IzdvojenoZADAR Sport

AFERA TEŠKA 120 MILIJUNA KUNA – Reno Sinovčić i otac ministra Šime Erlića, Novica proglašeni krivima

PRESUDA

ŽUPANIJSKI sud u Zagrebu izrekao je presudu u aferi Ribar, u kojoj je zadarski poduzetnik Reno Sinovčić s petero poreznika optužen za malverzacije u predstečajnoj nagodbi kojom je izbjegnuto plaćanje poreznog duga, piše Index.

Uz Sinovčića su optuženi bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji, poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić. Postupak je vođen i protiv bivših direktora NK Zadra Novice Erlića, oca aktualnog ministra Šime Erlića, te Dalibora Zebića.

Sinovčiću je izrečena nepravomoćna kazna zatvora od dvije godine i osam mjeseci. Erlić je nepravomoćno osuđen na 11 mjeseci zatvora zamijenjeno radom za opće dobro. Zebić je osuđen na 10 mjeseci zamijenjeno radom za opće dobro.

Bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, Jurlinina nasljednica Stoja Mučaji te poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić oslobođeni su krivnje za pogodovanje Sinovčiću pri odgodi i oprostu poreznog duga za njegove tvrtke Vox i Zadar zaštita.

Izvučeno preko 120 milijuna kuna?

Optužnica protiv Sinovčića i ostalih podignuta je krajem 2015., a potvrđena u studenome 2017. Obrana je tijekom sjednica optužnih vijeća tražila izdvajanje pojedinih dokaza kao nezakonitih, što je sud odbio, a pripremna ročišta su prekidana i zbog pokušaja nagodbe između Sinovčića i Uskoka.

Na početku suđenja u rujnu 2019. Sinovčić i ostali optuženici odbacili su optužbe koje im na teret stavlja Uskok. Uskok je tvrdio da je u predstečajnoj nagodbi iz Sinovčićeve medijske kuće VOX, ali i iz NK Zadra izvučeno preko 120 milijuna kuna.

Novicu Erlića, oca aktualnog ministra, optužnica tereti da je kao direktor NK Zadra od 2008. do 2014. pomogao Sinovčiću izvući iz kluba oko 42 milijuna kuna na temelju krivotvorenih pozajmica igračima nogometnog kluba. Temeljem tih pozajmica, tvrdi Uskok, klub je vraćao nepostojeći dug Sinovčiću kroz novac i Sinovčićeve udjele u klubu.

Sinovčić je u javnosti poznat kao bivši nogometni sudac, vlasnik nekoliko zadarskih medija (televizije VOX, tjednika VOX i Zadarskog regionala), ali i član Gradskog vijeća, u koje je izabran kao nositelj nezavisne liste koju je okupio nakon izlaza iz HDZ-a.

Prije dvadesetak godina bio je svrstavan na popise najbogatijih Hrvata, a nazivalo ga se i “kraljem ribe na Jadranu” te nogometnim sucem s presudnim utjecajem u Hrvatskom nogometnom savezu. Mediji su ga dovodili u vezu i s lažiranjem utakmica.

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button