112IzdvojenoVijestiZadar

Započelo novo suđenje Kalmeti i Livakoviću. USKOK Kalmetu i dalje tereti da je bio na čelu zločinačkog klana

TVRDE DA NISU KRIVI

Bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta danas je na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno odbacio krivnju za krak korupcijske afere Fimi media te dio afere HAC – Remorker. Osim Kalmete krivnju su odbacili i njegovi suoptuženici – Zdravko Livaković, Milivoj Mikulić, Stjepko Boban, Damir Kezele i Sandro Vukelić, piše Index.

Do ponovnog suđenja došlo je nakon što je Vrhovni sud u rujnu prošle godine ukinuo nepravomoćnu oslobađajuću presudu Kalmeti, koji je, među ostalim, bio optužen i da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović ranije je u razgovoru za Hinu rekao da će obrana ostati pri svojem ranijem stavu da ne postoje dokazi za Uskokove optužbe.

”Neoslobađajući dio optužnice, koji nije potvrđen odlukom Vrhovnog suda, ide u prilog da smo u pravu. Ulazimo u suđenje s optimizmom i u vjeri da će Kalmeta biti oslobođen za preostali dio optužbi”, kazao je Vilajtović prije ponovljenog suđenja.

Prvostupanjski sud zaključio da Kalmeta nije organizirao izvlačenje novca

Najviši sud je donio odluku o ponovnom suđenju prihvativši u cijelosti žalbe nekadašnjeg Kalmetinog državnog tajnika Milivoja Mikulića, koji je bio i u upravi Hrvatskih autocesta (HAC), bivšeg čelnika HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepka Bobana i nekadašnjeg člana uprave Viadukta Damira Kezelea.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda nepravomoćno je prije četiri godine osudilo Mikulića na tri godine zatvora, dok je Boban osuđen na dvije godine. Kezele je osuđen na tri i pol godine, a sva trojica su nepravomoćnom presudom morali vratiti nezakonitu imovinsku korist.

Prvostupanjski sud je suprotno tvrdnjama iz Uskokove optužnice zaključio da Kalmeta nije organizirao grupu za izvlačenje novca u kojoj su uz njega i trojicu nepravomoćno osuđenih, po tvrdnjama tužiteljstva, bili i oslobođeni državni tajnik te predsjednik nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković, čelnici građevinskih tvrtki Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Kalmeta tvrdi da je žrtva političkog progona

Vrhovni sud potvrdio je oslobađajuću presudu u odnosu na bivše šefove HAC-a Juricu Prskala i Marija Lovrinčevića. Kalmeta je bio oslobođen i za dio optužnice prema kojoj je Ministarstvo prometa kojem je bio na čelu oštetio za 600 tisuća kuna narudžbom promotivnog filma “Prometna renesansa Hrvatske”, od marketinške agencije Fimi media koja je, u drugom postupku, osuđena za punjenje HDZ-ova crnog fonda novcem iz državnih institucija i tvrtki.

Za oslobađajuću presuda Kalmeti za taj promotivni film suci Vrhovnog suda smatraju da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje i morat će se ponovno utvrđivati. Osim toga, Kalmeti će se opet suditi vezano i za optužbe za izvlačenje novca na izgradnji tzv. Kalmetine i luke Gaženice, a u tom dijelu će na optuženičku klupu ponovno sjesti Stjepko Boban, Milivoj Mikulić i Sandro Vukelić.

Bivši ministar i dugogodišnji zadarski gradonačelnik je od početka odbacivao optužbe i tvrdio da je žrtva političkog progona. No, optužnicom u aferi Remorker su bila obuhvaćena i trojica ‘pokajnika’ koji su prije početka suđenja priznali nedjela i nagodili se s tužiteljstvom.

Krak afere Remorker se proširio na HGK i Vidoševića

Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.

Uskok je u svojoj žalbi na oslobađajući dio presude pred Vrhovnim sudom tvrdio da nema razloga da sud ne vjeruje Sapunaru, jer je on proglašen krivim za djela koja su se Kalmeti i ostalima stavljala na teret. Obrana je, s druge strane, isticala da je Sapunar prvo bio osumnjičenik, a zatim svjedok i to sve u jednom postupku, što po njihovu mišljenju nije u skladu sa zakonom.

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića koji je nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora.

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button