Zadne-Izdvojeno

RENO SINOVČIĆ PREDSTAVIO IZBORNI PROGRAM: Pokrenut ću Zadar u svim segmentima!

Reno Sinovčić, kandidat za gradonačelnika Zadra
Reno Sinovčić, kandidat za gradonačelnika Zadra

Do lokalnih izbora ostalo je nešto više od dva mjeseca, mnogi se bave analizama i kalkulacijama, strepe da im se kandidati ne istroše, i slično, međutim, nezavisni Reno Sinovčić kandidaturu je najavio krajem siječnja, a izborni program odlučio je objaviti – prvi!
Pri tom se držao onoga što je i najavio, a to je da neće biti nerealnih obećanja koja neće moći ispuniti. Ono što građanima nudi je realan program, ostvarivi planovi i projekti od općeg interesa s čijom realizacijom se neće čekati unedogled.

Bez nerealnih obećanja

„Ne želimo obećavati megalomanske projekte, kao što to političari rado čine, pogotovo pred izbore. Cilj mog tima i mene je pomoći malom čovjeku da u ovim teškim vremenima što lakše preživi. Ljudi na vlasti bi trebali gledati kako olakšati život građanima koji su ih izabrali ne da vladaju njima nego da im služe. Imamo viziju razvoja europskog Zadra, i na tome će se raditi, dovršavat ćemo projekte koji su u zastoju, ali i započeti niz drugih. Međutim, naš program bit će prožet socijalnom osjetljivošću i brigom za čovjeka, jer smatramo da je u ovom trenutku važno okrenuti se umirovljenicima, roditeljima, invalidima, sportašima, socijalnim slučajevima, veliku pažnju posvetit ćemo projektima koji će značiti konkretan pomak u životu malog čovjeka.“ – kazao je Reno Sinovčić.

Dodao je kako je itekako svjestan činjenice da u ovom trenutku, kada je gospodarska kriza uzela maha, građanima je važno da im vlast omogući što preduvjete za što normalniju egzistenciju.

„Primjerice, važno je da djeca imaju mjesta u vrtiću, po pristupačnoj cijeni, umirovljenicima i siromašnim građanima treba izaći u susret kad je u pitanju prijevoz autobusom, socijalni slučajevi nipošto ne smiju biti marginalizirani, naknade ne smiju kasniti, ni kada je u pitanju socijala, rodilje, osobe s posebnim potrebama, invalidi, ali ni ostale skupine.“ – naglasio je Sinovčić.

Iako su to stavke s kojima aktualna vlast ima dosta problema, te se pravdaju slabim prihodima i manjkom sredstava, Sinovčić smatra da se mnogo toga radilo pogrešno, na uštrb građana.

Poticati gospodarske aktivnosti i investicije

„Grad treba razvijati i izgrađivati, te poticati gospodarsku aktivnost, kako bi se uostalom proračun i punio. Osim toga jasno je da se i projekti koji su ranije započeti moraju nastaviti, međutim, smatram da se pažljivim planiranjem i trošenjem sredstava iz proračuna može stvoriti mogućnost za bolju socijalnu politiku kojoj će u prvom planu biti čovjek. U tom smislu prirez, zbog kojeg su Zadrani toliko ogorčeni, jer im je svaki izdatak težak, planiramo smanjiti sa 12 na 7 posto, a komunalna naknada pri postupku legalizacije bespravno sagrađenih objekata iznosit će svega osam kuna.“ – najavio je Sinovčić.

Napomenuo je kako stanovnici Zadra ne smiju biti diskriminirani u odnosu na one koji žive u općinama na području županije, a gdje je vlast pokazala razumijevanje i snizila komunalnu naknadu.
Kad je u pitanju gospodarski razvoj Zadra, Reno Sinovčić najavljuje brojne promjene.

