Vijesti

Papa Franjo odobrio šangajskog biskupa, Vatikan kritizira Kinu zbog izostanka konzultacija

KINA KRŠILA BILATERALNI SPORAZUM

Papa Franjo odobrio je novog biskupa Šangaja, a Vatikan je kritizirao Kinu što ga je premjestila onamo bez prethodnih konzultacija, kršeći tako bilateralne sporazume.

U priopćenju Vatikana objavljenom u subotu stoji da je papa odobrio da se biskup Joseph Shen Bin postavi na dosad upražnjeno mjesto biskupa Šangajske biskupije.

No vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, u odvojenom je intervjuu rekao da nije bilo prethodnih konzultacija kada je Shen premješten u Šangaj iz biskupije Haimen u pokrajini Jiangsu.

On je upozorio da se jednostran potez protivi “duhu dijaloga i suradnje”, kakav se predviđa sporazumom o imenovanju biskupa iz 2018.

Konzervativni katolici kritizirali su tajni sporazum, ocijenivši ga kao popuštanje komunističkoj Kini, no Vatikan ga je branio uz objašnjenje da je riječ o nesavršenom sredstvu kojim se postiže određen oblik dijaloga s vlastima, a sve za dobrobit kineskih katolika.

Papa je odlučio odobriti Shenovo imenovanje “zbog općeg dobra” Šangajske biskupije i zato što je Shen “cijenjen svećenik”, rekao je Parolin u intervjuu za interne vatikanske medije.

Riječ je o najnovijem sporu između Vatikana i Kine kada je posrijedi premještaj biskupa.

U studenom je Vatikan optužio kineske vlasti da su prekršile sporazum iz 2018. kada su postavile biskupa u biskupiju koju Sveta Stolica ne priznaje.

Taj je sporazum bio pokušaj ublažavanja dugogodišnje podjele širom kontinentalne Kine između svećenika odanih papi i službene crkve koju podupire država.

Prvi put nakon pedesetih godina prošlog stoljeća obje su strane priznale papu kao vrhovnoga poglavara Katoličke Crkve.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button