Vijesti

‘Otočani – građani drugog reda’

Dana 05.11. 2016. godine, subota, u službenim prostorijama Moderne Demokratske Snage (MODES) održana je konferencija za novinare sa temom «Otoci i pomorstvo u Hrvatskoj».

Uvodno izlaganje održala je gospođa Ana Jovan sa Oliba, koja je iz perspektive mlade obitelji koja živi na otoku, predočila sve probleme i nedostatke istog. Govoreći o problemima istaknula je nedovoljnu zdravstvenu skrb, cijene, koje su na otocima i do 30% veće nego na kopnu te imovinsko-pravne probleme koji ujedno i stoje na putu razvoja otoka.

Dopredsjednica G.O. MODES Zadar, ujedno i bivša načelnica sektora za otoke u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU), gospođa Andreja Baraba, predstavila je program za razvoj hrvatskih otoka, sa konkretnim projektima i mjerama za razvoj otoka. Posebno je istaknula da će MODES predložiti uvođenje niže stope PDV-a na otocima, te da je sramotno da Vlada u svojoj poreznoj reformi nije niti spomenula otoke iz čega je vidljivo da su isti i ovoj Vladi nebitni. MODES će inzistirati na promjenama i zaokretu politike prema otocima jer ako se nešto ne promjeni, otoci su osuđeni na propast..

O problemima hrvatskih pomoraca govorila je gospođa Katarina Kušter Franić pri čemu je zaključila da su pomorci potpuno obespravljeni te je predložila izmjene i dopune zakona o pomorcima koji bi pomogli u rješavanju njihovih problema.

Zaključnu riječ imao je dožupan Zadarske županije i predsjednik Moderne Demokratske Snage (MODES), Rudolf Dvorski koji je naglasio da su otoci neprocjenjivo blago i resurs koji ni ne znamo koristiti te kako državu i političare tijekom godine nažalost uopće nije briga za otoke, nego su im bitni jedino kad se trebaju slikati u predizbornim kampanjama. Također je rekao: imam osjećaj da su otočani postali jedina manjina u RH koja nema nikakvih prava, kad bi i bili manjina, bar bi imali pravo na određen broj saborskih zastupnika koji bi ih predstavljali i borili se za njihovu dobrobit. Navedeni program i predložene izmjene zakona, biti će dostavljeni predsjednici Republike Hrvatske, gospođi Kolindi Grabar-Kitarović, premijeru Andreju Plenkoviću, kao i zastupnicima u Hrvatskom Saboru.





Related Articles

Back to top button