ZadarZadne-Izdvojeno

ZADARSKI SUD Plati alimentaciju ili ideš u zatvor!

Samo u prošloj godini Općinski sud u Zadru pokrenuo je 35 novih postupaka protiv neodgovornih roditelja zbog neplaćanja alimentacije. U isto vrijeme, donesene su 34 nove presude prema kojima će, ako ne plate svoj dug prema djeci, takvi roditelji završiti iza zatvorskih rešetaka.

One su za sada uvjetne jer im je pružena još jedna šansa da podmire svoje obveze, no ne učine li u roku od tri mjeseca koji im je odredio sud, kaznionica im ne gine.

Otkad je u Hrvatskoj promijenjen Obiteljski zakon, a neplaćanje alimentacije postalo kazneno djelo zbog kojeg se odlazi u zatvor, zadarski Općinski sud bio je prvi koji je 2008. godine jednog oca poslao na izdržavanje kazne, a već sljedeće ta se brojka popela na 11.

Iako drugi sudovi najčešće izbjegavaju ovakvu praksu, na zadarskom sudu nemaju milosti za one koji i nakon pružene druge prilike i dalje odbijaju platiti. Brojke nisu tako velike kao prethodnih godina, ali iz drugog, praktičnog razloga.

Naime, zakonskim zastupnicima djece, a u svim zadarskim slučajevima to su majke, više je u interesu da je neodgovorni otac na slobodi i plaća alimentaciju nego da je u zatvoru i djetetu ne daje ni lipe.

– Od deset zahtjeva za opozivom uvjetne presude, koji su pokrenuti zato što alimentacije i dalje nisu plaćali, u sedam slučajeva smo očevima dali novi, dodatni rok da podmire svoje dugovanje prema djetetu. Ako ni tada ne postupe prema zakonu, zakonski zastupnik djeteta može tražiti zatvorsku kaznu. Zatvor je krajnje rješenje za one koji uporno ignoriraju obvezu uzdržavanja, svima je ipak u cilju da dijete ostvari svoja prava – kaže predsjednik Općinskog suda u Zadru Hrvoje Visković.

Prema podacima Hrvatske odvjetničke komore, u Hrvatskoj alimentaciju ne prima oko 60.000 djece. Nova ministrica socijalne politike Milanka Opačić nedavno je najavila kako će stati na kraj i onoj najproblematičnijoj skupini: očevima koji nemaju prijavljenih prihoda pa se dijete nema odakle naplatiti.

Ne samo da će se alimentacija ubuduće naplaćivati iz imovine, već će neodgovorni roditelji svoj dug prema državi, koja će umjesto njih plaćati alimentaciju, odrađivati kroz javne radove.

S plaće se skida 17 do 22 posto

Minimalni iznos alimentacije određuje se u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto plaće i to:

•• – za dijete do 6 godina 17% prosječne plaće,

•• – za dijete od 7 do 12 godina 20% prosječne plaće,

•• – za dijete od 13 do 18 godina 22% prosječne plaće.





Related Articles

Back to top button