ZadarZadne-Izdvojeno

Zadranin Ante Lerga dao je otkaz u državnoj službi kako bi pokrenuo vlastiti obrt!

Foto: Private
Foto: Private

Zadranin Ante Lerga dao je otkaz i pokrenuo privatan posao. I ne bi u toj priči bilo ništa čudno da ovaj 32-godišnjak nije sedam godina radio u državnoj službi. U trenutku dok zemlja prolazi kroz najozbiljniju ekonomsku krizu on odvažno napušta stalan, siguran i solidno plaćen posao te otvara mali obrt – servis za kemijsko čišćenje „Bruškin“.

U nekom univerzalnom receptu poslovnog uspjeha zasigurno se nalaze vrline poput hrabrosti, samouvjerenosti i odlučnosti. Ipak, ono jednako važno, otkriva nam Ante, jesu požrtvovnost i spremnost na naporan rad.

U posao sam krenuo s nekih 50-ak tisuća kuna. Do danas sam uspio vratiti uloženi kapital, ali onaj tko misli da je to lako, grdno se vara. Puno puta sam radio od 8 ujutro do 9 navečer, subotama… Tko neće prihvatiti takav tempo, bolje da niti ne ulazi u privatni posao…

Okolina se više pribojavala neuspjeha, negoli on sam. Sugerirali su mu da se ne kocka, te tvrdili da Zadar nije sredina u kojoj će kemijsko čišćenje biti tražena usluga.

Kada napravite tako velik životni korak, od svojih najbližih očekujete podršku. Ako se i ne slažu, mislite kako će ostati suzdržani, kako će mučati. Ma kakvi. Ja sam svojima obznanio planove i svi su bili šokirani, pogotovo mama. Govorili su mi da činim ludost! Ma ima onih koji još dan danas ne vjeruju da sam radi privatnog biznisa napustio siguran posao u javnoj službi. Ja nisam požalio, ponovno bih učinio isto, ali da je teško, je. 99 posto posla, koji je usto fizički, odrađujem sam. 

Ante je dokazao kako ga instinkt nije prevario. Za razliku od onih koji su držali da u zemlji loše ekonomske situacije prosječan čovjek neće izdvojiti novac za uslugu čišćenja automobila ili kauča, Lerga se vodio upravo obrnutom psihologijom – nije li lakše očistiti stari, ali funkcionalni tepih ili sjedeću garnituru nego novac trošiti na nabavku novog?

Foto: Private
Foto: Private

Suprotno predviđanjima kako „Bruškin“ neće opstati, posla ima dovoljno tijekom cijele godine. No, koliko je važno ugovoriti posao, važno je i igrati fer play. U ovom slučaju to je prihvatljiva cijena za maksimalnu kvalitetu usluge. Ante kaže kako će prije odbiti posao, nego da se on odradi površno. Cijene koje su kod nekih konkurenata i do 50 posto više nije želio napuhavati, jer za budućnost posla važniji mu je dobar glas od trenutnog profita. Usmenim predajom, savjetuje za kraj ovaj mladi poduzetnik, dolazi se do preko 80 posto klijenata.

 

 





Related Articles

Back to top button