KolumneVijesti

KOLUMNA – Za ZDNews.hr nakon povratka iz Tunisa piše David Lekaj: Kineski New Deal u Africi

Za ZDNews.hr piše David Lekaj, Osnivač Euro-Asian Business Association


Doputovao sam u Afriku na poziv gospodarske asocijacije sjeverno-afričkih zemalja i ministarstva gospodarstva Republike Tunis. Cilj nam je definirati mogućnosti i prilike koje se nude hrvatskim tvrtkama u sklopu kineskog New Deala u Africi. Investicijski ciklus kojeg pokreće Vlada NR Kine je ogroman potencijal za naš građevinski sektor, te je zajednička suradnja s kineskim partnerima i investitorima ultimativno važna za prisutnost naših poduzetnika u Africi. U tom svjetlu moramo tumačiti interese naše zemlje na afričkom kontinentu.

Kineski predsjednik Xi Jinping je najavio da će Kina ponuditi 60 milijardi dolara podrške, što uključuje 5 milijardi dolara besplatne pomoći i beskamatnih kredita, 35 milijardi dolara povoljnih kredita i kredita za izvoz, 5 miljardi dolara dodatnog kapitala za Fond kinesko-afričkog razvoja i Poseban zajam za razvoj afričkog SME-a, a kinesko-afrička suradnja u proizvodnim kapacitetima će dobiti početni kapital od 10 milijardi dolara.

Sastanak sa direktorom za razvoj luke Tunis
Sastanak sa direktorom za razvoj luke Tunis

Pokret Nesvrstanih, Tito i Mesić

Naravno, poduzetništvo je prostranstvo varijanti, mogućnosti suradnje su razne, ali najefikasnije je koristiti pouzdane opcije, odnosno postojeće platforme i poveznice. Organizacija Nesvrstanih zemalja djeluje na čitavom afričkom kontinentu i većina afričkih zemalja su članice toga pokreta. Naravno, okolnosti u kojima pokret sada djeluje su znatno drugačije od onih 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća u vrijeme blokovske podjele svijeta i opasne igre Hladnog rata. Ali nikome nije upitno da smo mi kao nacija dali snažan doprinos nastanku i razvoju pokreta. Čak su dva Hrvata predsjedavali organizacijom Nesvrstanih zemalja, prvi Josip Broz Tito koji je ujedno bio osnivač i prvi predsjednik, a punih 30 godina nakon njega i Stjepan Mesić početkom devedesetih. Samim time imamo moralno pravo isticati Hrvatsku kao faktor koji je u ključnim trenucima pružio potporu Africi u izlazku iz siromaštva i kolonijalizma kao i razvoju društva. Štoviše, danas smo svjedoci da je Titova ideja bila dobra, jer da se tada ulaglo više napora u koncept razvoja tih zemalja danas ne bismo imali izbjegličke valove koji nepovratno mijenjaju svijet. Sada Kina čini upravo ono što je svijet propustio učiniti znatno ranije. Naravno, kineski New Deal je komercijalna priča, ali je naglasak – od koje će svi imati koristi.

Prikaz iznosa investicija Kine u Afriku po državama
Prikaz iznosa investicija Kine u Afriku po državama

Konkurencija bivših kolonizatora

Osim moćnih kineskih tvrtki koje su već snažno prisutne u Africi, tamo su kao vječna pojava i tvrtke iz zemalja koje su donedavno imale svoje kolonije, uglavnom Francuzi, Britanci, Talijani i Nizozemci. Naše tvrtke su ostavile neizbrisiv trag diljem Afrike, najviše u graditeljstvu, opremanju i naftnoj industriji, ali su zadnjih 20-ak godina mahom nestale sa tog tržišta, a neke su u međuvremenu propale ili su u strukturnim poteškoćama. Za razliku od njih bivši kolonijalisti su zadržali snažne pozicije, proširivši se na nova tržišta nakon previranja u zemljama koje su burno proživjele “arapsko proljeće”.

Afrički Put svile

Efikasnim korištenjem uloge Nesvrstanih i povezivanje hrvatskih i kineskih tvrtki je koncept koji nas može vratiti na velika vrata u Afriku. Kinezi imaju kapital i vrhunsku tehnologiju, naše tvrtke imaju bogato iskustvo i znanje, ali moramo koristiti i snažne veze s Afrkancima koji su studirali u Hrvatskoj ranijih godina, a danas sudjeluju u donošenju odluka na političkoj i gospodarskoj sceni Afrike.

Sastanak sa direktoricom slobodne zone Tunis
Sastanak sa direktoricom slobodne zone Tunis

Ali prije svega, moramo shvatiti da je ključna stvar kod ovakvih pothvata – UTJECAJ. Mi smo mala zemlja i samim time je definiran i naš politički i gospodarski utjecaj. No, dobra vijest je da mi u maloj Hrvatskoj imamo takvu osobu koja je vrlo utjecajna u Kini i Africi i koja je spremna sudjelovati u ovakvim procesima. Naravno, govorim o bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću. Iz osobnog iskustva govoreći, lakoća kojom negovo ime otvara vrata u poslovnim i političkim krugovima je fascinantna. U jednoj takvoj misiji je i moj put u Afriku. U tom svjetlu dovršavam kolumnu i posjet Tunisu, prvoj destinaciji na turneji po Africi. Slijedi Egipat u kojemu hrvatske tvrtke imaju top reference još iz vremena kada su gradile Sueski kanal, a Kinezi planiraju uložiti upravo u infrastrukturu Egipta skoro 13 milijardi dolara u slijedeće 3 godine! Svijet je doista postao globalno selo i nema sumnje, moramo biti prisutni tamo gdje su investicije ovakvih razmjera, a ovaj investicijski ciklus u Africi je prilika koju ne smijemo propustiti. Nadam se da će buduća vlada čuti zov Afrike i aktivno sudjelovati u aktivnostima koje smo započeli.

Sastanak sa predsjednikom Odbora za gospodarstvo i razvoj Parlamenta Republike Tunis
Sastanak sa predsjednikom Odbora za gospodarstvo i razvoj Parlamenta Republike Tunis

6
7

David Lekaj, Osnivač Euro-Asian Business Association





Related Articles

Back to top button