IzdvojenoKolumneZadar

Zašto je Nezavisna lista Enija Meštrovića postala dio HDZ-ove vladajuće većine?

KOLUMNA HRVOJA BAJLA

Saziv Gradskog vijeća formiran 21. lipnja 2021. godine u kojemu je koalicija Srcem za Zadar dobila 8, Nezavisna lista Enio Meštrović 7, HDZ 11 i Domovinski pokret jednog vijećnika definitivno je najgori i najnemoralniji saziv GV-a u njegovoj povijesti. Sjednice Gradskog vijeća i njihov rad pratim od 2007. godine i slobodno, nakon jedva šest mjeseci “u mandatu” novog saziva mogu zaključiti kako nas do lipnja 2025. očekuje veliki broj iznenadnih, pa i čudnih odluka u kojima će prednjačiti uglavnom oni koji se godinama busaju u prsa kao “borci za pravdu malog čovjeka”. A treba li im vjerovati da se bore “za malog čovjeka” ili za vlastite interese, pokazat će vrijeme.
Ako na par trenutaka zaboravimo na jednu od najvećih prodaja i izdaja otkako je hrvatske samostalnosti i činjenicu da je Akcija Mladih s brutalno lošim rejtingom uoči lokalnih izbora 2021. godine u GV ušla na listi SDP-a i gore spomenute koalicije pa se kasnije prodala HDZ-u na izglasavanju proračuna, trebamo se zapitati i u kojem smjeru ide NL Enio Meštrović.

Radetu su na Rubešu upozoravali mnogi

Kada je slagao listu za GV, predsjednik GO SDP-a, Daniel Radeta imao je informaciju od više ljudi iz javnog života da bi uključivanje Akcije Mladih, posebice rizičnog i, danas vidimo, spremnoga na sve, pa i na suradnju s HDZ-om, Ante Rubeše u koaliciju mogao predstavljati stanoviti problem. Međutim, Radeta je možda i vjerovao onima koji su ga upozoravali na činjenicu da je iz usta aktualnih i bivših vijećnika Akcije Mladih u posljednjih 10 godina izašao enorman broj kletvi i uvreda na račun SDP-ovaca i njihovih članova, ali, kako sam kaže, htio je okupiti “sve što je kontra HDZ-a”.

Ispostavilo se na kraju da je Radeta u konačnici, izuzev svoja četiri vijećnika (plus nezavisni Marko Vučetić, op.a.) okupio sve što “je” HDZ, a to su: Ante Rubeša, Roko Tadin i vijećnica Marjana Botić koja nije glasala protiv HDZ-ovog proračuna. Međutim, priča o Botić i njenom ponašanju posljednjih nekoliko godina vrlo je slojevita i mislim da je nisam stručan komentirati pa ću tu stati. Ali, vratit ću se na prethodno spomenuta dva člana Akicije Mladih koji su preko noći, za neke neočekivano, za neke očekivano postali HDZ-ovi žetončići s kojima se ruga cijeli Zadar, ali i šira okolica.

Rubešin povratak u zagrljaj HDZ-u bio je očekivan

I dok je za mnoge Rubešin prebjeg u zagrljaj Branku Dukiću i HDZ-u bio neočekivan, za potpisnika ovih redaka to nije nimalo začuđujuća, već očekivana izdaja. Naime, za one koji ga i površno poznaju, Rubeša je, kao mladi HDZ-ovac uvijek bio spreman na akciju. Posebno to zna njegov politički otac, Petar Špika koji ga je praktički učinio javnom osobom. Špika ga je, naime, na konstituirajućoj sjednici Mjesnog odbora Brodarica 2010. godine u ime HDZ-a predložio za predsjednika MO-a, što je Rubeša prihvatio i tako prvi i posljednji put postao predsjednik najmnogoljudnijeg MO-a u Zadru. Pokušavao je kasnije Rubeša kao predsjednik Akcije Mladih, međutim, narod iz kvarta nije ga htio. Na posljednjim izborima za MO presudio mu je vijećnik Mate Lukića iz stranke kojoj je Lukić tada pripadao, Neovisni za Hrvatsku, a predsjednica MO-a postala je kćerka gore spomenutog Petra Špike, Marija Petani.

Rubešina trgovina s HDZ-om i opskurna brvnara u kojoj se ilegalno prodaje piće

Radetin javni napad na Rubešu zbog političke korupcije i trgovine s HDZ-om, koji je na račun ulaska u GV na listi koju je predvodio nezavisni Marko Vučetić istrgovao vlastiti ulazak u Nadzorni odbor Košarkaškog kluba Zadar donekle je potvrdio tvrdnje onih koji su tog istog Radetu upozoravali na “slučaj Rubeša” i prije sastavljanja koalicijske liste “Srcem za Zadar”.

