ZadarZadne-Izdvojeno

SUDJELUJTE U ANKETI – Zadar uvodi prirez! I to – 12 posto

Nakon godina odolijevanja, pao je i posljednji bastion bez prireza u Hrvatskoj: od 1. travnja Grad Zadar uvodi novi porezni namet, prirez od 12 posto, a tu je odluku javnosti saopćio gradonačelnik Zvonimir Vrančić na svom današnjem kolegiju.

Iako je gradska vlast još krajem prošle godine odbacivala ideju uvođenja prireza kao sredstva za punjenje proračunskih rupa, čini se kako za pad prihoda i povećanje rashoda u gradskoj blagajni ipak nisu uspjeli pronaći drugo rješenje. Prirez će u proračun donijeti 20 milijuna kuna godišnje, a Vrančić je novu odluku pokušavao ublažiti objašnjenjem kako ovakav namet već imaju svi veći gradovi u Hrvatskoj.

– Nismo htjeli povući ovaj potez i dugo smo odlijevali, ali situacija je takva da jednostavno moramo. Kriza na svim razinama odrazila se na prihode gradskog proračuna koji već tri godine bilježe pad. Povećanjem PDV-a, za četiri milijuna kuna narasli su troškovi koje nismo uračunali u proračun, a jednako je i sa izmjenom Zakona o porezu na dohodak koje će nam smanjiti prihode za dodatnih pet do šest milijuna – objašnjavao je Vrančić.

Ni tu proračunskim nevoljama nije kraj. Naime, planirani prihodi su neizvjesni, a u nekim stavkama se, već je sada jasno, neće ostvariti. To se prije svega odnosi na porez na promet nekretninama te uplatu komunalnog doprinosa. Alternativna rješenja uvođenju prireza nisu dolazila u obzir jer bi to, kaže Vrančić, dovelo do “drastičnog urušavanja standarda koji je dosegnut u gradu”.

– U tom bi slučaju morali rezati porodiljne naknade, uskrsnice, subvencije privatnih dječjim vrtićima i bolnici, stipendije..to bi donijelo uštedu od desetak milijuna kuna, ali i pad standarda. Prirez je socijalno najpravedniji jer će više plaćati oni koji imaju veću plaću- zaključio je zadarski gradonačelnik. Odluku o uvođenju prireza službeno treba donijeti gradsko vijeće, ali to je tek formalnost koju treba odraditi.

[poll id=”2″]





Related Articles

Back to top button