112IzdvojenoZadar

ZADARSKA ŽUPANIJA – Među hospitaliziranima je čak 93 posto necijepljenih protiv koronavirusa

ZABRINJAVAJUĆE BROJKE

Dvije covidom zaražene osobe su umrle, a novih 258 je zaraženo na području Zadarske županije u protekla 24 sata, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom su umrli 72-godišnji i 82-godišnji muškarac, koji je bio korisnik Doma za starije i nemoćne osobe Zadar.

Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić rekao je kako je povećanje broja novozaraženih očekivano te je na razini povećanja u cijeloj Hrvatskoj.

“Od ukupnog broja gotovo 35 posto otpada na mlađu dobnu skupinu, prosjek godina novooboljelih je 34 godine, a tek 12 posto novozaraženih su osobe starije od 60 godina. U usporedbi s prošlim tjednom, broj cijepljenih osoba povećao se za više od 40 posto, a samo je jučer poslijepodne na punktu za cijepljenje u ŠRC Višnjik cijepljeno je 600 osoba”, istaknuo je.

Medić je dodao kako se, zbog povećanog interesa za cijepljenje, u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave u Biogradu, Pagu, Benkovcu i Obrovcu planira jednom tjedno organizirati punkt za cijepljenje u tim mjestima.

Dosad je na području Zadarske županije utrošeno 130.375 doza cjepiva, prvom dozom cijepljeno je 48 posto stanovništva, drugom 45 posto, a trećom su cijepljene 1273 osobe.

Epidemiolog Medić naveo je i kako, unatoč velikom pritisku i rastu broja osoba koje trebaju hospitalizaciju, Opća bolnica Zadar još uvijek radi u punom opsegu, bez značajnijih restrikcija te obavlja redovite preglede, posebno hitnih pacijenata.

Među hospitaliziranima 93 posto necijepljenih

“Sljedeći tjedan razmatrat će se uvođenje novih mjera kako bi se bolnica dodatno zaštitila. Među hospitaliziranim pacijentima, na covid-odjelima 93 posto je necijepljenih, a od osmero oboljelih na respiratoru nitko nije cijepljen”, rekao je Medić.

U posljednja 24 sata u Zadarskoj je županiji testirano je 628 uzoraka, pod aktivnim je nadzorom 1520 stanovnika, od bolesti se oporavilo 179 osoba, a ukupno je aktivno 778 slučajeva zaraze.

Novooboljelih je 146 u Zadru, 19 u Bibinjama, devetero u Benkovcu, osmero u Poličniku, sedmero u Pakoštanima, po pet osoba izolaciju provodi u Biogradu, Sv. Filipu i Jakovu i Škabrnji, po četiri u Kalima, Ražancu, Salima i Sukošanu.

Po troje novozaraženih je u Gračacu, Lišanima Ostrovičkim, Ninu i Stankovcima, po dvoje u Jasenicama, Novigradu, Pašmanu, Posedarju, Viru i Vrsima te po jedna osoba u Obrovcu, Pagu, Preku, Starigradu i Zemuniku Donjem.

Na covid-odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 44 oboljelih, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 27 covid-pozitivnih pacijenata.

Iz Stožera ističu da podržavaju održavanje nastave u školama po A modelu, odnosno uživo, a svaka škola, ovisno o epidemiološkoj situaciji, može zatražiti od osnivača prelazak na C model ako to bude potrebno.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button