Nije zgorega napomenuti i kako Rubeša godinama koristi gradski prostor na Sfingi za potrebe “udruge Brodarica”, što je paravan za opskurnu brvnaru u kojoj se toči i naplaćuje alhohol gostima koji nisu članovi udruge. Naime “udruga Brodarica” Gradu Zadru najam plaća kunu po kvadratu, odnosno 19 kuna mjesečno. Rubeši su takvu povoljnu cijenu omogućili aktualni politički partneri iz HDZ-a, odnosno gradonačelnici (i oni bivši) koji su mu redovno produljivali ugovor o korištenju poslovnog prostora za potrebe “udruge”i to redom: Zvonimir Vrančić, Božidar Kalmeta i Branko Dukić.

Roko Tadin, od potpredsjednika Foruma mladih SDP-a do HDZ-ovog žetončića

Međutim, ostala je kritika prema još manjem i još sitnijem, ali itekako bitnom – prebjegu Roka Tadina u koaliciju s HDZ-om. O Tadinu smo na ZADAR Newsu pisali u više navrata. Osim što je bio ilegalan konobar u Rubešinoj brvnari koju ovaj HDZ-ov žetončić koristi za potrebe “udruge” (što je zapravo paravan za ugostiteljski objekt kako se ne bi plaćao porez, op.a.), mladi član Akcije Mladih svoju političku karijeru započeo je u SDP-u. Tadin je, naime, bio potpredsjednik Foruma mladih SDP-a i kao takav u jednom periodu bio je i zamjenik tadašnjem predsjedniku Foruma mladih, Danielu Radeti. Pisao je Tadin u ime SDP-a tada priopćenja protiv aktualnog gradonačelnika Branka Dukića, na sve strane je kritizirao rad vladajućih i onda je dobio priliku da stvari mijenja iznutra. Kao zamjena za Marka Pupića Bakrača, Tadin postaje gradski vijećnik i prva odluka o kojoj se morao očitovati bila je ona o proračunu. U međuvremenu je Tadin radio kao novinar na Anteni Zadar čiji je vlasnik Franko Pavić imao odnose s maloljetnim dječacima zbog čega nikad nije odgovarao. Na opće zgražanje velike većine onih koji ga poznaju, iako ne svih, Tadin je digao ruku za HDZ-ov proračun i tako je uz Rubešu instantno postao drugi prebjeg i HDZ-ov žetončić. Zbog čega je tako postupio ne zna se, ali postoje nagađanja kako je Tadinu obećano radno mjesto pa ćemo u dogledno vrijeme vidjeti je li Tadin postao HDZ-ov žetončić iz interesa ili zbog svjetonazorskih bliskosti s vladajućima.

I doista, štogod ova dva sitna prebjega i HDZ-ova žetončića budu radila sljedeće 3 i pol godine kroz Gradsko vijeće, o njima će se na kraju pričati kao o onima koji su izdali vlastitu koaliciju i onima koji su postali HDZ-ovi žetončići. Mogu i Rubeša i Tadin do kraja ovog saziva upozoravati na apsolutno sve probleme u ovom gradu, međutim, nitko normalan im neće vjerovati da to rade iz iskrene nakane “za boljitak grada”.

Enio Meštrović sa svojom nezavisnom listom zasad nije korektiv vlasti već samo dio HDZ-ove većine, amandmane su imali i SDP-ovci pa nisu glasali za proračun

Što se tiče Enija i njegove nezavisne liste, ostaje nam za vidjeti na koji način oni misle “biti korektiv vlasti”. Zasad su pokazali da su dio vladajuće garniture jer su podržali HDZ-ov proračun uz svoje amandmane. Podržali su i većinu amandmana SDP-a i Akcije Mladih, ali su u konačnici glasali za ono što im je na stol donio HDZ i Branko Dukić. To nije korektiv vlasti. Ako ćemo iskreno govoriti o amandmanima koje je predložio SDP, i oni su jednako dobri kao i Eniovi, međutim, SDP na kraju nije glasao za cjeloviti proračun HDZ-a. Da je Enio sa svojim vijećnicima htio rušiti proračun i ići na nove izbore, koji su jedino pošteno rješenje u ovom trenutku, mogao je to napraviti na način da je, primjerice, javno artikulirao kako neće podržati ovakav, a vidjelo se da je takav – loš proračun pa bi ga možda gradonačelnik i povukao što bi rezultiralo novim izborima za Gradsko vijeće. Međutim, do povlačenja proračuna nije došlo. On je, štoviše, izglasan voljom čak 19 od 27 vijećnika u Gradskom vijeću.

Za proračun, kao što je poznato, glasali su članovi HDZ-ove koalicije, svih sedam Eniovih vijećnika, Ante Rubeša i Roko Tadin iz Akcije Mladih. U konačnici, ni prijedlog obilaznice koji je ponudio Enio nije prošao. Zbog čega, mnogima nije jasno. No, unatoč tome, Meštrović i njegovi vijećnici podržali su HDZ-ov proračun, što je posve nelogično.

 





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button