Kolumne

Riješiti se i huligana u skupim odijelima

Zdravko Mamić i Davor Šuker (Foto: Facebook)
Zdravko Mamić i Davor Šuker (Foto: Facebook)

Vjerojatno najzanimljiviju utakmicu Eura do sada odigrali su jučer Češka i Hrvatska. Međutim, skupina huligana uspjela je po tko zna koji put osramotiti cijelu Hrvatsku pred očima svjetske javnosti. A da će do nereda doći znali su svi koji su to željeli znati. Naime, za prekid koji je bio pomno planiran od strane huligana u javnosti se znalo minimalno tjedan dana prije sporne utakmice, čak su održane i televizijske emisije u kojima se spominjao mogući prekid utakmice. Znao je to i Hrvatski nogometni savez čiji je povjerenik za sigurnost Miroslav Marković nakon utakmice protiv Češke kazao kako je HNS imao dojavu da će doći do bakljade i prekida u 86. minuti utakmice. Dakle, sve gore navedeno je točno i provjerljivo. Incidenti su javno isplanirani, najavljeni, HNS i policija znali su da će do nereda i prekida doći pa se na kraju postavlja pitanje što je cijelo vrijeme radilo osiguranje na stadionu, kao i policija koja planirane nerede nije spriječila?

Autor kolumne Hrvoje Bajlo
Autor kolumne Hrvoje Bajlo

Zašto incident nije spriječen?

Također, postavlja se pitanje karakterizacije ovog nedjela. Radi li se o, kako mnogi govore, terorističkom činu (unošenje, posjedovanje i bacanje eksplozivnih naprava na sportsko borilište i lakše ozljeđivanje vatrogasca) ili se radi o “običnom prekidu” koji, nažalost, nije rijetka pojava na stadionima diljem Europe, istina, u manje razvijenim zemljama. Prema dostupnim informacijama, hrvatska policija uspjela je identificirati većinu počinitelja u suradnji s kolegama iz Francuske, dok s druge strane, francuska policija hapsi “naše” huligane. Kazne? One bi prema francuskim zakonima mogle biti i drakonske, međutim, o tome će odlučivati francusko pravosuđe koje zasigurno neće tek tako pustiti huligane na slobodu.

Navijači tvrde: “Sve zakonske metode su iscrpljene”

S druge strane, ne treba i ne smije se bježati od uzroka problema u hrvatskom nogometu koji se i više je nego očito pokušavaju riješiti na sve načine, pa i na krive. Poznato je, naime, kako se gotovo cijela navijačka scena u domovini i šire dugi niz godina bori protiv Zdravka Mamića i njegove “ekipe” s kojom je uspio u potpunosti zavladati hrvatskim nogometom. Doneseni su i zakoni koji bi Mamiću i sličnima sprječavali bavljenje nogometom, međutim, sustav jednostavno ne funkcionira. “Neki kao da su prespavali posljednjih 15 godina. Zakonske metode više ne postoje. Sve je iscrpljeno do kraja. Kulminiralo je događajem kada se na rivi u Splitu okupilo 40 tisuća ljudi u znak prosvjeda protiv Šukera, Mamića i HNS-a. Kasnije se to fino pretočilo u Zakon koji je i donesen. I svi kriminalci bi trebali biti van sporta, ali nisu. Mafija i politika to opstruiraju i nema više naprosto nema nikakvih finih metoda. Ja ne opravdavam nego konstatiram i prognoziram gdje će sve ovo odvesti. Da osvojimo Europsko prvenstvo, a i da nas sutra izbace, zaboli me. Da zemlja gori i da milijun Hrvata na ulici ratuje sa sustavom, a s druge strane da ostane ovako mene opet boli k**** jer mi smo kao društvo potpisali poraz dugogodišnjim ignoriranjem problema dok je zvijer u Hrvatskom nogometnom savezu bujala. Sad se čude svi i zgražaju. Nema smisla trošiti vrijeme na bitku koja je izgubljena. Ne bitku s HNS-om ili bitku za nogomet, već bitku za bolje sutra.”, kaže mi jedan dojučerašnji pripadnik radikalnije navijačke scene koji posljednjih godina živi mirnijim životom.

