IzdvojenoKolumneZadar

Sveti Marko Pupić Bakrač

KOLUMNA HRVOJA BAJLA

Županijski, ali i izabrani gradski vijećnik na listi Akcije Mladih, Marko Pupić Bakrač opet izvodi cirkuse za odabranu ekipu. Ali, takvih, koji slijepo i bespogovorno prate i podržavaju Pupića Bakrača u svim njegovim stavovima, čini se, sve je manje u Zadru. Tako se njegove objave na društvenim mrežama doživljavaju uglavnom kao kontroverzne, a nije zgorega napomenuti ni kako je Pupić Bakrač, kao populist, s vremenom postao i teoretičar zavjere, pa neke njegove objave na Facebooku imaju i takve oznake. Kad na nekoj objavi na Facebooku Pupić Bakrač i skupi više od 10 lajkova, vrijeme je za otvaranje šampanjca.

Doduše, određene borbe koje su vezane za slobode koje Pupić Bakrač vodi zbog političkog progona kojemu je izložen za svaku su pohvalu. Međutim, ovo nije tekst o toj temi.

Za istaknuti je podatak, za početak, kako je popularizacija Marka Pupića Bakrača započela početkom 2012. godine kada sam mu dopustio da piše kolumne za ZADAR News. Potom sam osobno sudjelovao u upoznavanju Pupića Bakrača s velikim dijelom onoga što se danas zove Akcija Mladih. No, pustimo sad to, za to ima vremena naširoko u nekoj drugoj vrsti objave.

Danas se bitno vratiti na novi licemjeran ispad Marka Pupića Bakrača koji je, opet ponavljam, izabrani vijećnik i u Gradskom vijeću.

Pupića Bakrača kao političara više nitko ne doživljava ozbiljno

Kada je krajem 2021. godine Marko Pupić Bakrač napustio Gradsko vijeće, zamijenio ga je notorni Roko Tadin, nekadašnji zamjenik Daniela Radete u Forumu mladih SDP-a i lik koji je radio kao konobar u brvnari Ante Rubeše na Brodarici, o čemu smo također pisali. Međutim, ono što šira javnost ne zna je činjenica da je Marko Pupić Bakrač nekoliko dana prije izglasavanja proračuna Grada Zadra dao ostavku na u Gradskom vijeću zbog, kako je kazao “epidemioloških mjera”, odnosno jer “nije htio pokazivati covid potvrdu”.

Konobar iz brvnare na Sfingi, Rubeša i Botić zazivaju nove izbore

Naravno, sve ovo bio je veliki paravan za drugu Pupićevu igru koja se igra za neke druge i dublje interese koji traju, pokazalo se tako više od šest godina. Ako je Pupić Bakrač iz Gradskog vijeća otišao zbog covid potvrda, zbog čega se onda u to isto Gradsko vijeće nije vratio kad su covid potvrde ukinute? Odgovori su to koje zna samo Pupić Brakrač i njemu bliski suradnici.

Licemjerno arlaukanje ispred Žuvelinog stožera

I onda još jedan samo Pupiću logičan potez – dan nakon što je dr. Ivica Žuvela sa svojim vijećnicima glasao za HDZ-ov proračun, iako za većinu nisu bili potrebni Žuvelini glasovi, snimio je protestni video ispred Žuvelinog stožera. On je, kao, bio ljut pa je isprozivao Žuvelu. A zapravo je ispao smiješan.

S druge pak strane, licemjere Pupića dolazi do izražaja na “entu” potenciju nakon što je izglasan proračun Grada Zadra u kojemu su sudjelovali Roko Tadin, njegova zamjena i Ante Rubeša. Iako je Pupić Bakrač uoči Gradskog vijeća znao da će Tadin glasati za HDZ-ov proračun zajedno s Rubešom, o tome se nije oglašavao niti je kampirao ispred stožera Akcije Mladih, štoviše, krotko i ponizno je šutio. S tim da je bitno naglasiti kako su pri izglasavanju proračuna Grada Zadra upravo glasovi Rubeša i Tadina bili ključni.

Pupićeva zamjena u Gradskom vijeću, konobar iz Rubešine brvnare na Brodarici Roko Tadin 2021. glasao je za HDZ-ov proračun – Pupić Bakrač je to znao i šutio je

Šutio je Pupić Bakrač i kada je zbog tih glasova Ante Rubeša postao predsjednik Nadzornog odbora Košarkaškog kluba Zadar iz kojega su nestali milijuni upravo za vrijeme Rubešinog mandata, kao i mandata njegovog potrčka, nedavno smijenjenog direktora kluba Davida Gunjevića koji čak ni struju nije plaćao pa je cijelim Jazinama prije nekoliko dana isključena struja.

Šutio je Pupić Brakrač i u kampanji koalicije Srcem za Zadar – koaliciji SDP-a i Akcije Mladih. Ne da je šutio nego ga u kampanji nitko nije vidio ni čuo. Tu i tamo razgovarao je s potpisnikom ovih redaka uz neke svoje 5G opservacije koje nisu imale previše dodirnih točaka sa zdravim razumom.

Rubeša koji je 2003. uhićen s kilogramom droge podnio ostavku na mjesto predsjednika NO KK Zadar

Zbog Radetine “matematike” danas imamo vijećnike Rubešu i Pupića Bakrača

Činjenica je i ta da se Akcija Mladih posljednja dva izborna ciklusa šlepala prvo uz MOST koji je u to vrijeme bio iznimno popularan, da bi kasnije, nakon što su se kleli da “nikad neće s HDZ-om i SDP-om” pristali biti dio SDP-ove koalicije. Doduše, takva “matematika” i odluka Daniela Radete i matematika koju je on uspio izračunati dovela nas je u situaciju da danas u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini imamo likove poput Rubeše i Pupića Bakrača.

I onda jedan takav lik koji na Facebook objavama skupi maksimalno pet do šest lajkova ide dijeliti moralne lekcije profesoru Marku Vučetiću, predsjedniku Gradskog vijeća tražeći od njega ostavku? Da, upravo taj i takav Marko Pupić Bakrač, gradski vijećnik koji to ne želi biti iz samo sebi znanih razloga traži od Marka Vučetića da podnese ostavku. Da nije smiješno, bilo bi tragično. U međuvremenu se Pupić Bakrač “ispričao zbog koalicije s SDP-om” na svom Facebooku. Tu objavu lajkalo je točno 11 ljudi.

Pupić Bakrač se skrivao u kampanji 2021. godine – nije ga bilo ni čuti ni vidjeti

Ali, kada je u pitanju Pupić Bakrač, u posljednje vrijeme više ništa nije smiješno. I ne, nije ni ironično, nego otužno i pomalo zastrašujuće. Ipak, raduje činjenica što Akciju Mladih više nitko iole stabilan ne doživljava kao ozbiljnu političku opciju, pa je tako njihova sudbina svedena na političko lešinarenje i, vjerojatno, novo prikrpavanje nekoj od opcija uoči novih lokalnih izbora, kada oni dođu na red.

Dotad bi Pupiću Bakraču bilo najefikasnije da svoje stavove vezane za Grad Zadar i Gradsko vijeće, ako to želi i smije, artikulira kroz samo Gradsko vijeće u koje je izabran i da napokon počne konzumirati svoj vijećnički mandat. Hoće li to konačno učiniti ili će kao i dosad ostati u Županijskoj skupštini u kojoj, očito po nekakvom poslanju živcira župana Božidara Longina, odlučit će sam Pupić Bakrač.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button