KolumneVijestiZadne-Izdvojeno

KOLUMNA Marka Pupića Bakrača: Teatar apsurda

Marko Pupić Bakrač
Marko Pupić Bakrač

Kao što kaže Murphyev zakon, velike katastrofe sastoje se od niza malih. Možemo reći da je taj zakon u Zadru doživio svoju punu afirmaciju. Iz dana u dan nižu se bizarnosti koje nas dovode do potpune apsurdnosti .

Znamo da je HDZ stranka čiji su članovi, posebno oni visokorangirani, većinom proistekli iz saveza komunista, mnogi od njih su bili aktivni suradnici UDBE, KOSA i sličnih obavještajnih službi. Čak se za predsjednika stranke može pročitati da je u bivšem sistemu bio UDBIN obavještajac pod kodnim imenom Garavi.

U takvim glavama totalitarizam duboko ukorijenjen i nemoguće ga je ukloniti. Demokracija im je strano tijelo koju su prihvatili kao nužno zlo prilagodivši je sebi i svojim potrebama. Nekad uzorni Jugoslaveni, komunisti i ateisti, preko noći postaju gorljivi Hrvati i katolici. Naravno, samo na deklarativnoj razini. Ovi kameleoni prilagodljivi svakom sustavu daleko su gori od svojih bivših drugova koje svakodnevno bez kompleksa svoje prošlosti prozivaju. [pullquote]

Rade Šimičević kao primjer učenicima

Oko inicijative Svi za Kalelargu nagledali smo se i naslušali svega i svačega. Razina dosegnutog apsurda je i tu nadrealnih razmjera. Od višestrukog kršenja obećanja preko oštrog protivljenja vlastitom mišljenju do zaranjanja u nezamislive dubine moralnog gliba gaženjem vlastitog potpisa stavljenog na peticiju za preimenovanje ulice. I to od strane čovjeka koji bi trebao biti svijetli uzor svojim učenicima, odgajati ih i usmjeravati da postanu temelj našeg društva, osobe sa dignitetom, svojim ja. Umjesto toga činom koji izrazu beskičmenjaštvo daje novu dimenziju, šalje se poruka da nije potrebno misliti svojom glavom, imati svoj stav. Treba raditi kako partija kaže, vezati konja gdje gazda kaže.[/pullquote] Bez obzira na oblik društvenog uređenja ti konvertiti se uglave u vladajućoj partiji preko koje provode totalitarizam , koriste ja za osobne probitke. Da sutra dođu Muslimanska braća na vlast zagovarali bi muslimanski fundamentalizam i uzvikivali Allahu ekber.

Kod nas u Zadru ima takvih, što bi rekli, na tone. Međutim apsurdni raritet je da totalitarističke metode u ime partije provodi čovjek koji je u vrijeme komunizma bio demokrat. Zbog netrpeljivosti prema bivšem sustavu otišao je raditi u Njemačku. Danas sa mjesta predsjednika vijeća opstruira demokratski izraženu volju građana. Nad vijećnicima koji se bore protiv kršenja demokratske procedure provodi fašističke represivne mjere. Istovremeno čovjeku koji obavlja prljave medijske poslove za njegovu partiju, dopušta da melje gluposti van teme bez kraja i konca ispod svake intelektualne razine, vrijeđa, prijeti, radi što ga je volja i to bez ikakvih sankcija ili bolje rečeno uz logističku potporu. Živko demokrat od prije 30 godina vjerojatno sa današnjim Živkom totalitaristom ne bi prozborio ni riječi.

Poznato je da su totalitaristi oduvijek za svoje prljave poslove koristili kriminalce. Tako je jedan od najpoznatijih UDBINIH killera bio Arkan koji je po svoj prilici likvidirao i hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. U začetku demokracije i naši lokalni kriminalci su korišteni u svrhu premlaćivanja,prijetnji, ucjena, paljenja automobila … Apsurdno je da je to evoluiralo ili bolje rečeno degeneriralo do te mjere da se oni koriste kao produžena ruka politike u privredi, sportu, medijima. Iz toga proističu nevjerojatne situacije da nakon što svojom nesposobnošću i lopovlukom naprave na desetke milijuna kuna dugovanja spašava ih se predstečajnim nagodbama, da se na ime dugovanja koja su sami napravili otima od građana klub koji je bio ponos grada, općedruštveno dobro i prenosi u njihovo privatno vlasništvo.

Apsurd svih apsurda je da se polupismenom čovjeku koji nije pročitao ni jednu jedinu knjigu u životu omogućilo da upravlja medijima, blati, reketari jednom riječju koristi medije u kriminalne svrhe obilno zagađujući medijski prostor, rušeći dignitet profesije. Preko tog svog polupismenog, beskrupuloznog pulena, totalitaristi iz HDZ-a upravo ostvaruju svoj dugogodišnji san gušenja medijskih sloboda ovladavanjem nad svim lokalnim tiskovinama.

Jedan od prvih potpisnika peticije bio je predjesnik Odbora za preimenovanje ulica i trgova, Rade Šimičević
Jedan od prvih potpisnika peticije bio je predjesnik Odbora za preimenovanje ulica i trgova, Rade Šimičević

Oko inicijative Svi za Kalelargu nagledali smo se i naslušali svega i svačega. Razina dosegnutog apsurda je i tu nadrealnih razmjera. Od višestrukog kršenja obećanja preko oštrog protivljenja vlastitom mišljenju do zaranjanja u nezamislive dubine moralnog gliba gaženjem vlastitog potpisa stavljenog na peticiju za preimenovanje ulice. I to od strane čovjeka koji bi trebao biti svijetli uzor svojim učenicima, odgajati ih i usmjeravati da postanu temelj našeg društva, osobe sa dignitetom, svojim ja. Umjesto toga činom koji izrazu beskičmenjaštvo daje novu dimenziju, šalje se poruka da nije potrebno misliti svojom glavom, imati svoj stav. Treba raditi kako partija kaže, vezati konja gdje gazda kaže.

Poznato je da adolescenti ne pridaju pažnju onome što im se govori već kopiraju postupke odraslih. Stoga ovaj primjer ujedno ukazuje koliko je pogubno uplitanje politike u sve sfere života do te mjere da se ravnatelji u vrtićima i školama postavljaju po partijskoj liniji a onda svojim postupcima vrše poguban utjecaj na djecu i mladež.

Sve apsurd do apsurda u zadarskom teatru apsurda. Pred našim očima niz katastrofa pretvara se u jednu veliku moralnu, gospodarsku, medijsku, sportsku i općedruštvenu kataklizmu.

 


Related Articles

Back to top button