VijestiZadarZadne-Izdvojeno

Zdravko Livaković: Sapunar nije bio moj “igrač”

Zdravko Livaković (Foto:Index.hr/FAH)
Zdravko Livaković (Foto:Index.hr/FAH)

Bivši državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Zdravko Livaković nekoliko je sati iznosio obranu pred USKOK-ovim istražiteljima u aferi “Remorker”. Neslužbeno doznajemo od izvora uključenih u Livakovićevo svjedočenje, da je bivši državni tajnik iznosio tvrdnje i dokaze koji imaju posvjedočiti da nije rukovodio operacijom izvlačenja novca iz Hrvatskih autocesta i ljudima koji su u tome sudjelovali.

Livaković je, prema istome izvoru, poručio istražiteljima da je kompletnu strukturu u HAC-u i u ministarstvu zatekao po svome dolasku na mjesto državnog tajnika 2006. godine i ostavio je na svojim mjestima nakon što ga je Vlada smijenila s funkcije državnog tajnika 2009. godine. Posebno je objašnjavao da se član Uprave HAC-a zadužen za financije i trenutni osumnjičenik u aferi “Remorker” Josip Sapunar, čiji ga iskaz navodno tereti, našao na visokoj menadžerskoj funkciji zalaganjem nekih drugih ljudi i političkih stranaka, a ne, kako kažu naši izvori, HDZ-a i tadašnjeg ministra Božidara Kalmete.

– Kako sam mogao organizirati te ljude za ono što mi se stavlja na teret, kad nisu bili moj izbor – govorio je Livaković istražiteljima.

Podsjetimo, prema onome što je iz istrage “Remorker” iscurilo u medije, Josip Sapunar tereti Livakovića da je novac iz HAC-a izvlačio po nalogu čelnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture iz vremena dok je to ministarstvo vodio Božidar Kalmeta. Sapunar, navodno, označava dvojicu Kalmetinih suradnika, Livakovića i Milivoja Mikulića, kao osobe koje su od njega tražile nezakonito izvlačenje novca iz HAC-a.

Budući da je Sapunar službeno osumnjičen za kaznena djela zloporabe ovlasti i položaja te udruživanje u zločinačku organizaciju, postavlja se pitanje tko je bio ‘glava’ organizacije ili njezin prvi operativac.

Odbacili optužbe

Odvjetnik Zdravka Livakovića Nediljko Ivančević otkrio je da se njegov branjenik tereti za zloporabu položaja i ovlasti, ali ne i za udruživanje u zločinačku organizaciju.

– Mogu kazati da moj branjenik nema što kriti, što tajiti, na taj način je i iznosio obranu. Odgovarao je na pitanja i iznio saznanja, za koja je mislio da treba iznijeti. Gospodin Livaković više nije na položaju s kojeg može utjecati na tijek istrage ili na svjedoke jer se događaji koji su predmet istrage bili prije ‘iks’ godina – izjavio je Ivančević.

Na pitanje kada su se radnje koje terete Livakovića događale, Ivančević je kazao kako bi otkrivanje takvog podatka predstavljalo kršenje tajnosti istrage. No, dao je Livakovićev odvjetnik do znanja kako se radi o razdoblju dok je njegov branjenik bio državni tajnik.

Svoje iskaze jučer su dali i ostali osumnjičenici u aferi Remorker, Stjepko Boban, bivši predsjednik Uprave HAC-a, te Ivan Berket i Damir Kezele, članovi Uprave Viadukta.

Odvjetnik Ivana Berketa, Mate Matić otkrio je da se njegov branjenik nije odlučio na šutnju već je odlučno porekao sve optužbe.

– Nema smisle sada ulaziti u sve varijante koje mogu uslijediti, kada dobijemo spis detaljnije ćemo se očitovati o obrani – kazao je Matić.

I odvjetnik Damira Kezelea, Mirko Batarelo, izvijestio je kako njegov branjenik poriče sve što mu se stavlja na teret.





Related Articles

Back to top button