„Ono što sam obećavao čim sam najavio kandidaturu je – pokretačka snaga. Ovaj grad je potrebno pokrenuti i oživjeti. Prvi korak je učinkovita gradska vlast i administracija, sa stručnim i sposobnim ljudima, koji će biti na usluzi građanima, a jednako tako i tvrtke u vlasništvu grada. Potrebna je revizija i analiza započetih projekata koji iz nepoznatih razloga stagniraju. Treba utvrditi u čemu je problem i naći rješenje.“ – istaknuo je Sinovčić dodajući kako je jedan takav primjer Gospodarska zona Crno koja se prostire na 400 hektara, a čija realizacija je započela još 2005. godine .

Radi se, a rezultata nema?

 

„Treba odlučnim mjerama što prije riješiti infrastrukturu, stvoriti preduvjete i dovesti investitore, te pokrenuti proizvodnju. Godinama se na tome radi, a rezultata nema. Predugo vremena se čekalo na Urbanistički plan uređenja, bespotrebno se odugovlačilo oko postizanja dogovora sa Hrvatskim šumama i načinu na koji će im se platiti dug, a nedopustivo je da su prepiske i dopisi oko toga trajali gotovo dvije godine. Kad je i to riješeno, onda se mjesecima razmišljalo kako riješiti problem oborisnkih voda. Na kraju se kao nerješiv problem nameće opskrba zone električnom energijom. I sa HEP-om se razgovara godinu dana, problem je trafostanica… Te stvari se trebalo paralelno rješavati i maksimalno se posvetiti tome. Godinama se ne pomičemo s mjesta, a ta zona je trebala biti generator razvoja zadarskog kraja. Kad ja budem gradonačelnik, opravdanja i isprika, kao što je do sada bio slučaj, više neće biti.“ – najavio je Sinovčić dodajući kako su investicijske i gospodarske aktivnosti nužne jer donose prihode gradskom proračunu, te povećavaju zaposlenost građana.

 Opravdanja i isprike vladajućih

„Vrlo važan zadatak koji stavljam pred sebe i svoj tim je oživljavanje Poluotoka. Stara gradska jezgra mora biti najživlji dio grada, žila kucavica i mamac investitorima. U prvom redu treba reorganizirati naplatu parkinga, ukinuti je u popodnevnim satima, vratiti štandove na Kalelargu. Ako to mogu imati svjetske metropole, zašto ne bi imao Zadar?! Uz to, planiramo provesti kvalitetan program gospodarenja gradskim prostorima i površinama, osmisliti turističku, zabavnu i kulturnu ponudu. Moram napomenuti da se protivim premještanju pristaništa za trajekte u kojima dolaze putnici u Gaženicu jer bi tako zakomplicirali život otočanima, a i dodatno bi se opustošio Polootok.“ – istaknuo je Sinovčić.

Itaknuo je kako sa svojim timom planira razvijati  turizam kao temeljnu gospodarsku djelatnost s ciljem popunjavanja kapaciteta tijekom cijele godine i u tom smislu ostvariti suradnju sa svim relevantnim čimbenicima, te osmisliti strategiju i promidžbu.

„Osim toga, bivše vojarne treba staviti u funkciju i iskoristiti te prostore. Već duže vrijeme govori se o potrebama za proširenje Gradske knjižnice, otvaranju Centra za mlade, proširenju pučke kuhinje i prenočišta za beskućnike. Ti projekti se sporo realziraju, dogovori traju predugo, ne uspjevaju se naći sredstva, a mislim da bi to trebali biti prioriteti gradske vlasti. Osim toga, jedan od važnih projekata je i poticajna stanogradnja (POS) čiji cilj je osigurati mladima kupnju stambenog prostora po povoljnim cijenama.“ – istaknuo je Reno.

 

 

 Nesposobna vlast i spora administracija

 

„Smatram da je dosadašnja vlast pokazala lijenost i nesposobnost kad su u pitanju projekti, nove investicije i pokretanje gospodarstva, koji donose prihode, administracija je spora, a ja bih, sa svojim timom, napravio oštar zaokret i ozbiljne promjene. Projektima koji donose prihode maksimalno bi se posvetili, da njihova realizacija ne traje osam godina, a s druge strane pažljivo bismo ulagali sredstva, izbjegavali megalomanske i bespotrebne projekte kojima nije cilj omogućiti boljitak građanima, nego ostvarivanje vlastitih interesa, uzimanje provizije i podjela poslova.“ – ističe Sinovčić.

