KolumneZadne-Izdvojeno

Kolumna Marka Pupića Bakrača: Paranoični tiranin

Svaka vlast koja nije utemeljena na pravu nego na nasilju je diktatura. Nasilje nad stanovništvom se može provoditi zatvaranjem, mučenjima, likvidacijama, tj. raznim oblicima fizičkog nasilja. U korištenju ovih metoda prednjače diktature fašističkog i komunističkog tipa. Međutim, u višestranačkim sustavima – takozvanoj demokraciji, diktatura se u prvom redu odnosi na pravno nasilje, iz kojeg kasnije proističu drugi oblici zlostavljanja. Bez obzira na metode kojima se tirani služe rezultat je isti – politička vrhuška odlučuje o svemu, a narod  niočemu.

Mi u Zadru imamo privilegij da u praksi iz prve ruke učimo diktaturi u ime demokracije. Već duže vremena zadarske gradske vlasti donose odluke koje nemaju potporu u zadarskoj javnosti. Taj trend u posljednje vrijeme kulminirao je osobito donošenjem odluke o prirezu, koju prema anketama ne podržava 90% biračkog tijela. Kada su nedavno ti podaci bili predočeni gradonačelniku od strane novinara ZDNewsa, on je lakonski izjavio da je očekivao da će 100 % građana biti protiv ove odluke!? Izgleda da je gradonačelniku i njegovoj sviti postalo posve normalno donositi odluke protivno volji i interesima biračkog tijela. Naravno da je takva odluka koju praktički nitko ne podržava morala izazvati reakcije. Najprije se javila oporba sa zahtjevom za raspisivanje referenduma po tom pitanju, na što je gradonačelnik  odgovorio nazvavši zahtjev oporbe za demokratskim izjašnjavanjem podlim!?  U njegovim nastojanjima da spriječi direktnu demokraciju na djelu podržalo ga je i 16 HDZ-ovih vijećnika, inače zakletih demokršćana (što će reći pobornika demokracije na kršćanskim, etičkim načelima).

Kako je zahtjev oporbe propao na Gradskom vijeću, građani su se samoorganizirali i sukladno Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi odlučili prikupljati potpise birača za sazivanje referenduma. Od gradske uprave legalnim putem zatraženo je da se dozvoli prikupljanje potpisa na Narodnom trgu u periodu od 15 dana, koliki je zakonski rok u kojem se moraju prikupiti potpisi 20% biračkog tijela. Reakcija gradonačelnika na najnormalniji zahtjev za provođenjem demokratskog procesa prikupljanja potpisa, koji se već nekoliko puta odvijao na Narodnom trgu, spada u rubriku vjerovali ili ne. Cijelu je inicijativu nazvao smiješnom, obrušio se na organizatore da nemaju pojma što je to prirez, time aludirajući da su njihove intelektualne sposobnosti ograničene. Ipak, na „smiješnu“ inicijativu koju su pokrenuli „neozbiljni“ organizatori gradonačelnik reagira krajnje radikalno, ne dozvoljava prikupljanje potpisa na trgu. Omogućeno je samo prikupljanje potpisa na Branimirovoj obali gdje je organizatorima za prikupljanje 13500 potpisa dan rok od 7 dana!? Ovakvo samovoljno skraćivanje roka od strane gradonačelnika, s 15 na 7 dana, u potpunosti je protuzakonito. Tako se u Zadru dogodio presedan, nezabilježen od osamostaljenja hrvatske države i uspostave demokracije, da se protuzakonitom odlukom pokušava onemogućiti Zakonom zagarantirano pravo birača, građana grada Zadra.

Ni tu priči punoj apsurda nije kraj. Ne vjerujući da će gradonačelnik ustrajati na odluci kojom se narodu na Narodnom trgu uskraćuje osnovno demokratsko pravo, organizatori su se ipak odlučuju prikupljati potpise i na trgu. Taj čin izazvao je totalnu pomutnju u zgradi na adresi Narodni trg 1 . Stalno razmičući zavjese i virkajući kako bi što bolje osmotrili situaciju „okupacije“ Narodnog trga sa stolićem od 1m2 koju su izvršili aktivisti Akcije mladih gradska uprava odlučuje djelovati brzo i beskompromisno. Kako i priliči odgovornoj vlasti u borbi sa ovako teškim „prekršiteljima“. U tri dana koliko je trajalo prikupljanje potpisa na Narodnom trgu, šest puta dolaze komunalni redari (tri puta uz asistenciju policije) pokušavajući na sve moguće načine rastjerati „okupatore“. Isti se ti komunalci na mjestima u gradu gdje se vrši nelegalna prodaja po zidićima pojavljuju jednom u mjesec-dva dana. Izgleda da su okupljanja građana oko stolića na kojem se potpisuje nekakva peticija i traže nekakva prava koja bi mogla ugroziti vlastodršce, problem od najvećeg prioriteta. Baš kao u stara dobra vremena.

Scene zabilježene kamerom u kojima komunalni redar daje nalog osobi koja nije službena da oduzme stolić i ostale rekvizite od aktivista te ih odnese u kombi parkiran nasred trga, na kojem velikim slovima piše ZA OSOBNE POTREBE cijeloj ovoj sramoti i tragediji daju komičnu notu. Na kraju, ne mogavši postići svoj cilj da pod svaku cijenu uklone aktiviste sa trga uz legalne postupke, ovu tragikomediju zaključuju uhićenjem Ante Rubeše od strane policije, te privođenjem na informativni razgovor. Iako svi znamo da se stranka poziva na informativni razgovor, a ne uhićuje i ne privodi.

Sve ove zahtjeve i borbu za demokratska prava i poštivanje zakona, vladajući paranoično proglašavaju urotom usmjerenom protiv njih i njihove vlasti. Sebe smatraju Bogom danim, odabranim predstavnicima koji vladaju onako kako najbolje znaju i misle da treba. Pri tome se ne obazirući na podanike – narod, i njihove zahtjeve za nekakvim pravima zasnovanim na nekim tamo zakonima i propisima.

Ova zadarska priča je samo ponavljanje scenarija uzurpiranja vlasti, u povijesti već više puta viđenog, a sa predvidljivim krajem. Pitanje je samo kada i kako će on nastupiti, kada će volja naroda pomesti sa scene paranoičnog tiranina i njegovu vojsku egocentričnih beskičmenjaka. Tlačitelje vlastitih sugrađana.





Related Articles

Back to top button