VijestiZadar

Sud odbio Livakovićeve molbe, odluka o Kalmetinoj optužnici opet odgođena

Optužno vijeće Županijskoga suda u Zagrebu danas je odbilo zahtjev obrane Zdravka Livakovića u kojem su tražili izdvajanje svjedočenja Drage Tadića.

Obrana bivšeg državnog tajnika i predsjednika Nadzornog odbora HAC-a Zdravka Livakovića na posljednjem je ročištu zatražila izdvajanje svjedočenja Drage Tadića, koji je na temelju svjedočenja dobio ‘oprosnicu’. Livakovićeva obrana smatra kako je to bilo nezakonito.

Optužno vijeće Županijskoga suda u Zagrebu u ponedjeljak je njihov zahtjev odbilo. Livakovićeva obrana je najavila žalbu, a dok se žalba ne riješi Optužno vijeće ne može donijeti odluku hoće li prihvatiti ili odbiti optužnicu u aferi Remorker protiv zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete.

Podsjetimo, u četvrtkak, 2. lipnja, Optužno vijeće Županijskog suda ponovno nije donijelo odluku hoće li prihvatiti ili odbiti optužnicu protiv Božidara Kalmete u aferi Remorker. Uz Kalmetu optužnicom je obuhvaćeno još 12 okrivljenika.

Na tom je ročištu naime, Livakovićeva obrana zatražila izdvajanje svjedočenja Drage Tadića.

USKOK tereti Kalmetu da je povezao ljude iz svojeg tadašnjeg ministarstva, Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta radi izvlačenja milijuna kuna iz tih tvrtki. Optužen je da je sa svojim suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Optužnica je podignuta 5. lipnja prošle godine a uz Kalmetu optužnicom je obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

Među optuženima je i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Ivan Berket, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.





Related Articles

Back to top button