IzdvojenoZadar

U SPISU FALI DIO BABIĆEVOG ISKAZA: Kalmeta Babiću dan uoči davanja iskaza u Državnom odvjetništvu rekao: “Reci da Margetić i Bajlo nisu profesionalno radili novinarski posao”

GDJE JE OSTATAK ISKAZA KALMETINOG TAJNIKA?

Zamjenik gradonačelnika Branka Dukića i dugogodišnji tajnik županijskog HDZ-a i Božidara Kalmete, Ante Babić uskladio je svoj iskaz kojega je dao Općinskom državnom odvjetništvu u predmetu protiv novinara Domagoja Margetića i Hrvoja Bajla u dogovoru osobno s navodnim oštećenikom Božidarom Kalmetom, doznaje redakcija ZADAR Newsa u nakon niza razgovora koje smo obavili s ljudima dobro upoznatim s predmetom kojega je naručio osobno uskočki optuženik Božidar Kalmeta, a sve kako spomenuti novinari ne bi mogli raditi svoj novinarski posao i nastaviti istraživati Kalmetu, njegovu nezakonito stečenu imovinu i ostale malverzacije u koje je duboko upetljan.

U spisu se ne nalazi cijeli iskaz Ante Babića

Također, doznajemo i kako poveći dio iskaza kojega je Babić dao ODO-u nedostaje, odnosno, od 30 minuta koliko je Babić ispitivan sve je službeno stalo u jedva jedu i pol stranicu koja se nalazi u spisu. Od svog izvora koje je dobro upoznat s kompletnim iskazom kojega je Babić dao ODO-u doznali smo i kako je dan uoči davanja iskaza Babić “odradio” sastanak s Božidarom Kalmetom koji mu je naglasio kako u svom iskazu mora naglasiti “kako novinari Margetić i Bajlo nisu profesionalno obavljali svoj posao”.

Prema dostupnim informacijama, Babić je poslušao Kalmetu i u svom iskazu rekao je kako novinari Margetić i Bajlo nisu profesionalno odradili svoj novinarski posao kada su na Narodnom trgu pune četiri minute, do zgrade Vodovoda intervjuirali Božidara Kalmetu koji je tom prilikom, od početka do kraja snimao, što je vidljivo iz javno dostupnog intervjua, novinare Margetića i Bajla te je u jednom trenutku, nakon što je upitan zašto ih snima, ustvrdio kako je i on novinar.

Babić se sastajao s Kalmetom uoči davanja iskaza

Ante Babić dao je svoj iskaz 15. rujna 2023. godine formalnoj šefici Općinskog državnog odvjetništva u Zadru Dariji Padovan Buškulić u prisustvu zapisničarke Ivane Gambiraže. Ono što bode u oči u cijelom Babićevom iskazu, a što je vidljivo kroz dokumentaciju koja je u posjedu ZADAR Newsa, je činjenica da je Babićevo ispitivanje započelo u 9 sati i 30 minuta, a završeno je u 10 sati. Međutim, transkript Babićevog ispitivanja stao je na točno jednoj i pol stranici, odnosno, nije jasno zbog čega u zapisnik nije uneseno sve o čemu je Babić pričao. Naime, 30 minuta ispitivanja zasigurno stane u više od jedne i pol stranice teksta, govore nam pravnici s kojima smo razgovarali upozorivši nas da je vjerojatno iz zapisnika izbacivano ono što Kalmeti nije išlo u prilog.

Babić je 2020. godine novinare Margetića i Bajla doveo do lokacije na kojoj se nalazio gradonačelnik Branko Dukić – tada mu to nije bilo neprofesionalno

Zanimljivo, kada je na ljeto 2020. Babić osobno Margetića i Bajla naveo do jednog gradilišta na kojemu je bio gradonačelnik Zadra i njegov formalni šef Branko Dukić, taj intervju nije smatrao neprofesionalnim odrađivanjem novinarskog posla. O tome svjedoče i poruke i telefonski pozivi koje je 2020. Babić obavljao s jednim od novinara za koje je tri godine kasnije ustvrdio da su, radeći svoj novinarski posao bili neprofesionalni.

Ante Babić 2020. godine novinarima Bajlu i Margetiću otkrio lokaciju na kojoj će pronaći Branka Dukića?

Branka Rukavina počinila tešku povredu službene dužnosti – vrši pritisak na novinara Hrvoja Bajla na čijemu predmetu je radila sugerirajući mu o čemu da piše

Što se same optužnice tiče, a koja je po prijavi Božidara Kalmete podignuta od strane miljenice Božidara Kalmete i Vladimira Šeksa, Darije Padovan Buškulić, onda je koordinirana sa zamjenicom općinske državne odvjetnice Brankom Rukavinom za koju mnogi tvrde da je neformalna šefica zadarskog Državnog odvjetništva. Interesantno, Rukavina se u proteklom periodu nije baš često nalazila na radnom mjestu. A kada je u pitanju sama Rukavina, ZADAR News je pisao o tome kako je na novinara Hrvoja Bajla vršila pritisak, slala mu e-mailove s privatne adrese unatoč činjenici da je postupala u predmetu koji se vodi protiv njega i novinara Margetića i upozoravala ga što bi trebao ili ne bi trebao pisati, kako ili na koji način. Rukavina je tako, a kasnije i preko posrednika i emisara od Bajla tražila da ne piše o predmetu u kojemu su Margetić i Bajlo optuženi, a za sve je nudila i rješenje – ona će srediti odbacivanje kaznene prijave, u zamjenu da se nju prestane dovoditi u vezu s prijateljem Božidara Kalmete, inače pravomoćno osuđenim dilerom koji je dobio otkaz u Carini zbog kriminala kojega je tamo počinio.

Državna odvjetnica Branka Rukavina svojim neprofesionalnim kontaktiranjem novinara na čijem predmetu je radila i direktnim pokušajem utjecaja na “okrivljenika” zrela je za izvanredni otkaz

Zašto se Branka Rukavina prepoznaje u tekstu u kojemu se spominje da je jedna od četiri državne odvjetnice koje su radila na progonu novinara Margetića i Bajla u vezi s prijateljem Božidara Kalmete i pravomoćno osuđivanim dilerom i osobom koja je dobila otkaz u Carini zbog počinjenog kriminala?

Osim Rukavine, identičnim meta – jezikom nekoliko dana ranije se ZADAR Newsu obraćala i jedna osoba koja je tvrdila kako se uvidom u njenu kaznenu evidenciju ne može dokazati da je pravomoćno osuđivana. Zbog čega se Rukavina prepoznala u nizu tekstova na ZADAR Newsu u kojima smo upozoravali da je jedna od četiri državne odvjetnice koje su radile na progonu novinara Margetića i Bajla u vezi s pravomoćno osuđivanim dilerom i osobom koja je zbog kriminala dobila otkaz u Carini, ne znamo.

Branko Katić državnu odvjetnicu Branku Rukavinu nazvao “glupom šakom jada”

Optužnica podignuta prije više od mjesec dana, ali optuženim novinarima nije dostavljena, a nije im vraćena ni novinarska oprema

Također, zbog čega novinarima, unatoč tome što je optužnica podignuta prije više od mjesec dana ista nije dostavljena na očitovanje, nije poznato. Nije jasno ni zbog čega novinarima, unatoč podizanju optužnice i završetku istrage nije vraćena oprema nužna za daljnje obavljanje novinarskog posla.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button