IzdvojenoZadar

Frane Brajković: Protiv smo rušenja Jazina, MO Poluotok ne želi ovakva “Vrata Zadra”

KALMETIN PLAN OČITO NEĆE PROĆI

Skorašnja realizacija megalomanskog projekta Božidara Kalmete, Vrata Zadra, kako za sada stvari stoje, neće proći zbog i više nego očite pobune Zadrana. Kao što smo u više navrata pisali, osim ideje da se prokopa kanal i od poluotoka napravi otok, ispostavilo se da Kalmeti i HDZ-u smetaju i drevne Jazine, pa bi tako upravo kultna dvorana bila prva koja bi stradala, a na njenom mjestu niknula bi prema planu Nikole Bašića zgrada ili hotel s pet zvjezdica.

Nakon što je ZADAR News prvi objavio kako Kalmeta i HDZ žele srušiti Jazine, ogroman broj građana u komentarima je dobro opleo po Kalmeti i njegovu “viziju” u kojoj nema Jazina, a na prostoru Ravnica nalaze se ogromne zgrade. Više o tome možete pročitati ovdje.

Zadrani bijesni na Kalmetu: Odjebi od naših svetinja

Tako je u međuvremenu na Facebooku stvorena grupa STOP RUŠENJU JAZINA koja broji preko 600 članova u kojoj ljudi iznose svoja mišljenja, a čak je i najavljen prosvjed. U grupu na Facebooku se možete učlaniti klikom ovdje.

Među prvima koji su stali u obranu Jazina bio je i jedna od najvećih živućih legendi Zadra, zadarske, hrvatske i europske košarke, Arijan Komazec. On je u ekskluzivnom intervjuu za ZADAR News kazao kako mu nije jasno kome smetaju Jazine.

Upravo sve gore navedeno bio je povod za razgovor s predsjednikom Mjesnog odbora Poluotok Franom Brajkovićem koji se također slaže da ovakva provedba projekta Vrata Zadra neće proći na sjednici MO-a.

– Iz MO Poluotok od početka ponavljamo kako se protivimo ovakvoj provedbi projekta Vrata Zadra iz niza razloga koje smo tom prilikom i obrazložili te su naši prijedlozi dostupni na stranicama MO Poluotok Zadar. Na idućoj sjednici Vijeća MO Poluotok jedna od planiranih točaka dnevnog reda je i rasprava te donošenje zaključka Vijeća na temu “Vrata Zadra”. Ima tu niz ozbiljnih problema zbog kojih smatramo da se ovakav projekt na ovaj način ne smije provesti.

Koji su to problemi?

– Nakon sjednice ćemo nadležnim službama poslati naših (za sad) devet preduvjeta za koje smatramo da se trebaju ispuniti prije nego se krene razmišljati o realizaciji ovakvog projekta. Naravno da smo za napredak i razvitak grada ali ako u ovakav projekt uđemo nepripremljeni bez odgovarajućeg seta mjera za očuvanje života na poluotoku – obiteljski život u centru grada će nestati. To je prvi i najveći problem. Tu su i ozbiljni infrastrukturni problemi jer u nekim dijelovima centra grada sustav otpadnih voda i kanalizacije datira doslovno iz rimskog doba te nije u stanju podnijeti ni trenutni pritisak a kamoli dodatno povećanje broja gostiju.

Frane Brajković / Foto: Hrvoje Bajlo (ZADAR News)

Spominjali ste i probleme s otpadnim vodama, ali i apartmanizaciju. Pojasnite malo detaljnije.

– Tako je, imamo situacije da zbog preopterećenosti sustava otpadne vode probijaju te poplavljuju ulice, stanove, apartmane, šupe i poslovne prostore. Nakon svake jače kiše neke ulice plivaju u otpadnim vodama. Izdavane su brojne diskutabilne dozvole MTU-a, otvoreno je na stotine novih ugostiteljskih objekata i apartmana. Tamo gdje je prije bilo jedno kućanstvo sad imamo po dva ili tri apartmana, šupe su prenamijenjene u poslovne prostore i normalno da sustav puca po šavovima.

‘Ovakva Vrata Zadra nisu nam prihvatljiva’

Znači, ovakav projekt Vrata Zadra za vas je neprihvatljiv?

– Ako će se ići u realizaciju “Vrata Zadra”, u trošak treba ukalkulirati i rješavanje tih problema. To su preduvjeti koje treba riješiti prije nego krene s ovakvim projektom. Iako, osobnog sam mišljenja da nam je i ovo previše jer se očito nismo u stanju kvalitetno organizirati. Zar ne bi bilo logičnije tih stotinjak milijuna potrošiti na razvitak
ostatka grada i županije pa da nam se ponuda ne svodi na jednodnevni izlet po centru grada?

O turističkoj ponudi

– Mi imamo takvu županiju da nam ne bi trebao biti problem zadržati goste i po tjedan dana ako pametno osmislimo strategiju i organizirano predstavimo ponudu. Iskoristimo činjenicu da na sat vremena vožnje od centra možeš doživjeti nevjerojatne kulturološke, gastronomske i krajobrazne raznolikosti – od NP Paklenica do NP Kornati, preko Paga na sjeveru do Vrane i Biograda na jugu. Možemo povezivati Gastro rute s ostatkom ponude koja je stvarno specifična u svakom djelu županije, povezati OPG-ove i proizvođače te ih smisleno reklamirati kroz dnevne rute. Osmisliti “Sedam ruta za sedam dana Zadra”.Takvim bi djelovanjem ostatku grada i županije dali zasluženu priliku za razvitak te bi rasteretili i sam centar grada jer stari grad i Pozdrav suncu više ne bi bili “jedina ponuda”.

‘Kada pričamo o Jazinama, pričamo o identitetu našega grada’

Jazine? Kalmeta bi ih rušio. Građani to ne žele, vidjeli ste više od tisuću komentara u manje od dva dana.

– Što se tiče samih Jazina mi smo i kroz dosadašnje javne istupe na ovu temu izražavali žaljenje što je zadarska javnost od Jazina očito odustala. Simbolička vrijednost dvorane Jazine u životu Zadra je nemjerljiva te naprosto nije moguće osmisliti neku novu “instalaciju” koja bi na samim “Vratima Zadra” toliko dobro dočarala mentalitet i duh ovog grada kroz posljednjih stotinjak godina. Jazine su svjetski poznat muzej ne samo košarke i Tornada već i našeg urbanog razvoja, stila života, mentaliteta, karaktera pa i multikulturalne osviještenosti i tolerancije koja nas krasi kroz povijest usprkos epitetima koje su nam mnogi pokušavali prišiti. Zadar je uvijek s puno žara ali i gospodski znao ugostiti svoje košarkaške protivnike i svi su oni kasnije prenosili priče o jednom posebnom gradu i jednoj posebnoj dvorani. Ako postoji volja, pronaći će se i rješenje kojim se dvorana Jazine može uklopiti u ovaj projekt. Neka bude i svojevrsni “otok” usred tog novog umjetnog kanala ali neka ostane pod svaku cijenu jer boljeg svjedoka tog vremena niti imamo, niti nam treba. Vjerujem da ima onih kojima Jazine više ne znače toliko. Poštujem i to, ali isto tako znam da ima i onih kojima još uvijek znače neizmjerno puno. Pričamo o identitetu našeg grada. Sve novo možeš izgraditi ali identitet ne možeš kupiti. Ako je Zadar iznad svega, to treba poštovati.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button