112IzdvojenoZadar

Drago Tadić: Sapunar mi je rekao da su iza tvrtke Zelot stajali Kalmeta i Livaković

OSTAJE PRI SVOM ISKAZU IZ 2013.

Drago Tadić, svjedok koji je u USKOK-ovom predmetu Remorker dobio oprosnicu jer je u svom iskazu USKOK-u iz 2013. odlučio progovoriti na koji način su prvooptuženi i drugooptuženi, Božidar Kalmeta, Zdravko Livaković i ostali izvlačili novac iz državnog proračuna, opet će, kako stvari stoje, uz optužene biti glavna zvijezda procesa koji protiv Kalmete i ekipe kreće kroz nekoliko mjeseci.

Proizlazi to iz nekoliko opsežnih razgovora koje je ZADAR News vodio s Tadićem koji na novo suđenje opet stiže u ulozi svjedoka, ali ovaj put puno spremniji objasniti neke stvari koje su prošle ispod radara ili koje su, kako on sam kaže, krivo protumačene. Podsjetimo, Tadić je 2021. godine završio u žiži javnosti nakon što je novinarka Ana Malbaša u emisiji Provjereno objavila audio snimku na kojoj Tadić govori kako je na sudu mijenjao svoj iskaz u odnosu na iskaz koji je dao USKOK-u (i zbog čega je dobio oprosnicu, op.a.). Tada je Tadić, a to se jasno čuje i na snimci, kazao kako je prešutio dijelove koje je potpisao u izjavi USKOK-u 2013. godine jer mu je u međuvremenu obećana bolja pozicija u postupku koji se vodio protiv njega. Kako je sam priznao, osobe koje su ga nagovarale na promjenu iskaza bile su sudac Ivan Turudić i Kalmetin kum Vladimir Šeks.

U međuvremenu je Vrhovni sud srušio nepravomoćnu oslobađajuću presudu do koje su, također na sumnjiv način došli Kalmeta, Livaković i društvo.

Novi proces znači i potpuno novo suđenje na kojemu će se pojaviti isti stari svjedoci, ali neki od njih u različitim ulogama. Suprotno je to pričama koje Kalmeta i Livaković mjesecima puštaju u zadarsku javnost “kako će im se suditi samo zbog promotivnog filma”. Ne, neće, sudit će im se ispočetka, po originalnoj optužnici za izvlačenje više od 40 milijuna kuna iz državnog proračuna kao da prvog procesa nije ni bilo. Naložio je tako Vrhovni sud.

U razgovoru za ZADAR News, Drago Tadić rekao je kako će tražiti da se na ponovljenom suđenju pročita njegov iskaz na devet stranica koji je 23. listopada 2013. dao u sjedištu USKOK-a.

U tvrtku Zelot izvlačili su se milijuni

Opisivao je tada Tadić kako se izvlačio novac, da bi u jednom trenutku kazao kako o nekim stvarima ne želi govoriti jer bi mogao inkriminirati samoga sebe, odnosno izvrgnuti se kaznenom progonu.

Tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić dao mu je tzv. oprosnicu, te je Tadić nakon toga pristao svjedočiti. U nastavku iskaza eksplicitno je prozvao Božidara Kalmetu.

Govorio je tada Tadić kako mu je Josip Sapunar, nekadašnji član uprave HAC-a rekao da iza firme Zelot, preko koje se izvlačio novac stoje Božidar Kalmeta, Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić.

“Sapunar mi je rekao da se taj novac plaća po nalogu iz ministarstva i to Kalmete i Livakovića. Ja to znam samo na osnovu onoga što mi je rekao Sapunar, dok mi se Kalmeta osobno u vezi toga nikada nije javljao”, svjedočio je u USKOK-u 2013. Tadić.

Svaku stranicu zapisnika sa svojim iskazom nakon ispitivanja Tadić je i potpisao, što znači da je potvrdio točnost onoga što je bilo napisano, odnosno onoga što je rekao za vrijeme ispitivanja.

Tadić je u izjavi USKOK-u teško teretio Kalmetu i Livakovića, tvrdi da će ostati pri tom iskazu

Pet godina kasnije, u rujnu 2018. kada je ispitivan na glavnoj sudskoj raspravi, Tadić djelomično je promijenio svoju priču.

“Sapunar mi je govorio da se taj novac isplaćuje po nalogu ministarstva”, svjedočio je dalje ne spominjući Kalmetu. Pravdao se, kasnije, da je samo na osnovu Sapunarovog spominjanja ministarstva zaključivao da se radilo o Kalmeti i Livakoviću no da nikada to nije znao, niti je tako nešto čuo.

Na ponovljenom suđenju će ponoviti kako iza Zelota stoje i Kalmeta i Livaković

– Ostajem pri svom iskazu iz 2013. godine kojega sam dao USKOK-u i tražit ću da se moj cijeli iskaz pročita na sudu. Od slova do slova. Sve što sam rekao tada, pri tome stojim i danas. To je moj iskaz i pri njemu stojim – kazao je Tadić ekskluzivno za ZADAR News.

Dodao je i kako će, kako to zakon i propisuje, odgovarati na pitanja svih onih koji ga žele nešto pitati.

– Ništa ne skrivam, otvoren sam za sva pitanja i, ponavljam, stojim pri svom iskazu kojega sam dao USKOK-u. Cijeli moj iskaz je istinit i sve je bilo onako kako sam tada rekao – ponovio je Tadić ZADAR Newsu.

Tko bi mogao postati novi svjedok pokajnik?

Od izvora bliskih istrazi doznali smo i jedan novi podatak. Naime, minimalno jedan optuženi u aferi Remorker uoči početka novog suđenja trebao bi dobiti oprosnicu u zamjenu za svoje svjedočenje.

Kalmeta bi se tako, kako stvari stoje, u novom postupku mogao naći u puno neugodnijoj situaciji nego što je bio uoči početka prvog suđenja čiju je presudu srušio Vrhovni sud.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button