Prijatelji predsjednice države su Zdravko Mamić i osuđivani diler kokaina koji je pozirao u nacističkoj odori, Velimir Bujanec

Koja je uloga u cijeloj priči predsjednice države koja je u prijateljskim odnosima sa Zdravkom Mamićem koji joj je priređivao rođendanske zabave? Što ćemo s njenim prijateljem i pravomoćno osuđivanim dilerom koji je usluge seksa plaćao kokainom, Velimirom Bujancom kojega je osobno pozvala na inauguraciju i sudjelovala u njegovoj televizijskoj emisiji? Nije moguće da predsjednica ne zna o USKOK-ovoj optužnici protiv Zdravka Mamića, ali i činjenici da je Velimir Bujanec pravomoćno osuđivani diler kokaina koji je pozirao u nacističkoj vojnoj odori s visoko podignutom desnicom? Koja je na kraju poveznica predsjednice države i gore spomenutog dvojca osim prijateljske? Predsjednica je u svom sinoćnjem obraćanju naciji koristila termin “orjunaši”, isti termin koji vrlo često u svojim sumanutim medijskim istupima koriste i Mamić i Bujanec, pa se društvenim mrežama provukla teza kako upravo Bujanec objavljuje statuse predsjednice države. Ako to nije točno, onda se očito radi o neukosti predsjednice koja je u svom istupu za sinoćnje huliganske istupe okrivila “orjunaše”, odnosno organizaciju iz 1921. Začuđujuće je i to kako predsjednica u svom istupu ni u kojem kontekstu ne spominje huligane u skupim odijelima i svoje prijatelje koji su u konačnici jedan od glavnih uzročnika sramotnih scena kojima je osramoćena cijela država.

Notorni Pero Ćorić i njemu slični sramote ime, ugled i čast dr. Ante Starčevića

Ako cijelom cirkusu i gore navednim akterima pridodamo i suludu izjavu notornog Pere Ćorića (koji je svojedobno čitao “kao” imena KOS-a i UDB-e, a koji su u to vrijeme završavali tek osnovnu školu, op.a.) iz HSP-a dr. Ante Starčević, političke stranke koja po mnogima izjavama svojih “uglednih” pojedinaca kalja ime, čast i ugled dr. Ante Starčevića, kako se “ovim činom ruši tzv. “Domoljubna koalicija”, apsurd je potpun.

“Domoljubni” Joe Šimunić i “za dom spremni”

Isto tako, bitno je naglasiti i kako sada već bivša politička postava sastavljena od političara desne provenijencije često svjesno i namjerno ignorira gromoglasne fašističke pozdrave “za dom spremni” radi kojih je Hrvatski nogometni savez platio stotine tisuća eura kazne posljednjih godina. Neki to nazivaju domoljubljem i domoljubnim pozdravom, međutim, postoje i oni koji takve pozdrave nazivaju pravim imenom. Naime, čak i za one neuke, opće je poznato da se pod pozdravom i službenim potpisom kvislinške NDH, “za dom spremni”, mnoge nedužne ljude utamničavalo i na najbrutalniji način ubijalo. Nije zgorega spomenuti ni činjenicu kako je sadašnji pomoćnik izbornika, odnosno marionete i lutke na koncu Zdravka Mamića upravo Joe Šimunić, bivši reprezentativac koji je za fašističko arlaukanje “za dom spremni” dobio doživotnu zabranu nastupanja za reprezentaciju. Njegovom “domoljubnom” činu UEFA je pridodala i kaznu od 135 tisuća eura koju je platio Hrvatski nogometni savez.

Dok je tih i takvih u hrvatskom nogometu, ne piše nam se dobro.

 

 





Related Articles

Back to top button