KolumneZadne-Izdvojeno

Kolumna Marka Pupića Bakrača: Prozirni igrokazi

Za vrijeme svoje vladavine HDZ je postavio standarde upravljanja javnim poduzećima. Ona su bila podružnice tada vladajuće stranke, a njima se upravljalo na način da se iz istih isisavao novac, kralo se za stranačke i osobne potrebe ne mareći za posljedice, zanemarujući pravila struke i gospodarske kriterije. U cijeloj zemlji od lokalne do državne razine uspostavljen je organizirani kriminalni sustav pljačke državne imovine. Danas se zbrajaju štete u milijardama kuna nastale zbog takvog načina „poslovanja“, a dobar dio HDZ-ovog elitnog direktorskog kadra nalazi se na optuženičkim klupama. S obzirom na razmjere koje je poprimio organizirani politički kriminal i ograničenja institucija sistema, prvenstveno DORH-a, zbog nedostatka kadra i sredstava, jasno je da će se mnogi izvući od kaznenog progona. Oni koji se procesuiraju i kažnjavaju su samo egzemplari – primjeri, uglavnom najviše rangirani u kriminalnom sustavu. Na njima se hoće dokazati da pravna država funkcionira kako-tako.

Zahvaljujući upravo toj činjenici, da pravna država zbog obima kriminala ne može procesuirati ni približno sve one koji su ogrezli u pljački vlastitog naroda i domovine, u Zadru kriminal pod pokroviteljstvom politike i dalje cvate. Ovdje se čak ne procesuiraju niti pojedini veći slučajevi, koji bi trebali poslužiti za primjer, kao na državnoj razini. Sve je u blokadi, posebno zadarsko Državno odvjetništvo i sud. Iako je Zadar ogledni primjer političkog i svakog drugog kriminala u našoj državi, nitko od krupnijih igrača nije procesuiran. Štoviše, najpoznatiji zadarski sudac izriče osuđujuće presude radi uzimanja 200 kuna mita, a sam je već odavno trebao sjediti na optuženičkoj klupi zbog sudjelovanja u nizu velikih afera i povezanosti sa organiziranim kriminalom.

Prošli tjedan smo tako bili svjedoci glorificiranja tragičnih rezultata poslovanja gradskih tvrtki u 2011. godini (čast rijetkim izuzecima). Javnosti se podmeće podatak da je grad „zaradio“ 2 milijuna kuna od svojih tvrtki. I da je taj podatak točan bio bi porazan s obzirom da svi plaćamo preskupe račune i parking. Međutim iz brojki koje su predočene javnosti, jednostavnim matematičkim operacijama dobivamo sasvim drugačiju sliku. U proračun grada Odvodnja je uplatila 1,9 milijuna kuna, a Obale i lučice 100 000 kuna, i to je iznos koji je navodno grad zaradio od komunalnih poduzeća. Dobit Odvodnje iznosila je 2,4 milijuna kuna, Obala i lučica 1,1 milijun kuna, Liburnije 55 tisuća kuna, Čistoće 186 tisuća kuna, Vodovoda 198 tisuća kuna, Nasada 28 tisuća kuna, Tržnica 27 tisuća kuna i tvrtke Eko 4 tisuće kuna, dok je gubitak Višnjika iznosio 3,7 milijuna kuna. Zbrajanjem i oduzimanjem dolazimo do podatka da su navedene firme ukupno poslovale 298 tisuća kuna u plusu.

Pridodajmo tome da su neka od tih izvješća, ako ne i velika većina njih frizirana, što se najbolje vidi iz primjera Odvodnje koja je pretprošlu godinu završila u minusu 847 tisuća kuna, a ovu u plusu 2,4 milijuna kuna. Za vjerovati je, s obzirom na račune koje plaćamo, da to u ove dvije godine to nije ostvareno na razlici prihoda i rashoda, već na muljažama sa smanjivanjem  amortizacije i sl. Uzmemo li u obzir da grad Zadar uplaćuje nemale novce nekima od tih tvrtki (Liburnija,Višnjik…), te da otplaćuje kredite za ŠRC Višnjik, ispada da se tu radi o debelom minusu za gradski proračun, nikako o zaradi.

Većina ovih tvrtki su monopolisti na tržištu i da su u privatnim rukama njihova ukupna dobit bi se brojila vjerojatno u stotinama milijuna kuna. Ovako su na teret gradskog proračuna tj. građana. Nakon objave ovakvih rezultata, tko ih i kako iskorištava trebale bi istražiti nadležne institucije. Vjerojatno bi došli do istih zaključaka kao u HAC-u i HEP-u. Pronašli bi raznorazne tvrtke slične Fimi-mediji i tko zna što sve ne još, jer obrazac je isti, a počinitelji pripadaju istoj kriminalnoj skupini, koja sebe naziva najvećom hrvatskom strankom. Međutim,  s obzirom na već spomenutu blokadu institucija sistema u Zadru, oni zasad mogu nesmetano nastaviti sa svojim rabotama.

Mi ostali, pored materijalne štete koju nanose našem gradu i svima nama, prisiljeni smo gledati njihove prozirne igrokaze u kojima korumpirani sudac osuđuje nekog zbog 200 kuna mita, dok se oni koji su pokrali milijune uopće ne procesuiraju, u kojima se veličaju katastrofalni rezultati poslovanja i prikriva lopovluk… Ne očekuju valjda da na sve to nasjednemo nakon Sanaderovog poučka, tko zna možda misle da uživamo dok rade volove od nas.





Related Articles

Back to top button