Zadarski parlamentarci

Rok za predaju kandidacijskih lista je istekao. Njihovom pravovaljanom objavom od strane Državnog izbornog povjerenstva počela je službena izborna kampanja za sljedeći saziv Sabora koji bi trebao iznjedriti i novu Vladu. 

DIP nas je također informirao da je zainteresiranost kandidata za ulazak u Hrvatski Sabor veća nego li je bila u proteklim izbornim ciklusima.

U tom mnoštvu zainteresiranih za sudjelovanje u radu parlamenta fokus ovog osvrta stavit ćemo na kandidate iz „zadarske“ 9. Izborne jedinice.

Krenimo nekim možebitnim anketnim redom.

Na listi HDZ-a veliki kompliment svoje stranke dobila je bivša zadarska pročelnica za financije Grozdana Perić koja je postavljena na visoko drugo mjesto. Za mnoge neočekivano visoko na listi je i dugogodišnji, pa i všedesetljetni, gradski vijećnik i ravnatelj gimnazije Rade Šimićević. Njegov primjer zorno dočarava funkcioniranje HDZ-a kao gotovo pa vojničkog ustroja u kojem se jasno nastoji pokazati da će lojalan vojnik biti za to i nagrađen. Na osmom mjestu je Škabrnjanac sa zagrebačkom adresom i aktualni državni tajnik Josip Bilaver. Nikolina Baradić kao čelnica mladeži HDZ-a a i kći načelnika općine Stankovci je na jedanaestom mjestu, a kao šećer na kraju liste je, i dalje najutjecajniji HDZ-ovac našeg kraja, Božidar Kalmeta na kojeg nije potrebno trošiti opisne riječi. O njegovom utjecaju može posvjedočiti recentno munjevito izbacivanje Josipe Rimac i prije nego li je uopće podignuta optužnica, dok je naš Dario, kako ga bližnji zovu, i s dvije pravomoćne optužnice prošao neokrznuto. Ne samo da je prošao neokrznuto nego je i avancirao na mjesto zamjenika glavnog tajnika HDZ-a.

Na drugom mjestu Restart liste na čelu s SDP-om je dugogodišnja predsjednica županijskog SDP-a Renata Sabljar Dračevac. Javnosti najpoznatija po uglavnom nejasnom djelovanju u skupštini Zadarske županije. Lojalna, osoba od povjerenja trenutno vodećim ljudima SDP-a Bernardiću-Komadini-Rajku Ostojiću čemu, mnogi bi rekli, može i zahvaliti tako visoku poziciju na listi. Uz nju na dvanaestom mjestu liste je i Radoslava Gregov. Neistaknuta članica županijske skupštine, u SDP-u znana kao desna ruka Sabljar Dračevac u županijskoj organizaciji gdje je i tajnica.    

Boje Škorinog pokreta pred zadarskim biračima brani dvojac već nam poznatih političkih aktera koji su već djelovali kroz razne varijante HSP-ova a to su na četvrtom mjestu pozicionirani dr. Damir Biloglav i bivši dožupan i ratni zapovjednik Danijel Kotlar na poziciji broj šest.

Petrčanac Duje Stanišić pozicioniran je na petom mjestu liste MOST-a.

Građansku opciju centra koju sačinjavaju Stranka s Imenom i Prezimenom, Fokus i Pametno predvodi Zadranin, poznati ginekolog Ivica Ivo Žuvela.

Na čelu lijeve platforme Možemo nalazi se, također Zadranka, Atana Grbić-Martinović.

Koalicija stranaka koju čine Živi zid, Akcija mladih, Stranka Ivana Pernara, NL Stipe Petrine i Promijenimo Hrvatsku na drugom mjestu kandidirala je čelnika zadarske Akcije mladih Antu Rubešu, te na posljednjem Marka Pupića Bakrača.

S obzirom na političku ponudu na ovim izborima kojom je pokriven cijeli spektar od ljevice, lijevog centra, centra, desnog centra i desnice, opravdanja tipa „neću na izbore jer nemam za koga“ ne uvažavamo.

Izađite na izbore!