerninov 6, Grešev 3, Rožkovski, Valukonis 3, Vasiliauskas 3,  Ključnjikov 14, Sotnikov 4, Lidjaev, Krikov 7, Varnakov 7, Černiavski, 3 Zubov, Kuznjecov 6. Trener: Algirdas Brazis.





Related Articles

Back to top button