ZadarZadne-Izdvojeno

Zvonimir Vrančić kontra Milijana Brkića: “Glasujte preferencijalno ako želite, zaboravite naputke”

vrancicIz redova HDZ-a u Zadru ovih se dana čula informacija kako su iz središnjice primili dopis kojim ih se upućuje kako ne smiju preferencijalno glasati. Na listićima su dužni zaokružiti samo ime stranke, nikako pojedinca jer im je općenito zabranjena svaka personalizirana kampanja, piše Zadarskilist.hr

Ova naredba posebno se odnosi za IX. Izbornu jedinicu u kojoj se po prvi put kandidirao i stranački šef Tomislav Karamarko. I dosad je, naime, bilo priča oko problema preferencijalnog glasanja u ovoj jedinici jer se Karamarko može dogoditi jedna vrlo ružna situacija, a ta je da ga glasovima nadjača daleko popularniji Božidar Kalmeta.
Pitanje je, međutim, koliko će članova ovu naredbu poslušati obzirom da je dio njih ogorčen zbog liste za IX. jedinicu. Već je bilo primjedbi oko načina njenog sastavljanja, odnosno slabe zastupljenosti Zadrana, a nekima je neshvatljivo i da je gradonačelnica Knina, Josipa Rimac, pozicionirana bolje od Kalmete čija je karizma u ovoj jedinici ipak jača od njene.

Ovi su izbori stoga velika kušnja za Karamarka. Ne zaboravimo da su tu i glasovi građana kojima HDZ ne može narediti da ne glasaju preferencijalno. Naprotiv, prema dosadašnjim istraživanjima vidljivo je da će dio simpatizera HDZ-a svoj glas prije dati Kalmeti nego Karamarku, čime će se u konačnici opet vidjeti omjer između ove dvojice. I ne samo njih, već i ostalih kandidata Zadarske županije.

Elektronska pošta s naputkom stigla je do glavnog tajnika stranke, Milijana Brkića, koji je članove izvijestio kako su HDZ-ovi kandidati dužni voditi zajedničku kampanju na terenu i na društvenim mrežama.

Razlog je to zbog kojeg ovih dana po gradu ne možemo vidjeti plakate pojedinačnih kandidata, dok primjerice one njihova koalicijskog partnera HSP-a Ante Starčevića možete vidjeti na svakom koraku. S njih se smiješi lice predsjednika gradske organizacije HSP AS.a, Rudolfa Dvorskog, koji je već iskazao nezadovoljstvo 14. mjestom.
Ostaje vidjeti kakve će njemu rezultate donijeti personalizirana kampanj, jer ne treba zaboraviti da je zadarska podružnica HSP-a AS-a, sa više tisuća članova, jedna od najjačih u Hrvatskoj, pa starčevićevci s nestrpljenjem čekaju hoće li preferencijalni glasovi osigurati manda njihovu kandidatu.

Da je HDZ-ovcima naloženo da ne smiju preferencijalno galsovati potvrdio je i predsjednik GO HDZ-a Zvonimir Vrančić koji pak naglašva kako nije riječ o naredbi već o naputku:

– Istina je, primili smo taj dopis iz središnjice, ali ljudi će ipak glasati kako budu htjeli. Nije riječ o naredbi, već o jednoj uputi koja ima za cilj izbjegavanje pojedinačnih iskakanja, kaže Vrančić.

Riječ je zapravo o izbjegavanju sukoba u stranci do kojih bi vrlo lako došlo nakon zbrajanja preferencijalnih glasova i zaključka da, primjerice, ima onih popularnijih od šefa stranke.
Unatoč internoj naredbi o zaokruživanju imena stranke, znatan dio građana ipak će posegnuti za mogućnošću da prvi put svoj glas da pojedincu a ne stranci.

 

 

 





Related Articles

Back to top button