IzdvojenoZadar

Županija sazvala hitnu sjednicu Domskog odbora, Radoš kaže da ništa nije ukrao

AFERA IBAN POTRESA ZADARSKU ŽUPANIJU

Zadarska županija sazvala je žurnu sjednicu Domskog odbora, na kojoj će se raspravljati o informacijama da je ravnatelj Stipica Radoš uplate turista koji su boravili u Srednjoškolskom đačkom domu primao na svoj račun, piše portal 057info.

– Čim je doznao za spomenuti zahtjev (za smjenom), župan Longin je preko resornog pročelnika zatražio hitnu sjednicu Domskog odbora i njihovo očitovanje. Riječ je o ozbiljnim optužbama, ali ćemo detaljniji komentar svakako imati nakon što dobijemo konkretnije i potpunije informacije, odgovorili su nam iz Županije.

Javio nam se i ravnatelj Srednjoškolskog đačkog doma, koji kaže kako nikakvih malverzacija nije bilo.

– Sve je izvučeno iz konteksta. Ja nemam što kriti, jednu jedinu lipu nisam zadržao za sebe, a što se i kako događalo utvrdit će institucije, kaže Radoš, dodajući kako ga do sada nije kontaktirao nitko iz policije ili državnog odvjetništva.

Đački dom inače tijekom ljeta radi kao hostel, a ove godine služio je kao karantena u koju su zaraženi turisti upućivani nakon što su popunjeni kapaciteti Impact centra.

RANIJE (11:08)

Ravnatelj Srednjoškolskog đačkog doma Zadar Stipica Radoš pod istragom je policije zbog sumnje da je na svoj privatni bankovni račun primao uplate od turista koji su smještajne kapacitete Doma koristili za karantenu.

S obzirom na tajnost takvih lokacija, javnosti je malo poznato da su na „Ljepotici” do 20. kolovoza boravili turisti koji su za samoizolaciju plaćali nemali iznos od 245 kuna po noćenju. Jednom od njih bilo je sumnjivo kada im je ravnatelj kao podatke za uplatu dostavio IBAN koji je izgledao kao bankovni račun fizičke, a ne pravne osobe. Stoga ga je nazvao kako bi pitao naziv primatelja. U razgovoru, koji je snimljen, može se čuti kako Radoš, nakon sekunde oklijevanja, potvrđuje da je riječ o njegovom privatnom bankovnom računu i to pod nevjerojatnom izlikom:

„A ne možemo sad drugačije, kad su oni svi na godišnjem. O tome se radi.”

Cijeli je slučaj javnosti otkrio županijski vijećnik SDP-a Jure Zubčić.

– Učestalo dobijemo informacije o raznim malverzacijama u javnim poduzećima i ustanovama, ali s obzirom na to u kakvom društvu živimo ljudi se boje progovoriti te onda naše tvrdnje ostanu na razini prepiranja, a nadležni organi progona, koji imaju ovlast provjeriti tvrdnje, ostanu često gluhi. Kao da treba organizirati humanitarnu akciju da im pribavimo pužnice. Tako da ovog puta ne govorim o kriminalu jer imam saznanje, već jer imam dokaz. A kako ne spadam u političare koji javno u intervjuima govore o tome kako su svjedočili kaznenom djelu, ali ga nisu prijavili, tako sam ja ovo kazneno djelo već prijavio nadležnoj policijskoj postaji, rekao nam je Zubčić nakon što je policiji dostavio sve dokaze, među kojima je glavna audio snimka objavljena na YouTube profilu zadarskog SDP-a.

Osvrnuo se i na opravdanje koje je za ovaj čin koristio Radoš:

– Ravnatelj ustanove usluge doma želi naplatiti na svoj osobni račun. Za usporedbu, to vam je kao da vas policajac traži da kaznu za brzu vožnju platite na njegov privatan račun. Pazite sad, čovjek se pravda da je računovodstvo na godišnjem odmoru. Tako vjerojatno i blagajnica u dućanu kaže da ne može izdati račun jer je netko iz računovodstva na godišnjem. Zar se vama nije dogodilo da vam policajac ne može ispisati kaznu jer je netko iz računovodstva na godišnjem? Obično kokošarenje čovjeka koji se hvali da je osnivač HDZ-a, a svojedobno je javnosti objašnjavao za kakvu Hrvatsku se borio. Ovim djelima je pokazao za što se stvarno borio i kakvu nam Hrvatsku takvi kao on ostavljaju. Opustošenu, opljačkanu i demoraliziranu državu iz koje svatko normalan s pogledom u budućnost želi otići. Bez imalo patetike, ali ima nas koji vas motrimo i gledamo što radite. Ma koliko se ponekad činila to borba s vjetrenjačama vrijedi se boriti, poručio je Zubčić zahtijevajući od župana Božidara Longina hitnu smjenu ravnatelja Radoša ističući kako „osoba ovih niskih moralnih i ljudskih vrijednosti ne smije biti na čelu javne ustanove!”

Jutros smo pokušali dobiti očitovanje prozvanog Radoša, no naš se poziv nije javio. Do kojih je razmjera išlo ovo moguće korona profiterstvo, odnosno koliko je uplata sjelo na njegov osobni račun, pitanje je za policiju.

– U tijeku je kriminalističko istraživanje u sklopu kojeg policija u suradnji s nadležnim odvjetništvom poduzima izvide, zasad je sve što su nam o slučaju mogli reći iz PU zadarske.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button