112Zadne-Izdvojeno

Zapovjednik Tucaković: Bravo vatrogasci za odrađeni posao

U Lovincu kod Svetog Roka u petak je glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković zajedno sa sedam priobalnih županijskih vatrogasnih zapovjednika analzirao stanje na požarištima i provedbe mjere Vlade RH za zaštitu od požara. – Požara je do sada u ovoj godini bilo više nego lani, a opožarena područja su manja što znači da su vatrogasci obavili svoj posao odlično. Mogu slobodno reći – bravo vatrogasci kako odrađujete posao!

Vatrogasne snage, ali i zračne snage koje su u nadležnosti MORH-a uspješno su stavili požare pod kontrolu, a suradnja sa lokalnom zajednicom je dobra, rekao je Tucaković. Posebno su analizirana veći požari, onaj kod Skradina, Omiša, Komina, i zaključeno je da se i druge institucije moraju uključiti u analizu požareva.

– Hrvatska velike resurse troši na gašenje požara i zato se posebna pažnja mora posvetiti sprječavanju njihovih nastanaka. Pogotovo ako se radi o namjerno podmetnutim požarima.

Prema takvima se mora još žešće utjecati, a ne da se već drugi dan puste. Osobno sam se u Skradinu uvjerio da neki požari ne mogu nastati slučajno, neposredno nakon što su vatrogasci prošli jedan teren opet je planulo, kazao je Tucaković. Na pitanje ima li saznanja koliko je prijava protiv podmetača požara pokrenuto glavni vatrogasni zapovjednik je novinare uputio na MUP jer vatrogasci ne raspolažu takvim podacima.

– Uz sva upozorenja, ljudi se ponašaju neodgovorno. Mijenjanje toga nije do nas nego do drugih službi. Za one koji podmeću požare trebalo bi razraditi zakonske sankcije. Kad bi se 3-4 piromana primjereno kaznilo drugačije bi se reagiralo, primijetio je Slavko Gauš, zapovjednik vatrogasaca Primorsko goranske županije.

Država i lokalna zajednica osigurala je dovoljno sredstava, kazali su vatrogasci, no rezerve su pri kraju jer se očekuje još dosta intervencija tijekom rujna a možda i kasnije.

– Bojim se da će biti dosta problema jer dosta sredstava kojima gasimo treba obnoviti. Vlada RH je odobrila 28,3 milijuna kuna, za sada se nalazimo u tim okvirima, vatrogasne snage su potrošile nešto više od 50 posto predviđenih sredstava, a značajan je i doprinos lokalne zajednice, zaključio je Tucaković.

Zašto je u Zadru manje požara?

– Treba se imati u vidu koncentarcija snaga na terenu, konfiguracija terena, mnoštvo drugih faktora da se kaže zašto se negdje požar brže ugasio nego na drugom području. Svaki požar je priča za sebe i taktika gašenja požara se prilagođava situaciji. U cjelini vatrtogasni zapovjednici odlično odrađuju ovu tešku sezonu, odgovorio je Tucaković na pitanje zašto je primjetno na zadarskom području ovog ljeta manje velikih požara.





Related Articles

Back to top button