IzdvojenoKolumneZadar

Zadarski parlamentarci

Rok za predaju kandidacijskih lista je istekao. Njihovom pravovaljanom objavom od strane Državnog izbornog povjerenstva počela je službena izborna kampanja za sljedeći saziv Sabora koji bi trebao iznjedriti i novu Vladu. 

DIP nas je također informirao da je zainteresiranost kandidata za ulazak u Hrvatski Sabor veća nego li je bila u proteklim izbornim ciklusima.

U tom mnoštvu zainteresiranih za sudjelovanje u radu parlamenta fokus ovog osvrta stavit ćemo na kandidate iz „zadarske“ 9. Izborne jedinice.

Krenimo nekim možebitnim anketnim redom.

Na listi HDZ-a veliki kompliment svoje stranke dobila je bivša zadarska pročelnica za financije Grozdana Perić koja je postavljena na visoko drugo mjesto. Za mnoge neočekivano visoko na listi je i dugogodišnji, pa i všedesetljetni, gradski vijećnik i ravnatelj gimnazije Rade Šimićević. Njegov primjer zorno dočarava funkcioniranje HDZ-a kao gotovo pa vojničkog ustroja u kojem se jasno nastoji pokazati da će lojalan vojnik biti za to i nagrađen. Na osmom mjestu je Škabrnjanac sa zagrebačkom adresom i aktualni državni tajnik Josip Bilaver. Nikolina Baradić kao čelnica mladeži HDZ-a a i kći načelnika općine Stankovci je na jedanaestom mjestu, a kao šećer na kraju liste je, i dalje najutjecajniji HDZ-ovac našeg kraja, Božidar Kalmeta na kojeg nije potrebno trošiti opisne riječi. O njegovom utjecaju može posvjedočiti recentno munjevito izbacivanje Josipe Rimac i prije nego li je uopće podignuta optužnica, dok je naš Dario, kako ga bližnji zovu, i s dvije pravomoćne optužnice prošao neokrznuto. Ne samo da je prošao neokrznuto nego je i avancirao na mjesto zamjenika glavnog tajnika HDZ-a.

Na drugom mjestu Restart liste na čelu s SDP-om je dugogodišnja predsjednica županijskog SDP-a Renata Sabljar Dračevac. Javnosti najpoznatija po uglavnom nejasnom djelovanju u skupštini Zadarske županije. Lojalna, osoba od povjerenja trenutno vodećim ljudima SDP-a Bernardiću-Komadini-Rajku Ostojiću čemu, mnogi bi rekli, može i zahvaliti tako visoku poziciju na listi. Uz nju na dvanaestom mjestu liste je i Radoslava Gregov. Neistaknuta članica županijske skupštine, u SDP-u znana kao desna ruka Sabljar Dračevac u županijskoj organizaciji gdje je i tajnica.    

Boje Škorinog pokreta pred zadarskim biračima brani dvojac već nam poznatih političkih aktera koji su već djelovali kroz razne varijante HSP-ova a to su na četvrtom mjestu pozicionirani dr. Damir Biloglav i bivši dožupan i ratni zapovjednik Danijel Kotlar na poziciji broj šest.

Petrčanac Duje Stanišić pozicioniran je na petom mjestu liste MOST-a.

Građansku opciju centra koju sačinjavaju Stranka s Imenom i Prezimenom, Fokus i Pametno predvodi Zadranin, poznati ginekolog Ivica Ivo Žuvela.

Na čelu lijeve platforme Možemo nalazi se, također Zadranka, Atana Grbić-Martinović.

Koalicija stranaka koju čine Živi zid, Akcija mladih, Stranka Ivana Pernara, NL Stipe Petrine i Promijenimo Hrvatsku na drugom mjestu kandidirala je čelnika zadarske Akcije mladih Antu Rubešu, te na posljednjem Marka Pupića Bakrača.

S obzirom na političku ponudu na ovim izborima kojom je pokriven cijeli spektar od ljevice, lijevog centra, centra, desnog centra i desnice, opravdanja tipa „neću na izbore jer nemam za koga“ ne uvažavamo.

Izađite na izbore!

 





Related Articles

Back to top button