 

Krediti i neodgovornost prema građanima

„Spomenuo bih primjer gradnja dvorane na Višnjiku čiji kapaciteti su neiskorišteni, a Grad Zadar muku muči s isplatom kredita. Dignut je jedan kredit, otplaćene kamate, pa se išlo na dizanje drugog kredita i daljnje zaduživanje. Smatram da se nepromišljeno troši proračunski novac i da bi se trebalo mudrije raspolagati tim novcima, tim više što znamo da se nevelikim sredstvima može učiniti mnogo za malog čovjeka.Sve te kredite i dugove otplaćujemo mi građani i zato smatram da vlast mora biti maksimalno transparentna i odgovorna prema građanima.“ – istaknuo je Sinovčić.

 

 Briga o socijalno ugroženima – najvažnija!

„Iako neki smatraju da to nisu bitne stvari, pomoć umirovljenicima u nabavi ogrjeva, isplata božićnica, socijalnih pomoći, itd., stavke su koje treba imati na umu pri planiranju proračuna. Briga o umirovljenicima, uređenje domova i pružanje adekvatne skrbi, pomoć socijalno ugroženima, civilnim i vojnim invalidima, ulaganje u izgradnju i uređenje škola i dječjih vrtića – bit će naši prioriteti.“

 

 Potpora projektu Gaženica

„Kad govorimo o krupnim investicijama, dosta pažnje plijeni u zadnje vrijeme projekt Gaženica. Smatramo da se radi o vrlo važnom projektu, ključnom za zadarsko gospodarstvo, koji se mora dovršiti, ali nisam pobornik pretjerivanja i ne zagovaram ogromana i ne nužna ulaganja, pogotovo u vrijeme ozbiljne krize koja potresa ovu zemlji. Bivša vlast je planirala velika ulaganja, a sadašnja vlast smatra da je nepotrebno graditi pristanišnu zgradu koja će koštati 50 milijuna eura, kada je dostatna i skromnija zgrada, čiji kapacitet neće biti 500.000 osoba, nego 100.000.“

 

 Ušteda sredstava

„Svjesni smo da će potezi poput smanjenja prireza, komunalne naknade, i ostali koje planiramo, prouzročiti povećanje rashoda u proračunu, međutim, smatram da se može na drugim stranama uštedjeti. Primjerice, projekte koje započnemo, dovršavat ćemo na vrijeme. Morat ćemo dobiti garanciju da će radovi ići planiranim tijekom, a ne da se dovršetak prolongira i po nekoliko godina, te da nas na kraju košta dvostruko više od planiranog. Osim toga, uzimat ćemo u obzir mišljenje građana. Nije u redu da se njih ne pita kako treba izgledati npr. Poljana Šime Budinića, treba li ostaviti stabla, i slično. Građani tu imaju pravo na svoje mišljenje.“ – ističe Sinovčić.

 

 Potpora sportašima

 „Kad je u pitanju sport, moram naglasiti da će se velika pažnja posvetiti tom segmentu. Iako sam ja vezan uz nogomet, Zadar je uvijek bio grad košarke i tako će ostati. Pomoći ćemo KK zadar da konačno izađe na pravi put i da bude u vrhu hrvatske košarke, kao i lige u kojoj se natječe. Razvijat ćemo vrhunski sport i podupirati sportaše u Zadarskoj županiji.“ – obećao je Sinovčić.

 

 Odricanje plaće u korist siromašnih

„Odreći ću se plaće u korist građana. S obzirom da sam dobro situiran, smatram da posao gradonačelnika mogu obavljati volonterski, te ću svoju plaću uplaćivati na račun sedmero siromašnih studenata i sedmero umirovljenika. Njih 14 mjesečno će dobivati 1.000 kuna.“ – najavio je Sinovčić.





Related Articles

Back to top button